Saga Egmont största ljudboksförlaget i Spanien efter köp av Audiomols katalog

Spanien är en omogen men snabbt växande ljudboksmarknad - som dessutom indirekt är en världsmarknad för spanska ljudböcker. Foto: iStock.

Danska Saga Egmont fortsätter expandera utomlands. Efter att ha köpt Audiomols och Sonolibros kataloger är man nu det största ljudboksförlaget i Spanien – räknat i antalet titlar.

– Audiomol har i åratal gett ut prisbelönta och populära, både spanska och översatta, författare på spanska och katalanska. Det är en stor glädje för oss att fortsätta det arbetet, säger Lasse Korsemann Horne, Publishing Director of Saga Egmont, i ett pressmeddelande.

Saga Egmont planerar att även i fortsättningen producera ljudböcker både på spanska (för den internationella marknaden) och katalanska (för den regionala marknaden).

– Spanska är ett av de största språken i världen och därmed en livsviktig marknad för Saga, säger Lasse Korsemann Horne.

Tidigare i år köpte Saga Egmont även en ljudbokskatalog med över 700 titlar av Sonolibro i Malaga. I och med köpet av Audiomols katalog räknar nu Egmont Saga sig som Spaniens största ljudboksförlag, i alla fall räknat i antalet ljudbokstitlar.

– Jag är övertygad om att de digitala bokmarknaderna smälter samman till en global bokmarknad som domineras av ett fåtal tech-bolag som kommer att utgöra återförsäljarledet. Om man vill vara relevant som förlag för författare i framtiden, gäller det att finnas på alla marknader för att generera tillräcklig omsättning så att författarna kan leva på det och fokusera på att skriva. Jag tror att fler och fler stora författare kommer att gå till de förlag som kan erbjuda utgivning på flera marknader samtidigt, säger Lasse Korsemann Horne till Boktugg.

Några av de titlar som Saga Egmont fräschat upp med nya omslag för den spanska marknaden.

Eduardo Arenal grundade Audiomol 2009 och har sedan dess gett ut över 500 ljudböcker.

– Ljudboksmarknaden växer snabbt i Spanien men är ännu inte helt mogen och behöver stora investeringar för att ta den till samma nivå som i Skandinavien. Därför är jag tacksam över att Saga Egmont köper en stor del av Audimols katalog. Saga Egmont har kunskapen, det globala nätverket för distribution och en ambitiös strategi. Därför ser jag dem som rätt köpare av katalogen, säger Eduardo Arenal, vars Audimol fortsätter som självständigt ljudboksförlag och ljudboksstudio där de bland annat producerar ljudböcker åt Saga Egmont.

– Idag är ljudböcker en nischmedia i den spansktalande världen men samtidigt är ljudböcker det snabbast växande mediaformatet i världen. Många spanska förlag har inte erfarenheten eller kunskapen att förvandla sina böcker till ljudböcker. Med Saga kommer vi att göra vårt bästa för att vara den bästa partnern i framtiden för förlag och författare som redan samarbetar med Audiomol, säger Natalie Uldbjerg Hansen, förlagschef för Saga Egmont Spain.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.