Stipendiemottagarna Alma Kirlic (foto: Angelica Zander) och René Vázquez Díaz.

Klas de Vylders stipendiefond delar ut tre författarstipendier – och ett nytt ungdomspris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författarna Alma Kirlic, René Vázquez Díaz och Anamarija Todorov får 60 000 kronor vardera från Klas de Vylders stipendiefond. Dessutom belönas Nour Al-houda Kanjo med ungdomspriset på 10 000 kronor.

Tre författare har i år utsetts som mottagare av Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare och tilldelas därmed 60 000 kronor var.


ANNONS


Alma Kirlic (1977) från Bosnien kom som femtonåring till Sverige. Hon debuterade 2015 med den autofiktiva romanen En svensk kändis (Norstedts), en porlande berättelse om möten med Sverige och det svenska kulturlivet. Med sin språkliga vighet är Kirlic också en stark röst på den svenska poetry slam-scenen. Hon arbetar även som dramatiker.

Juryns motivering: För ett snabbt och dråpligt, stundom cyniskt men aldrig kallt berättande som i sin skenbara lätthet tar sig an större frågor än man först anade och på så vis tar sig hela vägen in till hjärteroten hos sina läsare.

ANNONS

René Vázquez Díaz (1952), född och uppvuxen på Kuba, fick 1972 ett stipendium för att utbilda sig till skeppsbyggare i Polen. Två år senare hoppade han av och kom till Sverige. Sin livsresa har han skildrat i den självbiografiska romanen Städer vid havet (Alhambra, 2011). Han skriver på både spanska och svenska och har publicerat många romaner, essäer om Fredrika Bremer, Artur Lundkvist och även den litterära kokboken Berusad kyckling (Dejavu Publicering, 1996). Senast kom han ut med romanen Gå vilse (Celanders förlag, 2017).

Juryns motivering: René Vázquez Díaz har ett flödande och rikt författarskap där vi som läsare följer och förundras över det fruktbara mötet mellan två på ytan olikartade kulturer, den kubanska och den svenska. Där allt ändå handlar om konsten att vara människa.

Anamarija Todorov (1956), uppvuxen i forna Jugoslavien kom till Sverige 1981, något hon skildrat i sin första diktsamling, Brytningen (2013). Hon arbetar som pedagog på en förskola i de norra delarna av Stockholm, en erfarenhet som gett stoff till diktsamlingen Fröken forever (Rastlös förlag, 2017).

Juryns motivering: Anamarija Todorov gestaltar träffsäkert i diktens form förskolans glädjeämnen och sorger, styrkor och brister. Allvar och lek, tårar och skratt, liv och död, allt som kan hända medan barndomen pågår.

Dessutom delar juryn ut ett nyinstiftat stipendium på 10 000 kronor för att uppmuntra unga invandrarförfattare. Ungdomspriset går i år till Nour Al-houda Kanjo (1997) som växte upp i Homs i Syrien och kom till Sverige i början av 2016. Till novellantologin Över en fika i Svea Rike (Ariton förlag, 2017) skrev hon ett och ett halvt år efter att hon kommit till Sverige sin debutnovell ”En stängd himmel”.

Juryns motivering: Ett författarskap vi gärna vill följa!

Stipendierna överlämnas på Författarnas Hus i Stockholm torsdagen den 18 oktober kl 18-20. Där kommer författarna även att intervjuas och läsa ur sina verk.

Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare utlyser stipendium vartannat år. Stipendiet kan sökas av behövande författare som invandrat till Sverige och som påbörjat ett författarskap i Sverige.


ANNONS


Tidigare stipendiater

2016
Shora Esmailian, Refik Licina och Anisur Rahman

2014
Athena Farrokhzad, Sakina Ntibanyitesha och Lucija Stupica Enbohm

2012
Ghayath Almadhoun och Arkan Asaad

2010
Midhat Ajanović och Fausta Marianovic

2008
Claude Kayat, Dipak Mazumdar och Zulmir Becevic

2006
Vera Efron

2004
Maria Tapaninen

2002
Rafik Saber

2000
Cletus Nelson Nwadike

1998
Victor Rojas

1996
Jila Mossaed

1994
Jorge Calvo

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL