Egmont: Vi har fortsatt höga ambitioner att växa inom barnböcker i Sverige och Norden

Marika Bark, Business Area Director Kids på Egmont Publishing. Foto: Mats Persson.

Egmont säljer Sune och alla andra succéböcker av Sören Olsson och Anders Jacobsson till Storytel. En signal om minskad satsning på barnböcker? Nej, inte alls, enligt Egmont.

I morse kom nyheten att Storytel genom Storyside köpt rättigheterna till alla böcker av Sören Olsson och Anders Jacobsson i alla format. Men varför sälja en av landets mest värdefulla backlists?

Varför väljer ni att sälja ”kronjuvelen” på barnbokssidan?
– Det stämmer att vi har kommit överens med Sören och Anders om att avsluta samarbetetDet ligger ingen dramatik bakom beslutet utan det är en naturlig följd av att Sören och Anders vill satsa och fokusera sin utgivning ännu mer till ljud- och e-böcker. Därför har de valt att inleda ett samarbete med Storytels ljudboksförlag Storyside som ny partner, säger Marika Bark, Business Area Director Kids på Egmont Publishing, till Boktugg. 

Egmont sålde ju även av barnbokssidan i UK, Tyskland och Polen – är detta en signal om att ni satsar mindre på barnböcker även i Sverige?
– Nej, inte alls. Det är två helt separata förändringar som har råkat sammanfalla tätt i tiden och som inte påverkar vår övergripande boksatsning inom Egmont Publishing. Vi har fortsatt höga ambitioner om att växa och utveckla vårt utbud av starka titlar och varumärken på boksidan i Sverige, och vi kommer att fortsätta att vara en stark utgivare av barnböcker i övriga Norden och i centrala och östra Europa.

Det är ett långt samarbete som tar slut nu?
– Vi är väldigt glada och stolta över den fantastiska resa som vi har gjort med Sören och Anders. Vi har jobbat tätt ihop i tolv år och har med stor framgång tillsammans utvecklat karaktärerna och berättelserna med bland annat Sune, Håkan-Bråkan och Bert på många olika plattformar – alltifrån böcker i tryckta och digitala format, appar och spel, till filmer och teateruppsättningar, säger Marika Bark och tillägger:

– Framförallt har vi väckt läslust och lockat till enormt mycket skratt hos miljontals svenskar – unga som vuxna. Det säger en hel del om hur lyckat och positivt samarbetet har varit. Men alla sagor har sitt slut och det känns både naturligt och bra att Storyside nu tar vid som ny samarbetspartner. Vi önskar Sören och Anders all lycka framöver och ser samtidigt fram emot alla nya spännande kapitel som väntar i vår fortsatta boksatsning. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL