Tydligt besked på Bokmässan i Frankfurts hemsida idag. Men det blir inte en helt vanlig mässa, Covid 19 präglar förberedelserna och planeringen.

Bokmässan i Frankfurt äger rum som planerat – men inte riktigt som vanligt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

”Frankfurter Buchmesse 2020 will take place!” är beskedet på hemsidan idag. Det blir en fysisk bokmässa – men även ett omfattande virtuellt program, meddelar arrangörerna lagom diffust.

Att säga att Bokmässan i Frankfurt äger rum som vanligt är nog en överdrift. Det betonas att det verkligen blir en fysisk mässa efter att arrangörerna fått klartecken av myndigheterna i delstaten Hessen.


ANNONS


”Mässan kommer att äga rum på mässområdet och genom hela staden och samtidigt virtuellt. Den 72:a Bokmässan i Frankfurt kommer att äga rum på mässområdet utifrån en detaljerad hälso- och hygienplan som kommer att återspegla de regler som gäller i höst inom delstaten Hessen för att garantera säkerheten för besökare, utställare och personal på mässan”, skriver mässledningen på hemsidan.

– Det här året är det viktigare än någonsin att Bokmässan i Frankfurt äger rum. Tack vare aktiviteterna på mässområdet och bokevenemang på plats och virtuellt sätter vi strålkastarna på våra författare, branschen och trender. På grund av coronapandemin kommer Frankfurter Buchmesse 2020 att bli en speciell utgåva, en på-platsen-program kombinerat med ett framåtblickande digitalt erbjudande, säger Juergen Boos, mässgeneral, i ett pressmeddelande.

Publishing Perspectives skriver mer om planerna för mässan även om ett mer detaljerat program väntas först i juni. Literary Agents and Scouts Center planeras äga rum i Hall 6.1.

Dessutom sägs mässan samarbeta med de stora tyska förlagen, däribland Penguin Random House och Bonniers, för att skapa ett ”nytt event-koncept”. Antalet besökare är oklart, men kommer att styras av hur stor yta som går att disponera.

ANNONS

Mässan ska äga rum i sex hallar: 3.0 och 3.1, 4.0 och 4.1 samt 6.0 och 6.1 för dem som varit i Frankfurt tidigare. Avståndet mellan montrarna kommer att utökas liksom bredden på gångarna. De större scenerna kommer att ersättas av digitala alternativ eller på fysiska platser som erbjuder större utrymmen så att åhörare kan hålla avstånd.

Alla besökare måste förköpa biljetter online och intyga att de är friska innan de släpps in på området.

Branschdelen av mässan äger rum 14-17 oktober och allmänheten har tillträde på helgen den 17-18 oktober. Arrangörerna räknar med besökare från hela Europa och kanske även andra delar av världen, beroende på hur reserestriktionerna ser ut i oktober.

Årets hedersgäst är Kanada och det innebär av förklarliga skäl vissa problem. Men enligt mässan pågår en diskussion med den kanadensiska kulturministern om hur den delen av arrangemanget ska kunna äga rum.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.

💰 PEN-donation. Författaren James Patterson har gjort en rejäl donation till amerikanska PEN – 2 miljoner dollar (motsvarande 22,5 Mkr med dagens usla dollarkurs). Pengarna ska stärka PEN i arbetet med att försvara yttrandefriheten i USA och resten av världen. Patterson Family Foundation har nu skänkt över 100 miljoner dollar till läsfrämjande i olika former. Patterson har haft 260 böcker på NY Times bestseller-listorna och sålt över 400 miljoner exemplar.


Uppdateras under dagen …