ANNONS

Fråga Boktugg: Vad är danskt band och flexband?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Inbunden bok och pocket vet man ju vad det är för något, men det verkar finnas flera andra bokformat som är vanliga nuförtiden. Som flexband, kartonnage och danskt band till exempel. Hur ser de ut och vilka andra sorters band finns det?

Svar: Tiden då de flesta böcker först ges ut som inbunden och efter något år som pocket är förbi. Idag kommer en del böcker ut direkt som pocket, men eftersom det är svårt att tjäna pengar på en pocketbok samtidigt som det är svårt att få läsare att köpa en dyrare inbunden bok använder många förlag andra bandtyper som har dykt upp på senare år.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Faktum är att vad gemene man ofta kallar för ”inbunden bok” egentligen inte är inbunden i den egentliga bemärkelsen, utan ett band med hårda pärmar och limmad rygg plus skyddsomslag. Givetvis finns det fortfarande riktiga inbundna band, där sidorna är sydda till ryggen. Båda dessa varianter beskrivs dock som inbunden av Bokinfo. Förlagsband är ett annat namn för inbunden. Skyddsomslag med flikar är vanligt.

Kartonnage är ett enklare hårdband med limmad rygg utan skyddsomslag, det vill säga där omslaget är tryckt direkt på pärmen. Det är idag den allra vanligaste bandtypen. Många barn- och ungdomsböcker trycks som kartonnage och även en stor del av vuxenlitteraturen.

ANNONS

Klotband är ett hårdband täckt med tyg och med trådbunden rygg. En mer exklusiv bandtyp som var vanligare förr.

Pocket och storpocket är exempel på mjukband, det vill säga böcker med böjliga pärmar. Vad en pocketbok är vet de allra flesta. En storpocket är en pocketbok i ett större format, 135 x 210 mm jämfört med en vanlig pocket som är 110 x 178 mm. I andra länder finns flera olika varianter på pocketmått.

Ett mjukband med limmad, trådbunden eller häftad rygg, som avviker från pocketformatet, kallas ofta kort och gott för häftad. En variant är flexband, ett slags lyxigare mjukband där sidorna inte är klistrade mot ryggen. Pärmarna är ofta tjockare än andra mjukband och bandet ger ett rejält intryck. I regel är pärmarna också större än boksidorna.

Danskt band är ett mjukband med flikar, det vill säga pärmen i sig har flikar. Ryggen kan vara antingen limmad eller trådbunden. Måtten varierar men ett danskt band är vanligtvis större än en pocketbok.

De här är de vanligaste fysiska format som används av svenska utgivare idag. Det finns såklart en mängd andra bandtyper som används i mindre utsträckning och format som trendar under en kort period och sedan försvinner.

Sedan finns givetvis de digitala formaten ljudbok (inläst bok som kan köpas som download, på CD-skiva eller streamas genom någon ljudbokstjänst) och ebok (ofta i formatet ePub som kan läsas på dator, mobiltelefon, surfplatta eller på en särskild läsplatta).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se