Snart dags för bokfest på Stockholms gator

Stockholms bokhelg 2021 bjöd på författarsamtal, signeringar och bokförsäljning på många olika platser runtom i huvudstaden. Här syns Polaris scen vid Barnängens herrgård. Foto: Albin Kaunitz

Mellan den 19 och 22 maj är det dags för Stockholms bokhelg. En helg som närmar sig snabbt. Boktugg har hört sig för om planerna.

Bokförlaget Kaunitz-Olsson är initiativtagare till arrangemanget som i år flyttat från augusti till försommaren. På den litterära vandringen genom Stockholm bjuds boksnack och möten mellan lässugna och många olika delar av branschen bland de fler än hundra medverkande aktörerna.


ANNONS


Thomas Olsson, förläggare och en av grundarna till Kaunitz-Olsson, hoppas på mingelsugna bokintresserade besökare.

Hur går förberedelserna? 
– Det går bra. Vi släpper hemsida med program efter påsk och vi hoppas att det kommer attrahera många besökare.

Hur stort blir arrangemanget i år? 
– Det är lika många medverkande som förra året, men eftersom vi i år kommer kunna köra utan restriktioner hoppas vi på att det kommer mer folk. Det blir fler och bredare programpunkter och event. Vi satsar på en kanonfestival.

Någon nyhet i upplägget? 
– Vi kommer ha två scener som vi modererar själva. Stortorgsscenen i Gamla stan samt Scandic Malmen vid Medborgarplatsen. Annars är upplägget som förra året. En litterär stadsvandring där besökarna kommer till förlagen och andra lokaler där medverkande presenterar sin utgivning eller annan verksamhet. 

Varför maj i stället för augusti? 
– Det var ett önskemål från branschen att lägga det på våren. Vissa förlag kände att det skulle bli en för tung arbetsbörda att planera och genomföra både Bokhelgen i Stockholm i augusti samt Bokmässan i Göteborg en månad senare. Det här är en festival som vi gör tillsammans så då är det viktigt att vara lyhörd och lyssna in förslag och synpunkter.

När presenteras programmet? 
– Programmet fylls på eftersom. Den nya hemsidan kommer upp efter påsk, då drar vi igång marknadsföringen och då finns det mesta på plats. Men en poäng med bokhelgen är att den inte ska vara statisk, det kommer att tillkomma grejer hela tiden fram till att vi kör igång invigningsminglet på Bar Brillo, precis som förra året.

123-483 18 71

Någon särskild programpunkt du vill lyfta fram?
– Under lördagen kommer vi ha två scener som vi modererar i år. Stortorget, som vi arrangerar tillsammans med Svenska Akademien, kommer bland annat innehålla ett program om yttrandefrihet tillsammans med Dagens Nyheter. På Scandic Malmen modererar Expressen Kultur ett program hela dagen med poddinspelning, Svenska kyrkan öppnar upp ett antal kyrkor för samtal och Stockholms bibliotek har program runt om i hela Storstockholm.

Hur många besökare väntar ni?
– Det är för tidigt att säga. Det här blir första bokhelgen utan restriktioner, så vi hoppas att folk vågar sig ut och mingla i litteraturens tecken. Invigningen sker på Bar Brillo den 19 maj klockan 17.  Alla är välkomna.

Mer information om Stockholms bokhelg kommer att finnas på arrangemangets hemsida, www.stockholmsbokhelg.se.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.