Ett år sedan nylansering i Gamla stans bokhandel

Tobias Nielsén utanför Gamla stans bokhandel (foto: Volante) och Helena Landberg (foto: Leif Högberg).

Helena Landberg är butikschef för Gamla stans bokhandel och berättar om ett lyckosamt första år med över 200 programpunkter.

Jag pratar med Helena Landberg en förmiddag i slutet på november. Det är ganska exakt ett år sedan nylansering av bokhandeln, som egentligen öppnade hösten 2016. Stämningen är god i butiken denna dag, samma morgon arrangerades en välbesökt författarfrukost med Niklas Laninge som tog upp psykologin kring Black Friday och att kunna välja bort alla erbjudanden.

Helena beskriver det här första året som en framgångssaga.

– Jag ville göra bokhandeln till en samlingspunkt för folk att mötas. Det är alltid svårt att etablera sig som ny och få ut ett sådant budskap, vi är alla vanemänniskor. Men min strategi var att ha många författarträffar och variera ämnena för att hela tiden locka nya besökare. Och det har fungerat jättebra, säger Helena.

Helena Landberg och Tobias Nielsén, förlagschef Volante, firar ett år sedan bokhandelns nylansering. Foto: Gamla stans bokhandel

Hon berättar att kunderna ger mycket positiv respons för urvalet och tycker att bokhandeln är mysig och har en välkomnande miljö. Bokälskare från alla länder tittar in och hon har fått utöka den engelska sektionen.

Helena håller i trådarna, men har ekonomiskt stöd av förlagen Volante och Polaris.

Du lämnade Akademibokhandeln för att börja jobba här, hur var det att ta det steget?
– Det är klart att det var ett stort steg, när man har jobbat i en stor organisation med mycket muskler bakom. Men det har varit väldigt roligt, och en utmaning förstås. Att få starta upp sin egen bokhandel är en dröm som gick i uppfyllelse för en sådan som jag som älskar böcker.

Upplever du att kunderna hittar till er och att bokhandeln har hittat sin plats?
– Absolut, men vi måste ha ännu fler kunder. Så det gäller att jobba vidare i den här andan. Nästan dagligen kommer det in en kund som säger att de aldrig har sett bokhandeln tidigare.

Sortimentet i butiken väljer hon dels ut baserat på erfarenhet, efter 20 år i bokbranschen har hon skaffat sina återkommande favoriter. Under det gångna året har hon också lyssnat av vad kunderna efterfrågar, och anpassat sortimentet därefter. 

Till Gamla stans bokhandel kommer inte i första hand de som vill ha deckare eller feelgood; i bokhandeln finns inte heller särskilt mycket kokböcker eller kontorsmaterial. Däremot har de ett ovanligt stort sortiment av aktuell facklitteratur.

Anders Borg signerar sin bok Finansministern. Foto: Gamla stans bokhandel

Evenemangen är en central del av verksamheten. De har räknat till 200 event sedan nylanseringen, vilket innebär ungefär fyra i veckan.

– Eventen är oftast på kvällarna måndagar till torsdagar. Förutom i december och i juni, då är inte programmet lika fullt. Jag har jobbat mycket med event tidigare och vet hur mycket det betyder för kunderna att få det där mervärdet, att få lyssna på författarna och kunna ställa frågor, säger Helena och fortsätter:

– Vi har en väldigt inbjudande scen också. Vi har 45 stolar, så även när det är fullt känns det personligt. Man vågar räcka upp handen och säga något.

Allan Linnér, radiopsykolog och författare till boken Vi slog följe en stund : Möten och minnen från terapirum och radio på författarsamtal i bokhandeln. Foto: Gamla stans bokhandel

Hon märker att böcker som hon skyltar med inför ett evenemang direkt börjar sälja.

Något särskilt evenemang du minns och är extra nöjd med?
– En av de första programpunkterna jag gjorde var i januari 2019. Det var med Jonna Bornemark och Lena Andersson, och det var helt proppfullt. Till och med utanför butiken stod folk i kö, och alla fick inte plats. Det var ett fantastiskt roligt samtal som gjorde att jag kände att det finns potential.

Hur laddar du inför julhandeln?
– I år blir min första riktiga jul här på sätt och vis. Det finns vissa titlar jag tror på, och som jag har köpt in lite fler av. Jag fick precis in lite fler fina engelska böcker från Penguin. Hoppas verkligen att julen blir riktigt rolig, säger Helena.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL