Sören Olsson och Anders Jacobsson byter förlag – Berts desperata dagbok exklusivt på Storytel

Författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson flyttar från Egmont till Storytel. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Storytel har köpt utgivningsrättigheterna till alla böcker av duon Sören Olsson och Anders Jacobsson. Redan i maj släpps Berts desperata dagbok exklusivt på Storytel.

– Vi är otroligt glada och stolta att hälsa Sören och Anders välkomna till Storytel-familjen. De är verkligen både fenomen och fantastiskt engagerande författare. Få har deras förmåga att locka så många barn och ungdomar till läsning och samtidigt få hela familjepubliken att skratta och rodna igenkännande i berättelserna – från de minsta till far- och morföräldrarna, säger Marta Hedener, förlagschef på Storytel Sverige, i ett pressmeddelande.

De båda författarna har bildat ett radarpar i nära 40 år, och tillsammans skrivit över 150 böcker som sammanlagt sålts i över 10 miljoner exemplar världen över.

För tolv år sedan köpte Egmont rättigheterna till författarna Anders Jacobsson och Sören Olssons samtliga skapelser, allt från böcker, ljudböcker, film och teater till merchandising och andra kringprodukter.

Idag kommer nyheten att Storytel genom ljudboksförlaget Storyside förvärvat utgivningsrätten till duons tidigare och kommande berättelser av Egmont Publishing och skriver i ett pressmeddelande att ”Nu blir Storytel det nya hemmet för författarna Anders Jacobssons och Sören Olssons älskade karaktärer som Bert, Sune, Håkan Bråkan, Tuva-Lisa, Emanuel, Kalle & Kasper och Storasyster & Lillebror.”

– Storytel har köpt alla rättigheter av Egmont, inklusive tryckta böcker och kringprodukter baserade på karaktärerna i böckerna, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel, till Boktugg.

Innebär det att de tryckta böckerna kommer att ges ut på Rabén & Sjögren framöver?
– Det får vi återkomma till, säger Dan Panas.

Det är ingen slump att Storytel sneglat på böckerna. Ljudböckerna inlästa av författarna själva är de mest populära svenska barn- och ungdomsböcker genom alla tider på Storytel. Lägg till det att deras älskade karaktärer dessutom har lockat till miljontals svenska biobesök, senast nu i julas, så var det en attraktiv rättighet.

– Flytten till Storytel är verkligen kul och lustfylld. Ljudboksvågen bara växer och det känns som att alla våra karaktärer nu kommer att kunna möta läsarna ännu mer på deras villkor – oavsett var de är, var de kommer ifrån eller om de vill läsa på papper eller lyssna. Vi känner ju definitivt att Sune, Bert och våra andra karaktärer har mycket kvar som de vill dela med sig av till sina helt underbara fans, säger Sören Olsson i samma pressmeddelande.  

Ett första smakprov på samarbetet kommer redan längre fram i maj, då Sören och Anders släpper Berts desperata dagbok, en helt nyskriven Bert-berättelse som produceras direkt som ljudbok exklusivt för Storytel under Storytel Original. Boken är den första med karaktären Bert i huvudrollen på sex år och handlingen utspelar sig mitt under den pågående coronapandemin.

– Vi vill inte avslöja för mycket i förväg, men som alla säkert kan förstå är pandemin helt klart påfrestande för Bert. Social distansering och kramförbud mot allt och alla, utom hans tokiga familj, är ju en utmaning som han verkligen klurar på, säger Anders Jacobsson, i pressmeddelandet.

Övriga titlar kommer dock att ligga kvar på samtliga ljudbokstjänster, endast den nya Berts desperata dagbok blir exklusiv för Storytel.

Boktuggs analys: Så varför säljer Egmont vad som måste vara en väldigt lönsam rättighet? Koncernen sålde nyligen sina barnboksförlag i Storbritannien, Tyskland och Polen men satsar samtidigt hårt på digitala böcker och ljudböcker i flera länder via Saga Egmont.

Hur många miljoner betalade Storytel för rättigheterna? Det får vi inte veta, men det lär inte ha varit billigt. Det är andra stora affären denna vecka, igår avslöjades att Norstedts (även det ägs av Storytel) förlängt ett treboksavtal med David Lagercrantz till fem böcker. Något som också lär ha kostat miljoner i förskott.

Det intressanta med Olsson/Jacbosson-affären är dock att Storytel köper loss hela den enorma backlisten. Och dessutom kringrättigheter. Nu släpps en ljudbok exklusivt. Men vad händer med nästa bok därefter?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.