Thomas Olsson från Bokförlaget Kaunitz-Olsson tillsammans med författaren Marie Nilsson Lind. Foto: Bäck Studio. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Thomas Olsson: Vi måste prata om likriktningen inom litteraturen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Thomas Olsson från förlaget Kaunitz-Olsson har som många andra fått ställa in releasefester och andra arrangemang. Han hoppas att även smala titlar får utrymme i det framtida litteratur-Sverige.

I dagens avsnitt av Sommarserien lyfter vi fram förlaget Kaunitz-Olsson som bara varit igång lite drygt ett år. De senaste månaderna har ingenting varit sig likt så frågan är hur det påverkar ett nystartat förlag?

– Som ett litet förlag har vi klarat oss bra. Jag och Martin har suttit på kontoret i Gamla Stan och jobbat på som vanligt, vi är ju bara två personer. Vi har, precis som så många andra, fått ställa in releasefester, samtal, utställningar, signeringar och mässor, vilket såklart slår på försäljningen. Men utgivningen är bättre än någonsin och man märker ett enormt sug från läsare att möta våra författare och konstnärer, men de får mötas på ett annat sätt bara. Det som hänt har tvingat oss att tänka igenom allt från grunden och ifrågasätta gamla rutiner, det tror jag är nyttigt, säger Thomas Olsson.


ANNONS


Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– En viktig fråga är likriktningen inom litteraturen. Smalare titlar väljs bort till förmån för kommersiella deckare och utbudet blir en aning fattigare. För att ändra på den utvecklingen försöker vi hitta nya sätt att nå ut till nya läsare. Vi jobbar nu med en satsning med non-fiction i serieformat. Hur man kan skildra historiska händelser för en ny publik. I höst ger vi ut två böcker. Survilo av Olga Lavrentieva handlar om livet i Leningrad 1930-1945, under stadens belägring och Den stora terrorn. En oerhört vacker skildring av en fruktansvärd tid i Rysslands historia. Boken kallas i Ryssland för en ny MAUSKent State av Derf Backderf tar upp Kent State-massakern i Ohio 1970, där militärpolis sköt rakt in i ett demonstrationståg på ett universitet och dödade fyra studenter och skadade nio. Ett aktuellt ämne med tanke på utvecklingen i USA de senaste veckorna, säger Thomas och tillägger: 

– Vi fortsätter tro på den tryckta boken. Det som går att göra som ljud- och e-bok ska självklart finnas tillgängligt, men det som inte funkar, som vissa böcker med konst och tecknade serier, tänker vi fortsätta ha enbart i fysisk form. Det är inte bakåtsträvande, utan ett sätt att visa att vi tar våra upphovspersoners konstnärliga integritet på allvar. Vi är ett förlag som värdesätter kvalitet.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På somrarna vill jag slappna av och koppla bort jobbet, så då läser jag helst sånt som ligger långt ifrån Kaunitz-Olssons egen utgivning. 

Givetvis vill Boktuggs läsare ha tips på tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning.

  • Josas bok – min berättelse av Marie Nilsson Lind
    ”Boken om artisten och skådespelaren Josefin Nilsson skriven av systern Marie Nilsson Lind. En gripande historia från barndomens Gotland till artistlivet i Stockholm. Om livet på scen och framför kameran, men också om vad som händer när strålkastarljuset släcks.”
  • Jag ritar en dörr på väggen med fingret av Gui Minhai
    ”En samling dikter av den svenske förläggaren Gui Minhai, som skrivits i kinesiskt fängelse där han suttit fängslad utan rättegång i snart fem år.”
  • Kärlekens ÅÄÖ av Jan Stenmark
    ”Jan Stenmarks nya bok med kollage på tema kärlek och sex. Hysteriskt roligt och vulgärt, om oändlighetens gåta, lukten av en släkting och drömmen om att återfödas som ett nystan.” 

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Boktraven bredvid sängen är hög, så det blir nog ett gäng böcker. Jag har bland annat sparat på Testamente av Nina Wähä, den ser jag mycket fram emot att läsa i solstolen.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.