ANNONS

Lasertryck tar bookbox till Sverige i samarbete med Stjärndistribution

Bookbox tror på små upplagor men inte enstaka exemplar. Foto: iStock. Animation: Boktugg.

Genom ett samarbete med Stjärndistribution hoppas danska Lasertryck att konceptet bookbox få många nya kunder i Sverige. När lagret börjar bli tomt beställs automatiskt 40-50 exemplar, optimerat efter hur många böcker som ryms i en kartong (box).

– Jag tycker bookbox verkar vara en superbra tjänst för både små och stora förlag som vill hålla liv i titlar som inte säljer enorma mängder, säger Peter Boqvist på Stjärndistribution i Hofors.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Det är ingen hemlighet att de tryckta upplagorna sjunker. Bokbranschen befinner sig i en brytningstid där den digitala försäljningen ökar kraftigt och samtidigt sjunker försäljningen av fysiska böcker. Det innebär inte att pappersboken är död, den kommer med all sannolikhet att finnas kvar under många decennier.

Men det innebär att tiden då förlagen tryckte 2 000 exemplar och skickade på pall till lagret är förbi. Upplagorna sjunker successivt och ingen vill bli sittande med ett stort lager.

Vi har tidigare skrivit om POD (print on demand) där Publit är marknadsledande i Sverige, där lagret elimineras helt och det faktiskt trycks endast ett exemplar åt gången när en beställning kommer in. Styckpriset blir dock högre än då man trycker en upplaga, hur liten denna än är.

Lasertryck i Danmark (med 450 anställda) trycker bokstavligt talat allt från rollups och muggar till böcker. Och det är kring det sistnämnda som de nu skapat ett koncept kallat bookbox.

ANNONS

”Med bookbox® har du för första gången ett totalpris som inkluderar produktion och frakt till lagret, och dessutom övervakning av lagret”, skriver Lasertryck på sin hemsida.

Bookbox har vad de kallar för en bokplockbox och utifrån mått och sidantal räknar de fram hur många som ryms i en box och anpassar antalet exemplar efter detta för att optimera frakten.

Lasertryck producerade enligt egen utsago 19 159 titlar olika titlar under 2019 och tryckte totalt över 7,5 miljoner böcker.

Genom ett avtal med Stjärndistribution hoppas de nu göra tjänsten ännu mer populär i Sverige. Det innebär nämligen att ett förlag (eller en egenutgivare) som har avtal med Stjärndistribution registrerar titeln både där och hos Bookbox och sedan kryssar i att de vill ha påfyllning automatiskt. När antalet exemplar i lager sjunker till en bestämd nivå läggs en beställning på 50 exemplar (eller vad man nu valt) per automatik.

”Våra beräkningar visar att Bookbox® alltid är billigaste lösning, om du räknar med att sälja högst 400 st. av titeln”, skriver Lasertryck (som även använder namnet Scandinavian Book i samband med boktryckning).

Böckerna trycks antingen i mjukband, danskt band eller hårdband.

Första gången man lägger upp en titel betalar förlaget en startavgift på 150-400 kr (beroende på hur många titlar man lägger upp vid samma tillfälle). Därefter betalar man endast styckpris per tryckt bok, ingen frakt eller ytterligare avgifter.

Nyheten om samarbetet mellan Lasertryck och Stjärndistribution presenteras nästan samtidigt som Adlibris meddelat att de säger upp kommissionsavtalet med 1 200 förlag och egenutgivare – där de rekommenderar Stjärndistribution som alternativ.

För förlagen blir det allt fler alternativ att utvärdera och framför allt kombinera. Det är fortfarande så att många böcker behöver tryckas i en första upplaga på tusentals exemplar för att minimera tryckkostnaden. Därefter ska de växlas över till print on demand eller kanske tilltryck i mindre upplagor på 50-400 exemplar åt gången. Svårigheten ligger utöver det som alltid varit svårt – att förutspå hur mycket man kan sälja av en titel – nu även i att digitaliseringen gör att förutsättningarna förändras för varje år. En titel som sålde 3 000 exemplar i print för fem år sedan kanske bara säljer 1 500 exemplar idag. Hur många ska man då trycka?

Egenreklam från Boktugg: Du vet väl att du som prenumerant på Boktugg Business har rabatt hos bland annat Lasertryck?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se