Jennifer Bark på Pug Förlag. Bakgrundsfoto: iStock.

Sommarserien 2020 – Jennifer Bark: Hoppas bokbranschen blir mer snabbrörlig

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Pug Förlag har märkt av en ökad försäljning över nätet under våren och har valt att flytta några utgivningar. Jennifer Bark hoppas att bokbranschen blir mer snabbrörlig även efter corona.

Boktugg fortsätter ta pulsen på svenska bokförlag och pejla läget efter en turbulent vår. Samtidigt bjuder förlagsfolket på lite boktips för semesterläsningen.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat? Berätta hur det påverkat utgivning/ekonomi/arbetssätt?
– Som för i princip alla företag, och individer, i princip i hela världen – fortfarande galen tanke – har det förstås varit en speciell vår. Vi har inte sett några påtagliga ekonomiska effekter än, däremot har försäljningen påtagligt omfördelats mellan kanaler. Vi säljer betydligt mer på nätet än i fysisk butik. Vi har också satsat hårt på vår egen webbshop med stor framgång, inte minst tack vare uppmärksammade Tegnell-tryck på t-shirts och tygväskor och kringprodukter som rört vår släppta bok om Killinggänget, säger Jennifer Bark och tillägger:
– Även i vår egen lilla butik i Aspudden i Stockholm har vi haft en större tillströmning av kunder. Kanske är det en blandning av ”support your local”-anda och det faktum att fler faktiskt är hemma (och behöver underhållas) som bidragit till det.


ANNONS


Vad gäller utgivningen har förlaget flyttat fram en del av vårens releaser.

– Det valde vi att göra inte minst för att fönstret för andra nyheter än de som rör corona naturligt känts litet, det vill säga att flera av de titlar vi tror väldigt mycket på förmodligen inte skulle fått den uppmärksamhet de förtjänar om vi släppt dem nu. Å andra sidan har pandemin både gjort att somliga titlar kommit ovanligt lägligt – Börspsykologi släppte vi precis när börsen var som mest i gungning tidigare i våras – och att andra som inte ens var påtänkta före krisen plötsligt får se dagsljus snabbare än vi trodde var möjligt. 

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Svårt att säga, men vi som en del andra släpper nu böcker som rör pandemin – snabbt producerade och hyperaktuella titlar. Förhoppningsvis kan det innebära att branschen styr om och blir mer snabbrörlig och mindre inrutad. Det välkomnar vi verkligen!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Min sommarläsning skiljer sig inte så mycket från resten av året, förutom möjligtvis att jag läser mer som inte är ”i jobbet”. Jag gillar självbiografiska berättelser, så några sådana brukar jag försöka bränna av. Apropå ordvalet plöjde jag förra sommaren bland annat Alex Schulmans Bränn alla mina brev – inte somrig i bemärkelsen feelgood, men den boken stannade verkligen kvar.

Om ni ska lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare, vilka blir det?

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Kvinnoarvet av Amelia Adamo är jag rejält sugen på. Hon är en powerkvinna jag alltid sett upp till och som jag tror kan bjuda på en hel del vettigt och intressant att låta sig inspireras av.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL