ANNONS

Fråga Boktugg: Vad är danskt band och flexband?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Inbunden bok och pocket vet man ju vad det är för något, men det verkar finnas flera andra bokformat som är vanliga nuförtiden. Som flexband, kartonnage och danskt band till exempel. Hur ser de ut och vilka andra sorters band finns det?

Svar: Tiden då de flesta böcker först ges ut som inbunden och efter något år som pocket är förbi. Idag kommer en del böcker ut direkt som pocket, men eftersom det är svårt att tjäna pengar på en pocketbok samtidigt som det är svårt att få läsare att köpa en dyrare inbunden bok använder många förlag andra bandtyper som har dykt upp på senare år.

Faktum är att vad gemene man ofta kallar för ”inbunden bok” egentligen inte är inbunden i den egentliga bemärkelsen, utan ett band med hårda pärmar och limmad rygg plus skyddsomslag. Givetvis finns det fortfarande riktiga inbundna band, där sidorna är sydda till ryggen. Båda dessa varianter beskrivs dock som inbunden av Bokinfo. Förlagsband är ett annat namn för inbunden. Skyddsomslag med flikar är vanligt.

Kartonnage är ett enklare hårdband med limmad rygg utan skyddsomslag, det vill säga där omslaget är tryckt direkt på pärmen. Det är idag den allra vanligaste bandtypen. Många barn- och ungdomsböcker trycks som kartonnage och även en stor del av vuxenlitteraturen.

ANNONS

Klotband är ett hårdband täckt med tyg och med trådbunden rygg. En mer exklusiv bandtyp som var vanligare förr.

Pocket och storpocket är exempel på mjukband, det vill säga böcker med böjliga pärmar. Vad en pocketbok är vet de allra flesta. En storpocket är en pocketbok i ett större format, 135 x 210 mm jämfört med en vanlig pocket som är 110 x 178 mm. I andra länder finns flera olika varianter på pocketmått.

Ett mjukband med limmad, trådbunden eller häftad rygg, som avviker från pocketformatet, kallas ofta kort och gott för häftad. En variant är flexband, ett slags lyxigare mjukband där sidorna inte är klistrade mot ryggen. Pärmarna är ofta tjockare än andra mjukband och bandet ger ett rejält intryck. I regel är pärmarna också större än boksidorna.

Danskt band är ett mjukband med flikar, det vill säga pärmen i sig har flikar. Ryggen kan vara antingen limmad eller trådbunden. Måtten varierar men ett danskt band är vanligtvis större än en pocketbok.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

De här är de vanligaste fysiska format som används av svenska utgivare idag. Det finns såklart en mängd andra bandtyper som används i mindre utsträckning och format som trendar under en kort period och sedan försvinner.

Sedan finns givetvis de digitala formaten ljudbok (inläst bok som kan köpas som download, på CD-skiva eller streamas genom någon ljudbokstjänst) och ebok (ofta i formatet ePub som kan läsas på dator, mobiltelefon, surfplatta eller på en särskild läsplatta).

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL