Jakob Wegelius. Foto: Bruno Wegelius

Jakob Wegelius tilldelas Kulla-Gullapriset 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och illustratören Jakob Wegelius får Kulla-Gullapriset år 2020. Priset om 89 000 kronor delas ut av Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond.

Jakob Wegelius är författare, illustratör och bilderbokskonstnär som debuterade 1994 med Spionerna i Oreborg. Han är mest känd för böckerna Legenden om Sally Jones (2008) och Mördarens apa (2014) som båda tilldelades Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok. Våren 2020 släpptes den fristående fortsättningen Den falska rosen.


ANNONS


Nu får han Kulla-Gullapriset som utgörs av en prissumma på 89 000 kronor. En prisceremoni ges i juni i form av ett inspelat samtal mellan pristagaren och Josefine Sundström, författare och journalist. Samtalet finns tillgängligt på Sbi play från den 10 juni.

Ur motiveringen: ”Med sina böcker skapar Jakob Wegelius olika världar där tillvaron hela tiden förändras och kastas om. Den litterära geografin kan vara rotad i fantasin eller på världskartan, men förmågan att mana fram en specifik atmosfär genom platser, miljöer och personer är alltid lika hisnande. Wegelius är lika hemmastadd i djungeln som i skumma stadsmiljöer med ruffiga hamnkvarter och dimmiga kajer. Tillhåll för banditer och skurkar skildras lika sakkunnigt som en instrumentmakares verkstad, olika typer av skeppskonstruktioner och heta maskinrum.” 

Kulla-Gullapriset instiftades 1999 av Martha Sandwall-Bergström, författare till böckerna om Kulla-Gulla. Priset delas ut genom en stipendiefond i form av en stiftelse, vars syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare, i första hand en barn- och ungdomsförfattare som skriver prosa. Vartannat år utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta forskare och författare inom barn- och ungdomslitteraturområdet.

I styrelsen för Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund (författaren Alex Haridi), Samfundet De Nio (Boel Westin) samt Svenska barnboksinstitutet (Åsa Warnqvist). 

ANNONS

Kulla-Gullaprisets tidigare pristagare

2018 Frida Nilsson
2017 Forskarstipendier: Martin Hellström och Kelly Hübben samt författaren Katarina Kieri
2016 Ulf Stark
2015 Helen Asklund, Birgitta Theander och Lydia Wistisen (forskarstipendium)
2014 Åsa Lind
2013 Magnus Öhrn (forskarstipendium)
2012 Gunna Grähs
2011 Lotta Paulin (forskarstipendium)
2010 Janne Lundström
2009 Maria Andersson och Annika Gunnarsson (forskarstipendium)
2008 Anita Eklund Lykull
2007 Elina Druker (forskarstipendium)
2005 Ingen utdelning
2003 Bo R. Holmberg
2002 Helene Ehriander (forskarstipendium)
2001 Annika Holm
2000 Eva Söderberg (forskarstipendium)
1999 Ann-Madeleine Gelotte

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.