ANNONS

Petter Stordalen värvar Bonnier-stjärnor till Strawberry Publishing

Karin Linge Nordh, Sara Lindegren och Anders Sjöqvist är redo för att etablera Strawberry Publishing på den svenska marknaden. Foto: Nils Petter Nilsson

Petter Stordalen har tagit steget in i Sverige. Han gör det genom att värva två av Sveriges mest rutinerade förläggare (Anders Sjöqvist och Karin Linge Nordh) från Bonnierförlaget Forum som dessutom får sällskap av kommunikationsstrategen Sara Lindegren.

Redan på måndagskvällen kom ryktet: Stordalen kommer att starta verksamhet i Sverige genom att värva två personer från Bonniers, minst en av dem från Forum. Vi började luska i det men vid elvatiden kom pressmeddelandet från Strawberry Publishing Group som avslöjade planerna i sin helhet och snart var nyheten ute överallt.

Petter Stordalen-kontrollerade förlaget Strawberry Publishing etablerar sig på den svenska bokmarknaden och rekryterar två av Sveriges ledande förläggare för att leda satsningen och utveckla förlagets litterära profil. Bokförlaget Forums kommunikationsstrateg Sara Lindegren blir det nya bolagets sälj- och marknadschef, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– Att bygga ett bolag handlar alltid om människor och det är särskilt viktigt i en bransch som den här där allt handlar om relationer. Vi letar enbart efter anställda med extrema färdigheter och talanger och därför har vi det senaste året mött svenska förlag, branschmänniskor och författare för att sätta samman vårt dream team. Nu är fronten på plats, och vi har stora ambitioner, säger Petter Stordalen, Strawberry Publishings största ägare, i samma pressmeddelande.

ANNONS

Strawberry Publishing har det senaste året etablerat sig i den norska förlagsbranschen med en rad starka utgivningar, uppseendeväckande värvningar av författare och uppköp. Förlagsgruppen som inkluderar förlagen Pilar, Armada, Capitana, Canoa och Bastion har författare som Jørn Lier Horst, Thomas Enger, Tom Egeland och Jojo Moyes i portföljen, och har gett ut Petter Northugs och Gunhild Stordalens biografier det senaste året.

Strawberry Publishing ägs av Petter Stordalen och förläggarna Jonas Forsang och Magnus Rønningen, och siktar på dryga 100 miljoner i omsättning i Norge under 2019. Rimligtvis lär ribban ligga på minst samma nivå i Sverige.

– Vi blir aldrig bättre än de som jobbar hos oss, så idag har vi vunnit Willy Wonkas guldbiljett och landat månraketen på en och samma gång. Att alla tre kommer från Forum är en tillfällighet men det säger samtidigt mycket om det Forum har lyckats med de senaste femton åren, säger Jonas Forsang, förläggare på Strawberry Publishing, i pressmeddelandet.

Karin Linge Nordh är anställd som publicistisk chef för skönlitteratur. Hon kommer från positionen som ansvarig förläggare för svensk skönlitteratur på Bokförlaget Forum. Linge Nordh har varit en mycket viktig del i arbetet med att bygga Forums svenska skönlitterära lista. Hon har varit förläggare för författare som Camilla Läckberg, Viveca Sten, Mons Kallentoft, Ninni Schulman, Simona Ahrnstedt, Elisabet Nemert, Lina Bengtsdotter, Mattias Edvardsson, Sofia Lundberg, Tina Frennstedt och Anna Fredriksson. Bland hennes översatta författarskap finns Toni Morrison, Elizabeth Strout och Jan-Philipp Sendker.

ANNONS

– Jag har älskat varenda sekund av mina 21 år på Bonnierförlagen och Bokförlaget Forum, men brinner av längtan efter att få skapa något nytt tillsammans med Strawberry Publishing. Med Anders och de norska stjärnförläggarna Anne Fløtaker, Ingrid Ryvarden och Jonas Forsang vid min sida, känns det som om jag blir en del av ett skandinaviskt litterärt superteam, säger Karin Linge Nordh, tillträdande publicistisk chef för skönlitteratur på Strawberry Publishing.

Anders Sjöqvist är anställd som publicistisk chef för facklitteratur. Han kommer från positionen som ansvarig förläggare för facklitteratur på Bokförlaget Forum där han har gett ut böcker med Stina Wollter, Alexander Pärleros, Marika Carlsson, Kalle Lind, Joakim Lundell, Therese Lindgren, Elaine Eksvärd, Birgitta Ohlsson, Kristian Gidlund, Magdalena Ribbing och Michelle Obama.

– Efter 20 fantastiska år inom Bonnierförlagen och 15 år på Bokförlaget Forum så var det dags för nya utmaningar. Att få chansen att bygga något nytt från grunden tillsammans med Karin och Sara är en dröm som går i uppfyllelse, säger Anders Sjöqvist, tillträdande publicistisk chef för facklitteratur.

Sara Lindegren är anställd som sälj- och marknadschef för Strawberry Publishing AB. Hon har haft ansvar för alla lanseringar på Forum sedan 2006, och i den rollen bland annat följt Camilla Läckberg från de första böckerna till världsherravälde.

– Jag är oerhört tacksam för åren med Bonnier och alla fantastiska människor jag fått jobba med under mina år som kommunikationsstrateg på bokförlaget Forum. Det är ihopsamlade erfarenheter, viktig kunskap och framför allt en massa glädje som jag nu tar med mig på ett nytt äventyr med Strawberry Publishing, säger Sara Lindegren, tillträdande sälj- och marknadschef på Strawberry Publishing.

– Vi är fortfarande på jakt efter nya kollegor till nyckelpositioner. Allra viktigast är en CEO och det vi då söker är en ambitiös ledare med ett nära förhållande till både ekonomi och bolagskultur. Branscherfarenhet är inte något krav. Hjärtat i ett förlag kommer alltid handla om att producera bra böcker och därför har de redaktionella chefspositionerna varit vårt huvudfokus. Nu lyfter vi blicken för att hitta resten av teamet som ska definiera vår satsning i Sverige, säger Jonas Forsang.

Fakta om förlagsstrukturen som Petter Stordalen byggt:

Strawberry Publishing, holdingbolag
Ägs av: Petter Stordalen 50 procent, Magnus Rønningen 25 procent, Jonas Forsang 25 procent

Strawberry Publishing AB, allmänförlag
Ägs av: Strawberry Publishing AS 100 procent

Pilar Förlag, sakprosa
Ägs av: Strawberry Publishing AS 100 procent

Armada Förlag, skönlitteratur
Ägs av: Strawberry Publishing AS 100 procent

Pioner Förlag, allmänförlag
Ägs av: Strawberry Publishing AS 100 procent

Capitana Förlag, spänning/true crime
Ägs av: Strawberry Publishing AS 75 procent och 25 procent Jørn Lier Horst

Canoa Förlag (imprint), barnböcker
Ägs av: Strawberry Publishing AS 75 procent och 25 procent Jørn Lier Horst

Bastion Förlag, översatt skönlitteratur
Ägs av: Strawberry Publishing AS 50 procent och 21 procent Bokkompaniet Utvikling och 29 procent Mørch Publishing DA

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL