ANNONS

Tydligt besked på Bokmässan i Frankfurts hemsida idag. Men det blir inte en helt vanlig mässa, Covid 19 präglar förberedelserna och planeringen.

Bokmässan i Frankfurt äger rum som planerat – men inte riktigt som vanligt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

”Frankfurter Buchmesse 2020 will take place!” är beskedet på hemsidan idag. Det blir en fysisk bokmässa – men även ett omfattande virtuellt program, meddelar arrangörerna lagom diffust.

Att säga att Bokmässan i Frankfurt äger rum som vanligt är nog en överdrift. Det betonas att det verkligen blir en fysisk mässa efter att arrangörerna fått klartecken av myndigheterna i delstaten Hessen.


ANNONS


”Mässan kommer att äga rum på mässområdet och genom hela staden och samtidigt virtuellt. Den 72:a Bokmässan i Frankfurt kommer att äga rum på mässområdet utifrån en detaljerad hälso- och hygienplan som kommer att återspegla de regler som gäller i höst inom delstaten Hessen för att garantera säkerheten för besökare, utställare och personal på mässan”, skriver mässledningen på hemsidan.


ANNONS


– Det här året är det viktigare än någonsin att Bokmässan i Frankfurt äger rum. Tack vare aktiviteterna på mässområdet och bokevenemang på plats och virtuellt sätter vi strålkastarna på våra författare, branschen och trender. På grund av coronapandemin kommer Frankfurter Buchmesse 2020 att bli en speciell utgåva, en på-platsen-program kombinerat med ett framåtblickande digitalt erbjudande, säger Juergen Boos, mässgeneral, i ett pressmeddelande.

Publishing Perspectives skriver mer om planerna för mässan även om ett mer detaljerat program väntas först i juni. Literary Agents and Scouts Center planeras äga rum i Hall 6.1.

Dessutom sägs mässan samarbeta med de stora tyska förlagen, däribland Penguin Random House och Bonniers, för att skapa ett ”nytt event-koncept”. Antalet besökare är oklart, men kommer att styras av hur stor yta som går att disponera.

Mässan ska äga rum i sex hallar: 3.0 och 3.1, 4.0 och 4.1 samt 6.0 och 6.1 för dem som varit i Frankfurt tidigare. Avståndet mellan montrarna kommer att utökas liksom bredden på gångarna. De större scenerna kommer att ersättas av digitala alternativ eller på fysiska platser som erbjuder större utrymmen så att åhörare kan hålla avstånd.

Alla besökare måste förköpa biljetter online och intyga att de är friska innan de släpps in på området.

Branschdelen av mässan äger rum 14-17 oktober och allmänheten har tillträde på helgen den 17-18 oktober. Arrangörerna räknar med besökare från hela Europa och kanske även andra delar av världen, beroende på hur reserestriktionerna ser ut i oktober.

Årets hedersgäst är Kanada och det innebär av förklarliga skäl vissa problem. Men enligt mässan pågår en diskussion med den kanadensiska kulturministern om hur den delen av arrangemanget ska kunna äga rum.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »