ANNONS

Fem nominerade böcker till Barnradions bokpris 2020

Barnradions bokpris nominerade böcker 2020: Vi går varvet av Ina Lagerwall, Familjen av Cecilia Lidbeck, Den falska rosen av Jakob Wegelius, Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Böcker av Jenny Jägerfeld, Jakob Wegelius, Pär Sahlin, Ina Lagerwall och Cecilia Lidbeck har nominerats till Barnradions bokpris av unga läsare och en jury.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2019 och juni 2020. En jury bestående av ett stort antal femte- och sjätteklassare samt tre vuxna jurymedlemmar (f.d. läsambassadören Anne-Marie Körling, bibliotekarien Elisabet Niskikari från Malmö och kuratorn Samuel Girma från Konsthall C i Stockholm) har läst samtliga böcker och valt ut fem favoriter.

I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin, Ordalaget bokförlag
En trappuppgång, en tobaksaffär och en klassresa. En berättelse om livet, kärleken och döden. Äventyret att förstå sina känslor och andras. En ovanlig berättelse som kan liknas vid att vänta på Godot. Och så den där första kyssen.

ANNONS
I väntan på mitt ovanliga liv

I väntan på mitt ovanliga liv

 • Förlag: Ordalaget Bokförlag
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-03-03
 • ISBN: 9789174693058

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren
En bok om att skaffa sig ett nytt liv och göra sig hemmastadd hos en glamorös mormor som driver pensionat bland uppstoppade djur och en bloggande trädgårdstomte. En resa från att vara ett freak till att bli populär på 59 dagar.

Mitt storslagna liv

Mitt storslagna liv

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-09-20
 • ISBN: 9789129714036

Vi går varvet av Ina Lagerwall, Rabén & Sjögren
En berättelse om den nyckfulla skolgången där ensamhet och utsatthet kan drabba vem som helst. Utanför vuxenvärldens radar utspelar sig draman som inte ens får plats på teatern. Att gå varvet är både något man kan göra men också något man kan bli utsatt för.

Vi går varvet

Vi går varvet

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-06-10
 • ISBN: 9789129714685

Den falska rosen av Jakob Wegelius, Bonnier Carlsen
I Sally Jones värld uppstår mysterier bland trossar, båtar, skurkar och skumrask. Genom en apas blick får vi äventyr från en annan tid och rum. En bok som luktar, låter och känns ända in i äventyrsläsarens märg.

Den falska rosen

Den falska rosen

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-07
 • ISBN: 9789178034239

Familjen av Cecilia Lidbeck, Lilla Piratförlaget
Som i en annan värld finns Familjen. De är instängda och avstängda från allt det vi känner till. Barnen har inga föräldrar men får en FAR att se upp till och lära av. Världen är mörk och det handlar om att förstå de faror som finns i allt. I en instängd värld väntar man på undergången. Men FAR är inte den han utger sig för att vara och vid staketet väntar en lösning.

Familjen

Familjen

Under läslovet vecka 44 kommer en barnjury diskutera de nominerade böckerna tillsammans med programledaren Manuel Cubas. Radioprogrammen sänds i P4 som podd i Sveriges Radios app, i UR Play och på sverigesradio.se/barnradion.

Barnradions bokpris är Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Årets böcker är utgivna mellan juni 2019 och juni 2020. Prissumman är 30 000 kr. Förra årets vinnare av Barnradions bokpris var F som i sämst av Cilla Jackert.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL