ANNONS

PEN America: Flest fängslade författare i Kina, Saudiarabien och Turkiet

Världskarta med PEN Americas Freedom to Write Index 2019.

Enligt PEN Americas Freedom to Write Index 2019 är Kina, Saudiarabien och Turkiet de tre länder som håller flest författare fängslade. De står för 141 av de 238 fall som finns med i indexet.

Både Kina och Turkiet har varit i blåsväder de senaste åren för att ha gripit författare och journalister men även förläggare och bokhandlare och anklagat dem för olika brott. En del har satts i fängelse, andra hållits kvar i husarrest.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

PEN America har nu i en stor rapport (Freedom to Write Index 2019) kartlagt alla skribenter som hålls fängslade eller inspärrade och hittat 238 fall. Allra flest finns i Asien-Stillahavsregionen med 100 skribenter medan Mellanöstern och Nordafrika står för 73 fängslade medan Europa och Centralasien hade 41 fall.

De allra flesta är författare (94), akademiker (51), poeter (43), sångare/låtskrivare (21), förläggare (12), redaktörer (8), översättare (6) och dramatiker (3). Av de 238 som finns med i rapporten (som omfattar 2019) sitter två tredjedelar fortfarande kvar i fängelse.

Värt att notera är att journalister (som inte även är författare) inte har tagits med i statistiken. Alla fall som finns med på listan har tillbringat minst 48 timmar bakom lås och bom under 2019.

I statistiken är det tre länder som sticker ut: Kina med 73 fall, Saudiarabien med 38 och Turkiet med 30. Andra länder är Iran (14), Egypten (11), Myanmar (10), Eritrea och Vietnam (8). Det är ovanligt med fängslade skribenter i Europa (om man räknar bort Turkiet) – Spanien har två fall och Storbritannien ett.

ANNONS

PEN America ser nya hot mot yttrandefriheten i form av auktoritära regimer i Ryssland, Kina och stora delar av Mellanöstern, demokratisk reträtt i delar av Östeuropa, Latinamerika och Asien och samtidigt nya hot i etablerade demokratier i Nordamerika och Västeuropa.

”Författare och intellektuella är ofta kanariefåglarna i kolgruvan, tillsammans med journalister och aktivister för mänskliga rättigheter, de första måltavlorna när ett land tar en mer auktoritär vändning”, skriver PEN America.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se