ANNONS

Natur & Kultur har målet att bli Sveriges första klimatneutrala bokförlag

Natur & Kultur har bestämt sig för att bli Sveriges första klimatneutrala förlag. Foto: iStock.

Natur & Kultur ska bli Sveriges första klimatneutrala bokförlag genom att minimera utsläpp och kompensera för de utsläpp som ändå görs. Det framgår av stiftelsens senaste hållbarhetsredovisning. 

– Jorden är på väg mot tre graders uppvärmning och utsläppen minskar inte alls i tillräcklig takt, vare sig i Sverige eller globalt. Alla sektorer behöver bidra till att lösa klimatkrisen och Natur & Kultur vill leda omställningen i förlagsbranschen, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

I samband med att Natur & Kultur släpper sin hållbarhetsredovisning för 2019 presenterar förlaget en satsning för att bli klimatneutrala redan under detta år. Klimatneutralitet innebär att man först gör allt för att minimera utsläppen och därefter kompenserar för de utsläpp som aktiviteter och produkter ändå ger upphov till. I slutändan ska den totala klimatpåverkan från verksamheten vara noll. En viktig del är också att sätta upp mål för hur utsläppen kan fortsätta att minskas framöver, skriver förlaget.

Boktugg har tidigare berättat om hur förlag och tryckerier jobbar för att minska sin klimatpåverkan. Just tryckningen av böcker är också källan till merparten av de utsläpp som Natur & Kultur orsakar i dag – produktion och transport av böcker. Det tryckeri i Lettland som står för större delen av bokproduktionen kommer under året att helt gå över till grön el. Förlaget arbetar samtidigt med att minimera transportsträckorna.

– Vår förlagsverksamhet ska bedrivas affärsmässigt och på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. Att bli klimatneutrala är ett viktigt steg i det arbetet, säger Per Almgren.

Helt ny är dock inte satsningen. Natur & Kultur har i flera år arbetat med att minska sin klimatpåverkan och klimatkompenserar för utsläpp genom ett certifierat trädplanteringsprojekt. Under 2019 uppdaterades resepolicyn till förmån för tåg och alternativa färdsätt. Samma år bildades ett klimatråd med representanter från förlagets alla avdelningar för att kanalisera medarbetares engagemang och driva klimatfrågor.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL