Bonnier Books köper Strawberry Publishing – i Sverige och Danmark

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Den stora skrällen: Bonnier Books förvärvar norska Strawberry Publishings svenska och danska verksamhet.

Förvärvet från den norska förlagsgruppen omfattar Strawberry Publishing i Sverige, där Strawberry Förlag och Bazar Förlag ingår, samt Strawberry Forlag i Danmark. 

– Jag är imponerad över vad Strawberrys medarbetare och ägare har åstadkommit på kort tid i Sverige och Danmark. Norden har sedan länge varit Bonnier Books hemmamarknad och genom dessa förvärv stärker vi vår position i Sverige samtidigt som vår närvaro i Danmark tar ett stort kliv framåt. Förvärven tar oss också en bit vidare på den tillväxtresa vi har framför oss i Norden och övriga Europa de närmaste åren. Men nu ser vi främst fram emot att välkomna våra nya kollegor och författare till Bonnier Books, säger Håkan Rudels, VD Bonnier Books, i ett pressmeddelande.

Förvärvet av Strawberry i Sverige inkluderar många populära författarskap, exempelvis Lucinda Riley och Ninni Schulman. Danska Strawberry startades för mindre än ett år sedan men har redan knutit till sig många starka författarskap, som Katrine Engberg, Camilla Läckberg och Viveca Sten.

– Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären. Det finns ingen du respekterar mer än de du krigat hårdast med. På mindre än ett år har våra anställda byggt upp en förlagsverksamhet som närmar sig 50 miljoner i omsättning och som är på väg mot en fördubbling 2021. Men först och främst tar Bonnier över några av de mest respekterade och innovativa förlagsmedarbetarna i den nordiska förlagsvärlden, det är bara att gratulera, säger Petter Stordalen, huvudägare i Strawberry Publishing AS, i samma pressmeddelande.

– Bokbranschen är mitt i en rejäl digitalisering som kommer att kräva allt vårt fokus i Norge, varför det känns naturligt att lämna över stafettpinnen i Sverige och Danmark till Bonnier, som är ledande inom det området, säger Stordalen.

Petter Stordalen är satt under hård press finansiellt med tanke på att både hotell- och resebranschen där han har stort ägande drabbats extra mycket av coronakrisen. Att då samtidigt ta upp kampen på den svenska marknaden med Bonniers, Storytel och i viss mån danska skulle innebära fortsatta investeringar på många (tiotals?) miljoner kronor under flera år. Pengar som han i rådande läge måste lägga på andra projekt.

Köpare är alltså inte Bonnierförlagen utan Bonnier Books, återstår att se ifall det är något som kommer att bestå rent organisatoriskt eller om den svenska delen av Strawberry över tid flyttas in i Bonnierförlagen.

”Oerhört stolt över vad vi har byggt på kort tid”

För medarbetarna på Strawberry som har ett förflutet inom Bonnierförlagen har det varit en omtumlande tid.

– Det har varit en intensiv process de senaste veckorna. Men bra och väldigt professionell. Bonnier Books har en långsiktighet och ett tydligt fokus och muskler för tillväxt, det passar oss bra, säger Rebecka Leffler, VD för Strawberry förlag i Sverige. 

– Jag är så oerhört stolt över vad vi – Karin, Maja, Lisa, Sara, Anders och jag – har byggt på kort tid. Det har varit lika många utmaningar som segrar men alltid med fullt fokus framåt! Jag kommer minnas året med Strawberry med värme och glädje och stor tacksamhet för att jag fick möjligheten att vara med och skapa ett nytt förlag. Jag hyser stor respekt för våra norska ägare och önskar dem all lycka till.

Hon tillägger att de blickar framåt tillsammans nya ägaren Bonnier Books, som säkrar en stabil och trygg framtid för förlaget.

– Vårt fokus ligger nu på att alla våra författare ska känna sig lika välkomna som vi gör och tillsammans kommer vi nu fokusera på att förverkliga våra ambitiösa planer framåt, jag tror på riktigt att vi kommer att förena det bästa av två världar, säger Rebecka Leffler.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.