Musikern Emil Fredenmark släpper soundtrack till ljudboksserien Virus

Emil Fredenmark (foto: privat) och skivomslaget till albumet Virus (foto: Storytel).

Filmmusik vet alla vad det är, men ljudboksmusik? Inspirerad av Storytel-serien Virus komponerade Emil Fredenmark musik till ett album med samma namn, som nu släppts på Spotify och Apple Music.

Storytel Original-serien Virus av Daniel Åberg är nu inne på sin sjunde säsong, vilket vi skrev om i dagarna. Ännu en Virus-relaterad nyhet är att serien har fått ett eget soundtrack, signerat Emil Fredenmark – som med detta gör debut som soloartist. Den 40-åriga musikern spelar annars gitarr i metalbandet Black Oak och har även ett hiphop-projekt kallat Nakenheten. Utöver detta skapar han ibland musik helt fritt utan musikalisk riktning, och det var detta som ledde till Virus-musiken. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag har alltid gillat postapokalyptiska berättelser och plöjt de flesta serier på temat, säger Emil. När Virus kom öppnade detta en helt ny dörr då den utspelar sig i en kontext jag känner mig hemma i, som Södermalm och Sickla. Det är ställen jag rör mig på regelbundet, och det skapade en helt ny känsla av att kunna relatera och fantisera om hur detta skulle vara på riktigt. Sedan är det helt enkelt en otroligt spännande, välskriven och gripande story med cliffhangers och coola karaktärer.

Han berättar att ljudboksserien väckte många tankar om hur det skulle vara om alla ens nära och kära snabbt går bort och man är ensam kvar i en värld av otrygghet, våld, sorg och ångest. Går det ens att hitta en ny vardag i detta utan att ätas upp av PTSD och bara vilja fly? Samtidigt finns det vänskap, kärlek och en ny form av liv som växer fram i detta mörker. En kampanda och en vilja om att gå vidare och finna nytt ljus. 

– Jag behövde ventilera dessa tankar och känslor och jag ventilerar alltid med hjälp av musik. Genom att, förutsättningslöst, börja skapa ljudlandskap till bilderna kunde jag bearbeta berättelserna och ge dem en ny dimension. På ett sätt skrev jag egentligen filmmusik till scener från Virus som hade fastnat i mitt huvud. 

Emil komponerade alltmer, och till slut bestämde han sig för att höra av sig till Virus-författaren Daniel Åberg för att visa upp musiken. 

– Mitt enda uppsåt var att jag ville berätta för Daniel hur mycket hans berättelse påverkat mig. Jag ville att han skulle få höra hur hans scener lät i mitt huvud. Så jag letade upp honom på nätet och kontaktade honom och presenterade musiken som en hyllning och inget mer. 

Daniel gillade vad han hörde, och hösten 2019 föreslog han att Emil borde släppa musiken officiellt.

– I detta skede var verken ganska korta musikaliska resor och för att kunna göra en release föreslog Daniel att jag kanske kunde göra låtarna lite längre. Så jag fick låtifiera musiken lite så att låtarna blev längre och fick någon form av arrangemang. Jag valde ut de låtar jag gillade mest och arbetade fram lite längre versioner. Det finns en uppsjö av skisser kvar, men jag var tvungen att prioritera för att lyckas slutföra projektet, säger Emil. 

Daniel Åberg har bidragit i projektet med att sätta en lämplig låtordning samt att sätta titlar på de sju låtarna utifrån Emils beskrivningar gällande vilka personer och scener i handlingen han sett framför sig när han komponerat.

I maj 2020 släpptes albumet med samma namn som serien och med undertiteln Music inspired by the audiobook series. Emil fick tillåtelse av Storytel att använda bokomslaget som skivomslag.

– Jag tycker det känns supercool att jag fick använda omslaget och känner mig stolt över att förknippas med ett sådant epos som Virus! Det här är ju även min debut som soloartist och det känns som en otroligt kul debut, säger Emil.

Han beskriver musiken som filmisk och dramatisk. 

– Mörker och ljus. Vemod och sorg. Mycket pads, synthar och skumma, skeva distade prylar. Men också väldigt melodiskt och luftigt. Filmiska beats. Det är som små resor genom Virus-världen. 

Har du fått mersmak på att komponera soundtrack nu? Blir det filmmusik nästa eller?
– Väldigt kul fråga då jag alltid har drömt om att skriva musik till film och spel. Detta var nog till viss del mitt sätt att få göra just det. Även om filmscenerna finns i mitt huvud. Jag har sagt till Daniel att om Virus någon gång blir filmatiserad så är jag först på plats på filmmusiksaudition! Min dröm är att få skriva originalmusik till någon film eller spel jag själv blir gripen av. Att få leva sig in och skapa den extra dimensionen som musik och ljud kan tillföra. Så alla filmmakare som vill får gärna höra av sig, säger Emil.

Vad tycker då författaren själv, Daniel Åberg, om att boken fått ett soundtrack?

– En av de roligaste sakerna med hela Virus-äventyret har varit att upptäcka att min ljudboksserie faktiskt har en hel del riktigt hängivna fans. Emil är ett fantastiskt exempel på det – att någon faktiskt har valt att helt på eget initiativ sätta sig och skapa musik utifrån texter och karaktärer jag skapat, det känns otroligt hedrande, och jag kan erkänna att jag ofta använt demoversionerna av de här låtarna som bakgrundsmusik när jag skrivit den sista delen av Virus. Jag gillar resultatet skarpt, säger Daniel Åberg.

Här kan du lyssna på Emil Fredenmarks album Virus.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.