Bokmässan i Frankfurt äger rum som planerat – men inte riktigt som vanligt

Tydligt besked på Bokmässan i Frankfurts hemsida idag. Men det blir inte en helt vanlig mässa, Covid 19 präglar förberedelserna och planeringen.

”Frankfurter Buchmesse 2020 will take place!” är beskedet på hemsidan idag. Det blir en fysisk bokmässa – men även ett omfattande virtuellt program, meddelar arrangörerna lagom diffust.

Att säga att Bokmässan i Frankfurt äger rum som vanligt är nog en överdrift. Det betonas att det verkligen blir en fysisk mässa efter att arrangörerna fått klartecken av myndigheterna i delstaten Hessen.

”Mässan kommer att äga rum på mässområdet och genom hela staden och samtidigt virtuellt. Den 72:a Bokmässan i Frankfurt kommer att äga rum på mässområdet utifrån en detaljerad hälso- och hygienplan som kommer att återspegla de regler som gäller i höst inom delstaten Hessen för att garantera säkerheten för besökare, utställare och personal på mässan”, skriver mässledningen på hemsidan.

– Det här året är det viktigare än någonsin att Bokmässan i Frankfurt äger rum. Tack vare aktiviteterna på mässområdet och bokevenemang på plats och virtuellt sätter vi strålkastarna på våra författare, branschen och trender. På grund av coronapandemin kommer Frankfurter Buchmesse 2020 att bli en speciell utgåva, en på-platsen-program kombinerat med ett framåtblickande digitalt erbjudande, säger Juergen Boos, mässgeneral, i ett pressmeddelande.

Publishing Perspectives skriver mer om planerna för mässan även om ett mer detaljerat program väntas först i juni. Literary Agents and Scouts Center planeras äga rum i Hall 6.1.

Dessutom sägs mässan samarbeta med de stora tyska förlagen, däribland Penguin Random House och Bonniers, för att skapa ett ”nytt event-koncept”. Antalet besökare är oklart, men kommer att styras av hur stor yta som går att disponera.

Mässan ska äga rum i sex hallar: 3.0 och 3.1, 4.0 och 4.1 samt 6.0 och 6.1 för dem som varit i Frankfurt tidigare. Avståndet mellan montrarna kommer att utökas liksom bredden på gångarna. De större scenerna kommer att ersättas av digitala alternativ eller på fysiska platser som erbjuder större utrymmen så att åhörare kan hålla avstånd.

Alla besökare måste förköpa biljetter online och intyga att de är friska innan de släpps in på området.

Branschdelen av mässan äger rum 14-17 oktober och allmänheten har tillträde på helgen den 17-18 oktober. Arrangörerna räknar med besökare från hela Europa och kanske även andra delar av världen, beroende på hur reserestriktionerna ser ut i oktober.

Årets hedersgäst är Kanada och det innebär av förklarliga skäl vissa problem. Men enligt mässan pågår en diskussion med den kanadensiska kulturministern om hur den delen av arrangemanget ska kunna äga rum.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,