ANNONS

Författaren Kerstin Lundberg Hahn får Astrid Lindgren-priset 2019

Författaren Kerstin Lundberg Hahn tar emot årets Astrid Lindgren-pris under Astrid Lindgren-konferensen i Filmhuset på torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Kerstin Lundberg Hahn öppnar dörrar till magiska världar, men ger också sina unga läsare nycklar till att träda in i den egna fantasin. Nu får hon Astrid Lindgren-priset.

Sedan debuten 2000 med barndeckaren ”Kajsa och fågeltjuvarna” (senare återutgiven med titeln ”Fågeltjuvarna”) har Kerstin Lundberg Hahn gett ut ett 40-tal barn- och ungdomsböcker. Med en fäbless för magisk realism rör hon sig mellan genrer, med spänningen som ständig följeslagare.

– Jag vill vara med och öppna den där dörren som nästan är magisk, när man upptäcker vad böcker kan ge. Så vill jag att det ska vara i allt jag skriver, så gripande och spännande att man knappt kan sluta läsa.

– Och så önskar jag ändå att läsaren ska få med sig någon fundering ut ur boken.

Funderingen måste läsaren själv stå för, menar hon, för ”ingen vill ju ha en pekpinne rakt i magen”.

– I den mån det finns ett budskap är det läsaren själv som får formulera det.

ANNONS

Astrid Lindgren-priset får hon ”för ett högkvalitativt, läsarnära och brett författarskap som sprider berättandets kraft till såväl läsare som förmedlare och som med hög gestaltningsförmåga och originalitet skapar historier om dåtid, nutid och framtid.”

– Att få ett pris som bär Astrid Lindgrens namn när man skriver för barn och unga, det känns ju så stort. Hela hennes författarskap har betytt jättemycket för mig.

Möter sina läsare

Hon lyfter fram Astrid Lindgrens bredd, från fantasytemat i ”Mio min Mio” till Smålandsskildringarna i ”Emil i Lönneberga”. Berättelser som Kerstin Lundberg Hahn även i vuxen ålder känner ger henne något.

– Sedan tycker jag hon står för ett engagemang för barn och barns rätt att vara barn, och för berättelsers rätt att vara berättelser snarare än pedagogiska instrument.

Vid sidan av sitt skrivande gör Kerstin Lundberg Hahn författarbesök på skolor och bibliotek. Hon har en bakgrund som lärare och undervisade tidigare vuxna, och berättar att hon därför var nervös första gången hon klev in i ett klassrum fyllt med elvaåringar.

– Men det gick bra och det visade sig att jag har ganska mycket gemensamt med de här elvaåringarna. Jag tycker det är väldigt roligt att träffa mina läsare och jag behöver träffa dem för att få en känsla för hur de är och hur de pratar, för nu har mina egna barn vuxit förbi den åldern.

ANNONS

Uppmuntrar till högläsning

”Hur får man barn att läsa?” är en fråga som Kerstin Lundberg Hahn ofta får under sina besök. Hennes svar är högläsning. Samtidigt talar hon med ett driv om vikten att väcka skrivlusten hos barn, att få dem att känna berättarglädje och utforska sin egen fantasi.

– Jag tycker att världen kanske mer än någonsin behöver unga människor som kan fantisera och föreställa sig det som ännu icke är, säger hon och fortsätter:

– Det finns ett berömt Astrid Lindgren-citat: ”Allt stort som skett i världen, skedde först i någon människas fantasi.”

Text: Oskar Carlsson/TT

Fakta: Kerstin Lundberg Hahn

Född: 1962. Växte upp i Tavelsjö utanför Umeå.

Bor: Göteborg.

Familj: Make och två barn.

Böcker: Debuterade skönlitterärt 2000 med barndeckaren ”Kajsa och fågeltjuvarna”, den första av fem böcker om Kajsa och Johan. Har sedan dess gett ut ett 20-tal barn- och ungdomsromaner och ytterligare ett 20-tal barnböcker.

Aktuell: Får årets Astrid Lindgren-pris på 100 000 kronor för ett ”högkvalitativt, läsarnära och brett författarskap”.

Läser just nu: ”Brun flicka drömmer” av Jacqueline Woodson, ”Styr din plog över de dödas ben” av Olga Tokarczuk och ”Sorgen bär fjäderdräkt” av Max Porter.

Fakta: Astrid Lindgren-priset

Tilldelas en författare för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteratur och delas ut av Rabén & Sjögren sedan 1967, alltid på Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november.

De senaste pristagarna:

2018 Lisa Bjärbo

2017 Jenny Jägerfeld

2016 Anna Höglund

2015 Mårten Sandén

2014 Frida Nilsson

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se