ANNONS

Se människan-scenen på bokmässan fylls också i år av samtal med författare om litteratur och livsfrågor när bokmässan blir en litterär digital festival. Den kommer bland annat att sändas från Gamla Stans bokhandel. Foto: Kristin Lidell/Ikon. Överst till höger: Jonas Axelsson, förlagschef på bokförlaget Polaris (pressbild). Nederst till höger: Tobias Nielsén, förlagschef Volante (pressbild).

Svenska Kyrkan i samarbete med Gamla Stans bokhandel på årets mässa

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den digitala versionen av Bokmässan i Göteborg skapar nya samarbeten. Exempelvis mellan Svenska Kyrkan och Gamla stans bokhandel kring Se människan.

Svenska kyrkan medverkar med ett program med författarsamtal och andra aktiviteter under det etablerade namnet Se människan. Programmet kommer att spelas in i domkyrkan i Göteborg och från Gamla stans bokhandel i Stockholm i samarbete med Bokförlaget Polaris, Volante och många fler förlag.


ANNONS


– Det är glädjande att det blir en bokmässa även i år. De författare som kommer med nya böcker förtjänar den uppmärksamhet de får på Bokmässan, säger Mikael Ringlander, som tillsammans med Annica Starfalk är programansvarig för Svenska kyrkans arbete på Bokmässan, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Och det här med digitalt är faktiskt inget nytt för Svenska Kyrkan i samband med Bokmässan.

– Se människan har en stor publik som brukar följa vårt program via nätet. Det är värdefullt att kunna ge möjligheten att följa samtalen om litteratur och livsfrågor även i år.

Gamla stans bokhandel, som på kort tid har etablerat sig som en aktiv och intressant kulturscen i Stockholm, omnämndes tillsammans med Se människan-scenen som förra årets mest spännande arenor på bokmässan (GP).

– Man kan säga att vi har, då scenen inte är virusstängd, en ständigt pågående Bokmässa här. Med författarsamtal från alla möjliga förlag, fester och inte minst kontinuerliga samtal om böcker och läsning med bokälskare som kommer in, från hela världen. Därför är jag väldigt glad över det här samarbetet. Vi är redan igång och har börjat fundera kring utomhussigneringar och andra aktiviteter som tar hänsyn till läget med virusrisken, säger Helena Landberg, ansvarig för Gamla stans bokhandel och tillägger:
– Vi är annars vana vid att husera många och intressanta samtal hos oss, och hade även en mycket uppskattad scen på Bokmässan förra året. Vi ser fram emot att välkomna alla de medverkande förlagens författare till oss!

– Det här blir ett sätt att fortsätta den här fest- och fokushelgen för litteratur och samtal som Bokmässan står för. Och vad kan vara mer lämpligt än i en bokhandel? Vi bör komma ihåg i dessa tider att med en bokhandel så följer också samtalet om böcker, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante som driver Gamla stans bokhandel.

– Med den form som mässan har i år har det för oss varit ett tydligt alternativ att göra det som Se människan alltid har gjort, att erbjuda fördjupande författarsamtal med en tydlig vinkel, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris. Vi har hittat varandra bra i dialogen kring detta och att Se människan vill satsa fullt ut på årets mässa är ett väldigt positivt besked till författarna. Vi vet av erfarenhet att det blir ett kvalitetssäkrat innehåll som håller inte bara för att sändas live utan också över tid.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Sveriges glömda historia, Väringasagan

I slutet på 970 lämnade flertalet män Svitjod, senare kallat Svearike, för att slåss för Vladimir, mot sin bror Jaropolk. Utsikterna för seger var stor. Vladimir hade fler krigare från Norden.

Vladimir var ättling till Rurik, den nordiska fursten över landet Rus, som regerat landet sedan ca 850.

”Vladimirs nordiska krigare, var de verkligen skillnaden mellan seger och förlust?”

”Ja” säger Leif Selander, författare till Väringasagan. ” På den tiden var de nordiska krigarna överlägsna allt motstånd. Nordmännen var fostrade sedan barnsben till krigare, något som inte fienden var.”

Efter att ha uppfyllt sitt löfte Vladimir, fortsatte nordmännen till Miklagård för att hjälpa den Romerska kejsaren mot generaler som gått över till fienden.

Segern över dem gjorde att nordmännen fick bilda Väringagardet. Ett livvaktsgarde som bestod till Romarrikets fall 1453.

”Livvakt och elitgarde i dåtidens främsta civilisation”, avslutar Leif. ”Det är stort. Då var Konstantinopel det absolut mäktigaste riket.”

(...) Läs hela artikeln »