Jakob Wegelius. Foto: Bruno Wegelius

Jakob Wegelius tilldelas Astrid Lindgren-priset 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och illustratören Jakob Wegelius belönas med 2020 års Astrid Lindgren-pris för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. 

Jakob Wegelius, känd för böckerna Legenden om Sally Jones och Mördarens apa och som tidigare i år kom ut med boken Den falska rosen, tilldelas Astrid Lindgren-priset som har delats ut till en barn- och ungdomsförfattare varje år sedan 1967.


ANNONS


Grattis till vinsten! Hur ser din egen relation ut till Astrid Lindgrens böcker?
– Jag var barn på 70-talet. Då fanns det inte en unge som inte kunde sin Pippi och sin Emil. Som för så väldigt många andra, var Astrid Lindgrens berättelser en självklar del av min uppväxt, säger Jakob Wegelius.    

Juryns motivering lyder: ”Med gränslös fantasi och berättarkraft skriver och illustrerar Jakob Wegelius fram ett eget universum från en tid då världen fortfarande var stor och okänd. Lissabons dimmiga hamnkvarter är äventyrens nav och utgångspunkt, ut över de stora oceanerna, en maharadjas hov till Glasgows undre värld. Det handlar om hopp och sorg, vänskap och lojalitet, förräderi och svek. Här finns en omsorg om detaljer i såväl ord som bild, stämningar, miljöer och personer tecknas levande och med sällsam närvarokänsla. Det är inget mindre än en pånyttfödelse och förnyelse av den klassiska äventyrsromanen.”

ANNONS

Har du själv någon favorit bland äventyrsromaner?
– Frans G Bengtssons Röde Orm är förstås en stor favorit!

Vad planerar du att göra med prispengarna på 100 000 kronor?
– Det har jag inte hunnit fundera på än. Något skoj, kanske. Eller något praktiskt. Eller något som är både och, säger Jakob.

Jakob Wegelius med diplomet från Astrid Lindgren-priset. Foto: Lena Sjöberg

Om Jakob Wegelius

Jakob Wegelius är född 1966 i Göteborg, men bor och verkar i Mörtfors i östra Småland sedan många år. Han debuterade 1994 med Spionerna i Oreborg och har sedan dess skrivit ett stort antal prisbelönta och uppmärksammade böcker, främst för barn. Wegelius är utbildad på Konstfack och hans berättelser är detaljrikt illustrerade och formgivna av honom själv. Hans böcker är översatta och utgivna på över tjugo språk.

Han har tidigare bland annat belönats med Augustpriset för Legenden om Sally Jones 2008 och Mördarens apa 2014, Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2015 och Deutscher Jugendliteraturpreis 2017 för Mördarens apa. Senast belönad med Kulla Gulla-priset 2020 för Den falska rosen.

Om Astrid Lindgren-priset

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB och prissumman är på 100 000 kronor. Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman och Annika Lindgren från Astrid Lindgren AB samt Cecilia Knutsson, publicistisk chef textbok och Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Förra året gick priset till Kerstin Lundberg Hahn.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL