Jakob Wegelius. Foto: Bruno Wegelius

Nils Holgersson-plaketten 2021 till Jakob Wegelius

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och illustratören Jakob Wegelius får Nils Holgersson-plaketten 2021 för bästa barn- eller ungdomsbok för trilogin om Sally Jones.

Jakob Wegelius har skrivit och illustrerat tre böcker om Sally Jones: Legenden om Sally Jones, Mördarens apa och Den falska rosen.


ANNONS


Nu får han Svensk biblioteksförenings pris Nils Holgersson-plaketten om 25 000 kronor för trilogin. Priset delas ut vid en ceremoni i början av november 2021.

Juryns motivering: ”Trilogin om Sally Jones belönas med Nils Holgersson-plaketten då den ger oss ett episkt äventyr där vi får följa med på resor runt världens hav. Den bitvis mörka berättelsen vägs upp av Sally Jones ärliga och trofasta personlighet. Hon lockar fram sidor hos karaktärerna de själva inte är medvetna om, det ljusa hos både skurkar och prinsar. Att låta en gorilla iaktta och berätta historien är genial. Ett annat element som sticker ut är kärleken till kroppsarbetet och hantverket. Wegelius lyckas på ett osedvanligt begåvat sätt måla upp bilder av de miljöer som legenden tar oss genom. Tidstypiska detaljer ger doft, färg och smak. Nostalgiskt men utan att förhärliga. Wegelius egna illustrationer tillför därutöver ytterligare en dimension till denna vackra berättelse om vänskap och mod.”

ANNONS

Om Jakob Wegelius

Jakob Wegelius, född 1966 i Göteborg och sedan flera år boende i östra Småland, är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Han debuterade som Konstfackselev med Spionerna i Oreborg (1994).

Jakob Wegelius har prisats med bland annat Augustpriset 2014, Kulla-Gulla-priset 2020 och Astrid Lindgren-priset 2020.

Om Nils Holgersson-plaketten

Priset instiftades 1950 och utdelas årligen till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Nils Holgersson-plaketten är ett av de nio priser som ingår i Sveriges biblioteks utmärkelser. Mottagaren får en prissumma på 25 000 kronor och en skulptur i glas designad av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg.

Bland tidigare mottagare av Nils Holgersson-plaketten finns bland andra Tove Jansson, Ulf Stark och Annika Thor. Förra året gick priset till författaren Johan Ehn.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL