Håkan A Bengtsson om krisbok: ”Det här projektet har vi inte satt igång av ekonomiska skäl”

Håkan A Bengtsson. Foto: Pressbild/Arenagruppen

Boken Kris! Från Estonia till Corona kan laddas ner gratis under en begränsad period och därefter går alla intäkter till ett stipendium. Håkan A Bengtsson från förlaget berättar om blixtproduktionen.

I boken Kris! Från Estonia till Corona som släpps 15 juni skriver Sverker Sörlin om vad en kris är och hur vi ska förstå den. Alla intäkter går till inrättandet av ett stipendium, och dessutom finns en digital version redan nu för gratis nedladdning på förlagets hemsida

Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen där förlaget Atlas ingår, berättar mer om storyn bakom boken.

– Jag tror att det var resultatet av de diskussioner som Sverker och jag har haft under coronakrisen och efter att han själv varit sjuk. Men initiativet och förslaget att inte ta ut något författararvode och istället inrätta ett stipendium kom från Sverker själv. Jag skulle säga att det grundas i en vilja att verkligen bidra och visa solidaritet med alla de som drabbats och som kommer att drabbas. Men också att bidra till diskussionen om vad vi kan lära oss av denna kris.

Hur snabbt har boken tagits fram, är det något slags internt rekord?
– Jag skulle nog tro det. Det var angeläget att boken kom ut fort. Det har varit ett intensivt arbete inte minst från Sverker själv, Conny Lindström som gjort inlagan och omslaget och vår utomordentlige språkgranskare Niklas Nordblad, säger Håkan och fortsätter:

– Sverker har ju skrivit en rad nya texter som handlar om corona, men också bearbetat en del äldre kristexter. Det gör att boken både är synnerligen aktuell men också ger en historisk fond till den diskussion som vi nu kommer att föra om hur vi vill att världen ska gestalta sig efter den här krisen. 

Ända fram till 15 juni då boken kommer ut i tryckt format kan den laddas ner gratis som pdf på förlagets hemsida.

Varför väljer ni att göra det? Riskerar inte det att minska intäkterna?
– Vi ville att boken skulle bli tillgänglig så fort som möjligt och bidra till diskussionen här och nu. Den kommer så att säga ut mitt i steget. Den är tillgänglig för fri nedladdning fram tills den kommer från trycket om ett par veckor. Men vi hoppas att många kommer att swisha ett bidrag för att möjliggöra inrättandet av ett eller flera stipendium för författare, journalister eller forskare som vill genomföra projekt på temat ”Krisens hot och möjligheter – och politikens plats”. Det är möjligt att vi missar en del intäkter, men det här projektet har vi inte satt igång av ekonomiska skäl, säger Håkan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,