Bokförlag planterar träd och tryckeri inför klimatkalkyl

Att plantera träd kan vara ett sätt att ge tillbaka vad man har lånat från naturen. Foto: Istock

Vad kan bokbranschen göra för klimatet? Norska Figenschou tar ställning genom trädplantering och Scandbook siktar på att bli klimatneutrala.

Vad gör bokbranschens aktörer för klimatet? Det undrade Marie Tomičić, vd för förlaget Olika, i en intervju i september 2019 där hon berättade om olika vägar att gå men också att det saknas en gemensam diskussion i branschen. Strax dessförinnan skrev vi om hur Ordfront införde en ny sorts miljövänligare pärm för alla sina böcker. Vilka åtgärder kommer bokbranschen att göra för klimatet under 2020?

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

I Norge har ett litet barnboksförlag höjt rösten.

– Jag vill lämna minsta möjliga avtryck efter mig, säger förläggaren Anitra Figenschou till Bok 365.

Anitra Figenschou startade sitt förlag 2014 när hon gav ut klassikern The giving tree av Shel Silverstein (på svenska Och trädet var lyckligt, utgiven av Karneval förlag 2017). Nu ger hon ut boken på nytt, i en hållbar tappning, rapporterar Bok 365. För varje såld bok av Det gavmilde treet ska hon plantera ett träd i samarbete med organisationen Teamtrees.org.

– Vi har bara en värld och det finns ingen planet B. Jag känner att man måste bidra med det man kan, säger Anitra.

Under våren ska förlaget också ge ut Greta and the giants på norska. Boken handlar om Greta Thunberg, har getts ut i 22 länder och hade redan före jul sålt i 100 000 exemplar världen över. (På svenska Greta och jättarna, Ordalaget 2020.) Utgivningen görs i samarbete med Greenpeace och tre procent av intäkterna går till organisationens arbete.

I arbetet med dessa gröna utgivningar har Anitra Figenschou satt sig in i vad som är en hållbar bokproduktion. Greta-boken är en samproduktion som möjliggör en närapå helt grön produktion. Men i fallet med Det gavmilde treet visade det sig att för ett litet förlag som Figenschou skulle det inte vara miljövänligt att trycka på returpapper.

Därmed kom jag fram till att plantera träd är den mest miljövänliga metoden för en liten upplaga. Att plantera ett träd tillbaka i naturen, som du har lånat för att trycka boken.

Anitra Figenschou uppmanar andra förlag att se över sina tryckerier och ställa krav på att de levererar optimalt i förhållande till vad som är miljövänligt. 

– Man bör också se till att ha en plan för hur man ska leverera tillbaka till naturen för de resurser man använder, säger hon.

Förr var boktryckaren och förläggaren samma person, men så har det inte sett ut på länge. Bokförlag är till stor del beroende av tryckerier, och i det här fallet tryckeriernas miljöarbete.

Den svenska tryckerikoncernen Scandbook har förmodligen känt av ett ökat tryck kring miljöfrågorna, och meddelade i februari 2020 att de blivit certifierade enligt Climatecalc.eu (ett verktyg för att beräkna en specifik produkts koldioxidavtryck). 

”Detta betyder framför allt att vi håller koll på – och kan redovisa – våra Co2-avtryck vad gäller råvaror, kemikalier, el, värme och frakter”, skriver de i ett pressmeddelande.

Utgivare kan därigenom få en rapport över kalkylerad klimatbelastning för en tryckt upplaga av en bok.

”Vi kommer fortsatt att jobba med att minska våra avtryck och kemikalieanvändning samt prioritera råvaru- och underleverantörer som har samma insikt”, skriver Scandbook och har siktet inställt på att göra verksamheten klimatneutral.

Trädplantering, stötta miljöorganisationer och hålla koll på utsläppen för varje produkt – vad mer kan bokbranschen göra för klimatet? Vad gör du, eller ditt företag? Mejla oss på tips@boktugg.se.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.