Andrzej Tichý är en av fyra stipendiater från Stiftelsen Klas de Vylders stipendiefond för invandrarförfattare 2020. Foto: Carla Orrego Veliz

Arazo Arif, Iman Mohammed, Kayo Mpoyi och Andrzej Tichý får stipendium från Klas de Vylders stipendiefond

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Stiftelsen Klas de Vylders stipendiefond för invandrarförfattare delar ut stipendier till författarna Arazo Arif, Iman Mohammed, Kayo Mpoyi och Andrzej Tichý. De får 50 000 kronor vardera.

Vanligtvis delas stipendierna ut under hösten, men på grund av coronapandemin delas de ut redan under våren. Eventuell ceremoni kommer att hållas till hösten, om läget tillåter. Tillsvidare kommer några kortare hälsningar och/eller inläsningar ligga tillgängliga på Författarförbundets hemsida, meddelar Sveriges författarförbund i ett pressmeddelande.


ANNONS


Arazo Arif: (1991) Kurdistan (Iran) Arazo Arif, född 1991, är poet, manusförfattare och multimedial konstnär. Dessutom driver hon podcasten ”Looney Talks”. Arif har en masterexamen i litterär gestaltning från Akademin Valand. Hon debuterade som författare 2020 på Albert Bonniers förlag med diktsamlingen Mörkret inuti och fukten.

Juryns motivering: ”hörs jag nu? / eller / rymmer orden mening i rummet som inte rymmer oss” frågar Arazo Arif i sin debutbok Mörkret inuti och fukten. Visst hörs hon. Ur en bok med sidor som måste sprättas blöder och bultar Arifs berättelse om en barndom och ett vuxenliv fram, ofrånkomligt sammanlänkade under en skugga av svek, våld och sexualitet. Det är vasst, vackert och obevekligt. Vi välkomnar ett nytt, lovande författarskap.

ANNONS

Iman Mohammed (1987) Irak. Iman Mohammed är född 1987. Hon har gått på Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. Hon debuterade i antologin Blå Blixt (2013) och har sedan dess publicerats i flera antologier och tidskrifter. Diktsviten Fermata kom ut 2017 på Chateaux, och nu senast kom Bakom träden ryggar, 2020 på Norstedts förlag.

Juryns motivering: Iman Mohammed har med en särpräglad estetik tecknat scener i prosafragment som exploderar i form av skiftande erfarenheter; barndomsminnen, krigsbilder, uppväxten och vardagen, ibland täta och precisa, ibland gåtfulla och flertydiga. Iman Mohammed har genom sina två diktböcker visat att hon är en vital röst i den samtida poesin i Sverige.

Kayo Mpoyi (1986) Dem.rep.Kongo. Kayo Mpoyi är född 1986 och bor i Stockholm. Hon har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är medieproducent och just nu gästskrivlärare på Kvinnofolkhögskolan och kursen ”Your silence will not protect you”. Mai betyder vatten är Mpoyis debutroman och utgår från myter som berättats i hennes familj. Boken belönades med Katapultpriset 2019.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Juryns motivering: Berättelsen i Kayo Mpoyis debutroman Mai betyder vatten kommer till oss både ur flickan Adis perspektiv, den vuxnes blick och familjens traderade myter. Med den kongolesiska populärkulturens dans och musik och det koloniala arvet som fond, bjuder Mpoyi in oss att uppleva med alla våra sinnen. Mpoyi berikar den svenska litteraturen med en ny och alldeles egen berättarröst.


ANNONS


Andrzej Tichý (1978) Tjeckoslovakien. Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris och Eländet (2016) nominerades till Augustpriset. Tichý fick även Aftonbladets litteraturpris år 2013. Novellsamlingen Renheten kom ut våren 2020.

Juryns motivering: Med absolut gehör avlyssnar Andrzej Tichý det svenska klassamhället nedifrån. I romaner och noveller ger han röst åt människor som är misslyckade, fattiga, sjaskiga och ofta kriminella. Med sitt svindlande språk och tvära skiftningar i perspektiv, och med tragik blandad med humor, är Tichý en unik röst i Sveriges moderna litteratur.

Stiftelsen Klas de Vylders stipendiefond utlyser stipendium vartannat år. Stipendiet administreras av Sveriges författarförbund och kan sökas av behövande författare som invandrat till Sverige och som påbörjat ett författarskap i Sverige.

Tidigare stipendiater

2018
Alma Kirlic, Anamarija Todorov och René Vázquez Díaz

2016
Shora Esmailian, Refik Licina och Anisur Rahman

2014
Athena Farrokhzad, Sakina Ntibanyitesha och Lucija Stupica Enbohm

2012
Ghayath Almadhoun och Arkan Asaad

2010
Midhat Ajanović och Fausta Marianovic

2008
Claude Kayat, Dipak Mazumdar och Zulmir Becevic

2006
Vera Efron

2004
Maria Tapaninen

2002
Rafik Saber

2000
Cletus Nelson Nwadike

1998
Victor Rojas

1996
Jila Mossaed

1994
Jorge Calvo

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.