ANNONS

Bokförlaget Atlas stoppar bok av Cissi Wallin – skulle riskera fängelse för förtal

Cissi Wallin. Arkivbild: Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Bokförlaget Atlas bryter med skribenten och debattören Cissi Wallin.
Anledningen är att Wallin, enligt förlaget, riskerar fängelse för förtal om boken ges ut i nuvarande form.
”Manuset var inte godkänt och kan inte betraktas som utgivningsbart”, skriver Tove Leffler, förlagschef på Bokförlaget Atlas, i ett sms till TT.

För drygt en månad sedan kom beskedet att ”Allt som var mitt”, i vilken Cissi Wallin ”naket, ärligt och starkt” berättar om några av de jobbigaste åren i sitt liv skulle ges ut av Atlas i höst.

Men på torsdagen blev det ändring i de planerna.

”Förlaget som skulle ge ut min bok, som nu är färdig (godkänt manus, redaktörad, omslag klart och så vidare), hörde i dag av sig och meddelade att de inte kommer ge ut boken”, skriver Wallin på sitt Instagramkonto.

ANNONS

”Risk för fängelse”

Anledningen, enligt Leffler, är att Wallin riskerar fängelse för förtal om boken publiceras i sin nuvarande form.

”Vi har låtit en av Sveriges främsta experter på tryckfrihet granska Wallins manus. Dennes bedömning var att om manuset publicerades i sin nuvarande form löpte Wallin stor risk för att hamna i fängelse. Det är ingen risk vi på förlaget vill utsätta någon av våra författare för”, skriver hon till TT.

”Vi hade gärna jobbat vidare med manuset utifrån juristens rekommendationer, men Wallin uttryckte att hon inte var intresserad av det”.

”Vetat hela tiden”

Cissi Wallin dömdes hösten 2019 för förtal för att ha namngivit en person som hon anklagar för våldtäkt. I boken var tanken att hon ska berätta om hur hon kom till Stockholm som vilsen 20-åring och hur en natt förstörde hennes liv för flera år framöver.

”Plötsligt säger en annan jurist som förlaget pratat med att hela boken kan vara ett nytt förtal. Ja, det har vi alla vetat hela tiden. Men jag tror på yttrandefrihet, och ingen i boken är namngiven”, skriver Cissi Wallin på Instagram.

Text: Patrick Stanelius/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL