ANNONS

PEN America: Flest fängslade författare i Kina, Saudiarabien och Turkiet

Världskarta med PEN Americas Freedom to Write Index 2019.

Enligt PEN Americas Freedom to Write Index 2019 är Kina, Saudiarabien och Turkiet de tre länder som håller flest författare fängslade. De står för 141 av de 238 fall som finns med i indexet.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Både Kina och Turkiet har varit i blåsväder de senaste åren för att ha gripit författare och journalister men även förläggare och bokhandlare och anklagat dem för olika brott. En del har satts i fängelse, andra hållits kvar i husarrest.

PEN America har nu i en stor rapport (Freedom to Write Index 2019) kartlagt alla skribenter som hålls fängslade eller inspärrade och hittat 238 fall. Allra flest finns i Asien-Stillahavsregionen med 100 skribenter medan Mellanöstern och Nordafrika står för 73 fängslade medan Europa och Centralasien hade 41 fall.

ANNONS

De allra flesta är författare (94), akademiker (51), poeter (43), sångare/låtskrivare (21), förläggare (12), redaktörer (8), översättare (6) och dramatiker (3). Av de 238 som finns med i rapporten (som omfattar 2019) sitter två tredjedelar fortfarande kvar i fängelse.

Värt att notera är att journalister (som inte även är författare) inte har tagits med i statistiken. Alla fall som finns med på listan har tillbringat minst 48 timmar bakom lås och bom under 2019.

I statistiken är det tre länder som sticker ut: Kina med 73 fall, Saudiarabien med 38 och Turkiet med 30. Andra länder är Iran (14), Egypten (11), Myanmar (10), Eritrea och Vietnam (8). Det är ovanligt med fängslade skribenter i Europa (om man räknar bort Turkiet) – Spanien har två fall och Storbritannien ett.

PEN America ser nya hot mot yttrandefriheten i form av auktoritära regimer i Ryssland, Kina och stora delar av Mellanöstern, demokratisk reträtt i delar av Östeuropa, Latinamerika och Asien och samtidigt nya hot i etablerade demokratier i Nordamerika och Västeuropa.

”Författare och intellektuella är ofta kanariefåglarna i kolgruvan, tillsammans med journalister och aktivister för mänskliga rättigheter, de första måltavlorna när ett land tar en mer auktoritär vändning”, skriver PEN America.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL