Så hanterar Adlibris yttrandefriheten och böcker som bryter mot lagar

Foto: Fotolia

Nätbokhandlarna förväntas ha ”alla” böcker som ges ut på svenska. Men vad gör man när det dyker upp böcker som innehåller hets mot folkgrupp eller förtal? Vi ställde frågan till Sveriges största nätbokhandel – Adlibris.

Nätbokhandelns intåg för 20 år sedan revolutionerade den svenska bokbranschen och lade indirekt grunden för egenutgivningen breda genomslag. Innan dess var möjligheterna att nå ut med sin bok över hela Sverige väldigt små.

Idag finns databasen Bokinfo och böcker som läggs upp där importeras mer eller mindre automatiskt till nätbokhandlarnas system och görs tillgängliga för försäljning så länge de uppfyller alla krav på distributör och information som ställs av både Bokinfo och bokhandlare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Men det är ingen självklar rättighet för ett förlag eller en egenutgivare att få sälja sin bok på Adlibris. Även om den automatiskt blir tillgänglig händer det att böcker tas bort.

– Vi kan välja att plocka bort en bok från vårt sortiment efter att den importerats in på sajten men det händer ytterst sällan. Vi strävar efter att ha ett brett utbud med böcker eftersom vi tror på det fria ordet och vi tror på att göra litteratur och information tillgänglig i så stor utsträckning som möjligt och vi plockar inte bort en bok om vi inte anser att det finns mycket starka skäl till det, säger Linnea Wiklund, informationsansvarig på Adlibris.

– Exempel på när vi plockar bort en bok kan vara om den innehåller element av exempelvis hets mot folkgrupp, förtal eller uppvigling.

Den som någon gång granskat manus på ett förlag eller jobbat i en bokhandel och fått läsa böcker som folk gett ut själva vet att det bland alla normala författare också finns en del … udda böcker. Det kan handla om ett innehåll som ligger på gränsen för vad som är lagligt och som av vissa kallas propaganda eller än värre utgör hets mot folkgrupp alternativt hämndböcker som kan gränsa till förtal.

Hur hanterar ni den typen av böcker, hur många gånger per år får ni samtal från folk som tycker att ni ska plocka bort böcker ur sortimentet?

– De här frågorna är definitivt några av de svåraste men också mest spännande som vi jobbar med eftersom det handlar om gränser för det fria ordet och för yttrandefriheten och där finns det sällan några självklara svar. Vi har en policy för vilka böcker vi plockar bort där vi lutar oss mot lagen och vad som där anses som brott mot yttrandefriheten. Det innebär att vi kan välja att plocka bort en bok för att den innehåller element av hets mot folkgrupp eller förtal, säger Linnea Wiklund.

– När vi fattar beslut om att vi inte ska sälja en specifik titel så läggs den upp på en blocklista vilket innebär att den specifika boken med det ISBN:et blockas permanent från sajten. Eftersom en bok kan ges ut i olika utgåvor med olika titlar och unika ISBN så har vi även en rutin där vi regelbundet söker igenom sortimentet manuellt efter de böcker vi en gång fattat beslut om att inte sälja.

Utöver det så har Adlibris även rutiner för hur de gör när de uppmärksammas utifrån på böcker som kan vara olämpliga.

Internationellt har man också talat en hel del om problem robotskrivna böcker, alltså böcker som bara är samlingar av texter som plockats från internet och paketerats som eböcker eller POD-böcker.

Är det ett problem även för Adlibris?

– Tyvärr förekommer det fortfarande och vi gör regelbundna rensningar och plockar bort böcker som uppenbart är robotböcker.

Hur många svenska titlar har Adlibris i sortimentet och hur många titlar totalt idag?

– Vi importerar som sagt in datan direkt från Bokinfo så det som finns där finns till försäljning hos oss, med undantag för om vi väljer att plocka bort någon specifik titel enligt vår policy ovan.

Var drar ni förresten gränsen när det gäller utländska titlar, bara de engelskspråkiga utgivningarna måste väl ge över en miljon nya titlar per år?

– Utöver det så samarbetar vi med de största distributörerna i Europa och USA och precis som med Bokinfo importeras allt som läggs upp i deras databaser automatiskt till vår sajt. Eftersom det är ett flöde där vårt sortiment uppdateras automatiskt och titlar både kan tillkomma och tas bort hos våra distributörer så kan det exakta antalet variera men i snitt får vi in ca 75 000 titlar varje månad och har idag strax över 11 miljoner titlar i sortimentet.

Slutligen, en helt annan fråga: hur går rean på Adlibris?

– Det går bra. Jag har inga siffror i dagsläget men vi är nöjda med rean än så länge, säger Linnea Wiklund.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.