ANNONS

Picapen hjälper författare att skriva, arkivera och publicera sina texter

Josefine Grane. Foto: Pressbild

Den nya skrivtjänsten Picapen fungerar dels som en plattform för inspiration, guidning och lagring av texter och bilder, dels som en publiceringstjänst.

Är flera nya skrivarplattformar ett tecken på ett ökande intresse för skrivande och kanske även för egenutgivning? Den norska skrivportalen Easywrite lanserar i Sverige senare i sommar, och ännu en nylanserad skrivtjänst är svenska Picapen. Bakom företaget står Cecilia Gruvberger och Josefine Grane, och sedan 2018 är även Internetstiftelsen delägare. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Picapen grundades för att vi såg ett behov av att enkelt skapa textböcker och kunna spara alla sina texter digitalt på ett och samma ställe under en längre tid. Vi vill vara en inspirerande plattform där våra medlemmar kan ta del av Master Classes och lära sig om kreativt skrivande. Med Picapens app kan medlemmarna skriva närsomhelst och varsomhelst samt enkelt ladda upp bilder och videoklipp, berättar grundaren Josefine Grane, som tidigare varit vd för investmentbolaget Varenne.

Medlemmarna sträcker sig från 15 till 75 år och skriver allt från memoarer, dagböcker till poesi, romaner och deckare. Picapen finns både som webbsida och app och i tjänsten kan medlemmarna samla sina texter, bilder och dokument på ett ställe digitalt. Plattformen bidrar också med skrivhjälp av olika slag, bland annat av professionella skrivpedagoger, och författarna kan bjuda in gästläsare.

– Vi brinner för att sprida kunskap och storytelling, säger Josefine. Vårt mål är att få fler ska skriva mer och vi vill tillhandahålla de bästa förutsättningarna för att alla ska kunna göra det på ett inspirerande och enkelt sätt.

En skillnad mellan Easywrite och Picapen är att den senare förutom rena skriv- och inspirationstjänster även erbjuder möjligheten att publicera och trycka böcker utan att vända sig till en tredje part.

ANNONS

Ser ni er som en utmanare till rena egenutgivartjänster?
– Många av våra medlemmar skriver helt för privat bruk och vill de dela sina texter bjuder de in läsare till sin bok hos Picapen och beställer tryckta böcker. Picapen är ett registrerat förlag och intresset för självpublicering är stort. För de medlemmar som självpublicerar hos Picapen finns personlig lektörshjälp att anlita och designhjälp till bokomslag.

Vad tänker ni om att lansera tjänsten just nu när tillvaron är lite upp och ner?
– Vi har dubblat antalet medlemmar sista veckorna, då fler har sökt sig till digitala tjänster i hemmet och våra digitala föreläsningar har blivit fullbokade snabbt. Vi har även haft möjlighet att samarbeta med olika organisationer som till exempel Coop, ABF och Seniornet där efterfrågan på Picapens tjänster varit stor, säger Josefine.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se