Anders Sjöqvist på Bazar förlag minns en annorlunda vår i bokbranschen där flera titlar flyttades till hösten, bland annat en ny av Olof Lundh. Foto: Privat. Bakgrundsfoto: iStock.

Sommarserien 2020 – Anders Sjöqvist: Viktigt att fysiska bokhandeln återhämtar sig

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anders Sjöqvist på Bazar förlag (fram till sommaren Strawberry förlag) minns en annorlunda vår. Med rötter i bokhandeln ser han den fysiska bokhandelns överlevnad som en fråga för hela branschen.

Idag inleder vi Sommarserien på Boktugg. Varje dag möter vi en ny person, från ett nytt förlag för att höra om deras vår och vilka frågor de tycker är viktiga för branschen i höst. Och inte minst få lite boktips.

För de anställda på Strawberry förlag blev våren en omtumlande period då förlaget plötsligt var till salu och slutligen köptes av Bonniers varifrån Anders Sjöqvist rekryterades till en tjänst som Publicistisk chef facktext för lite mer än ett år sedan. Och precis i början av sommaren meddelades att förlaget framöver ska heta Bazar förlag.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på Corona och annat?
– Jag tror att vi alla trodde att vårens händelser skulle få mycket mer ödesdigra konsekvenser för den svenska bokbranschen. Det har nu visat sig att det har gått bättre för oss än många andra branscher tack vare näthandeln och streamingtjänsterna. Med det sagt så har vi på Strawberry tvärtemot påverkats väldigt mycket och byter både ägare och förlagsnamn, säger Anders Sjöqvist och fortsätter: 

– Vi har också fått göra vissa förändringar i vår utgivning. Vi flyttade fram Olof Lundhs fotbollsbok när EM sköts fram till sommaren 2021. Vi valde också att ändra utgivningsdag på PG Gyllenhammars bok till oktober för att Pehr som bor i Kanada skall kunna genomföra det författarbesök vi planerade. Om vi ändå bortser från allt detta så har vi tagit oss an vårens utmaningar med nyfikenhet och entusiasm. Vi har genomfört digitala releaser och säljpresentationer och haft regelbundna in- och utcheckningar för att fortsätta att hålla ångan uppe. 


ANNONS


Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Den absolut viktigaste är att den fysiska bokhandeln återhämtar sig och kan överleva och åter bli en mötesplats för bokälskare och ett viktigt skyltfönster för boken! Jag tycker också att det skall bli väldigt spännande att se hur bokmässan lyckas med deras digitala satsning. Det kommer förhoppningsvis finnas många erfarenheter där som vi kan ta med oss in i framtiden. 

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Till mina föräldrars stora förtret så var jag bokhandlarsonen som inte gillade läsa annat än serietidningar. Men sommaren när jag fyllde tretton hade jag inte att göra och av någon anledning började jag läsa allt som kom i min väg. Jag plöjde B Wahlströms ungdomsböcker och gick vidare till klassikerna skrina av ex Mark Twain, Jules Verne,  Alexandre Dumas, Daniel Defoe och Jerome K Jerome. Min mamma tog hem alla böcker från bokhandeln och jag fick lova att läsa böckerna väldigt försiktigt så att hon kunde ta tillbaka dem till butiken och säljas. Nuförtiden så är sommaren den tid på året då jag läser böcker från andra förlags spännande utgivning.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Anders får som alla andra i Sommarserien chansen att lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare. Och motivera varför.

  • Lucinda Rileys serie De sju systrarna
    ”Jag har i vår sträckläst de fem första delarna och längtar till Solsystern som kommer i oktober. Fantastiska läsäventyr med en underbar blandning av romantik, dramatik och historia”. 
  • Konsten att lyssna av Annika Telléus
    ”En jätteviktig bok som jag hoppas fler skall upptäcka. I dessa tider när alla är helt upptagna med att sända och prata så lyfter Annika betydelsen av att lyssna, på sig själv och på andra”.
  • Fattig Student av Karen Elene Thorsen – En rolig och användbar kokbok som är den perfekta presenten till den fattiga studenten som börjar plugga till hösten. För den som både vill vara ekonomisk och mätt och belåten.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Där kräftorna sjunger av Delia Owens – en bok som jag var med att anta när jag fortfarande jobbade på Bokförlaget Forum.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL