Författarförbundet varnar sina medlemmar för Modernista

Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund. Foto: Stefan Tell

Sveriges författarförbund varnar för att ingå avtal med förlaget Modernista. Bakgrunden är rapporter från medlemmar om problem med såväl utebliven betalning som oskäliga avtal och ”oetiska affärsmetoder”.

– Våra medlemmar har kommit med väldigt många rapporter om uteblivna betalningar, rena avtalsbrott bland annat. Vi måste ta det på allvar, säger Grethe Rottböll, ordförande för Svenska författarförbundet.

Rapporterna ska ha inkommit till Författarförbundet under lång tid. I varningen skriver förbundet att det rör sig om ”oskäliga avtal, avtalsbrott, problem med utbetalningar och royaltyredovisningar, samt oetiska affärsmetoder”.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att de går ut så här efter att vi har försökt ha en dialog. För en månad sedan kontaktade de oss med svepande anklagelser. Vi har bjudit in till förhandlingar, för att teckna ett ramavtal, men har inte fått svar. Det är ansvarslöst av förbundet att neka förhandling, säger Modernistas utvecklingschef Kristofer Andersson.

Modernista har frågat efter mer specifik kritik, men inte fått svar. Kristofer Andersson förnekar inte att problem kan ha uppstått och att fel begåtts, men inte i den omfattning som förbundet gör gällande.

– Vi har vuxit enormt snabbt, vi har haft växtvärk och det har garanterat gjorts fel. Vi har 12 000 rättighetshavare, det är klart att det kan ha gjorts misstag.

Grethe Rottböll är noga med att poängtera att problemen inte rör alla författare eller översättare, det är en del som drabbats och att det inte är en avrådan att ingå avtal utan en varning, snäppet svagare. Just därför skulle Kristofer gärna se mer specificerad kritik, för att kunna gå till botten med vad som hänt.

– Vilken redovisning, vilken betalning gäller det? Det här är en prioriterad fråga för oss och en prioriterad fråga för litteraturen. Vi ses gärna för möten, vår dörr står vidöppen, säger han.

Parterna förefaller stå långt ifrån varandra, öppen dörr till trots. Modernista säger sig vara villigt att teckna avtal enligt de villkor Författarförbundet ställer på de branschdominerande förlagen, utan att veta detaljerna på grund av sekretess. Författarförbundet säger sig i sin tur inte kunna ingå ramavtal med ett förlag det vet inte håller sina avtal.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Det här är inte första gången som Sveriges författarförbund varnar för Modernista. Förra gången, 2013, handlade det främst om villkor för översättare.

– Ja, och det har ändå inte hjälpt. Problemen har eskalerat, och det här handlar om saker som inte ska finnas i relationen mellan bokförlag och författare eller översättare, säger Grethe Rottböll.

Vad betyder det här för förlaget?
– På kort sikt är det naturligtvis inte bra. Men jag är positiv, jag hoppas på samförstånd och vi vill väldigt gärna bygga upp vårt förtroende, säger Kristofer Andersson.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.