ANNONS

Anna Karolina och Caroline Engvall lanserar Författarakademin – vill hjälpa andra författare

Författarna Anna Karolina och Caroline Engvall startar nu Författarakademin. Foto: Pressbild.

Det sägs att en av tre svenskar drömmer om att skriva en bok. Alltfler går dessutom kurser. Författarna Anna Karolina och Caroline Engvall startar nu Författarakademin.

– Vi vill få hela Sverige att skriva. Nu vill vi ge alla möjlighet att gå en skrivarkurs, oavsett var man bor och utan att behöva passa bestämda tider. Det finns ett enormt sug efter att lära sig skrivhantverket, säger Anna Karolina och Caroline Engvall, i ett pressmeddelande om lanseringen av Författarakademin, en helt digital författarskola.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I dessa coronatider är det förmodligen ännu fler svenskar som faktiskt tar tag i den där skrivardrömmen, och det finns ett växande utbud av skrivarkurser och böcker om skrivande. Idag kommer ännu en.

Den första kursen som Författarakademin lanserar den 15 juni heter ”Den stora författarkursen” och spänner över alla genrer i romanformen. Deltagarna får också tillgång till ett digitalt klassrum med handledning från de båda författarna, som båda skriver böcker med bas i Asien under delar av året.

– Vi vill visa att alla kan följa och uppfylla sin dröm om att skriva böcker på heltid, säger Caroline Engvall.

Hur många skrivarkurser har ni själva gått och vilka ingredienser tycker ni att en bra kurs ska ha?
– Ända sedan jag började  skriva har jag älskat alla former av hantverksböcker inom skrivande; böcker jag sedan plockat favorit-tips från. Senast igår landade Nabokovs Lectures on Literature i brevlådan. Eftersom jag själv leder skrivarkurser har jag märkt att deltagarna har en fast bild av hur skrivandet ”ska” gå till. Det kan ibland sätta stopp för kreativiteten. En bra kurs ska därför ge ramar och verktyg – men också peppa att följa sitt eget flow, säger Caroline.

ANNONS

– Jag har gått Författarskolan, en två-årig högskoleutbildning på Lunds universitet. Utöver det ett par veckokurser samt tre-dagars seminarium med storygurun Robert McKee, säger Anna och fortsätter:

– En bra kurs har med alla delar av att skriva ett manus, från själva skrivprocessen – det kreativa hantverket samt ger verktygen till strukturen i en bok, hur man bygger en intrig rent dramaturgiskt. Jag upplever att många kurser snålar med den biten samtidigt som många aspirerande författare ofta har problem med just det: När ska saker ske? Vad behövs för att hålla spänningen uppe hela vägen?

Skriver ni båda på heltid idag?

– Jag skriver på heltid, men driver också flera projekt som har med mitt engagemang för barn som utsätts för brott på nätet att göra. Det är ett ämne jag också lyfter in i mina böcker, på tal om ”att skriva med ett budskap”, något som också ingår i Den stora författarkursen, säger Caroline.

– Jag skriver på heltid. Sa upp mig från polisen för fem år sedan. Med Författarakademin vill vi ge alla möjligheten att ta sitt skrivande till nästa nivå, oavsett var i världen man bor, utan att behöva anpassa sig till bestämda tiders, säger Anna.

Kan verkligen alla uppfylla drömmen om att skriva på heltid – och i så fall vad är det som krävs?
– Att skriva handlar om träning, också för oss etablerade författare. Med rätt vilja, jävlar anamma och en stor portion uthållighet och disciplin är jag övertygad om att alla kan nå sin dröm om att gå i mål med ett manus, säger Anna. 

ANNONS

De båda har jobbat hårt med kursmaterialet de senaste månaderna och tycker fortfarande att det är kul att jobba tillsammans.

 – Att starta författarskola tillsammans med ett superproffs som Anna Karolina har varit mycket inspirerande. Vi har helt olika sätt att skriva och lägga upp manusarbetet, vilket återigen visar hur viktigt det är att förmedla att det inte finns något ”rätt eller fel”, speciellt om man har grunden i hantverket, säger Caroline. 

– Samarbetet med Caroline har gett mig så mycket mer än bara en ny arbetskamrat. Hon har verkligen förmågan att lyfta andra, att visa att allt är möjligt, säger Anna.

De har båda visat att de kan skriva bästsäljande böcker – nu är frågan om de kan lära även andra att göra det?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se