Cilla Jackert tilldelas Barnradions bokpris för "F som i sämst". Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Cilla Jackert får Barnradions bokpris 2019 – ”F som i sämst” bäst enligt barnen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Cilla Jackerts ”F som i sämst” får mycket väl godkänt av sina unga läsare. Boken om Jonna, som enligt sig själv är sämst på allt, tilldelas Barnradions bokpris för 2019.
– Jag ville visa att man har rätt att existera, hur usel man än är utifrån gängse bedömningsmått, säger Cilla Jackert.

När fem unga jurymedlemmar skulle utse pristagaren för Barnradions bokpris 2019 var det Cilla Jackerts relaterbart icke-perfekta huvudperson Jonna som gjorde störst intryck. Efter ett intensivt läslov där fem nominerade böcker för barn i åldrarna nio till tolv har lästs och diskuterats, meddelade barnjuryn sitt beslut om att tilldela F som i sämst priset.

– Det känns jättebra. Just för att det är barn som delat ut priset. Jag är väldigt glad över att nå hem till dem som boken faktiskt är menad att nå hem till, säger författaren Cilla Jackert.

Prestationen är inte allt

Hon hoppas att de unga läsarna genom att följa bokens huvudperson Jonna, som brottas med förväntningar, utebliven bekräftelse och en känsla av att vara sämst på allt, kan hitta ett lugn i ett allt mer prestationsinriktat samhälle.

– I den bästa av världar hoppas jag kunna förmedla att det inte är så viktigt med betyg, likes och följare. Att det inte är därifrån självkänslan ska komma, säger Jackert.


ANNONS


Det är författarens tredje bok som riktar sig till en yngre publik. Ämnet hittade hon i omgivningen, där hon såg föräldrar berömma barn utifrån talanger, betyg och fina teckningar.

– Jag ville berätta om ett barn som det inte går att skryta om. Ofta tycker jag att karaktärer som har ”sämre” egenskaper, kompenseras med exempelvis gudagåvor till talanger som att sjunga eller rita, för att motivera deras existens. Jag vill inte göra det. Man ska få vara så usel som Jonna är enligt gängse bedömningsmått, man har rätt att existera i alla fall, säger hon.

”Jag gör mig inte till”

TT: Hur gör du för att nå den yngre publiken?
– Jag tänker inte att ”nu ska jag skriva en barnbok”, utan skriver det jag vill berätta. Jag gör mig inte till utan håller mig trogen mitt sätt att skriva, men anpassar så klart språket efter barnens utveckling.

TT: Tycker du att det är problematiskt att vuxna i andra fall delar ut priser som rör barnböcker?
– Jag ser det inte som en konflikt. Det är vuxna som jobbar på förlag, vuxna bestämmer vilka böcker som ges ut. Däremot är det väldigt kul att det finns priser där barnen bestämmer. Det är ett viktigt komplement.

Text: Hilda Djupenström/TT


ANNONS


Fakta: Cilla Jackert

Cecilia ”Cilla” Jackert, 51 år, kommer från Stockholm och är manus- och bokförfattare.

Hon skrev sin första tv-serie, ”Tre kronor”, 1997 och har sedan dess författat manus till bland annat serier som ”Spung” och ”Lite som du” och långfilmen ”Känn ingen sorg” vars manus hon nominerades för vid Guldbaggegalan 2014. Hon skrev även manus till Sveriges radios julkalender 2016, ”Lyckoborgen”.

F som i sämst, som släpptes i september förra året, är författarens tredje bok. För sin första bok, ”Dagens katastrofer” tilldelades Cilla Jackert debutantpriset ”Slangbellan” 2013. Den andra boken, ”Vi ses i Obsan”, nominerades till Barnradions bokpris 2015.

Cilla Jackert är aktuell med SVT-serien ”Tunna blå linjen” som just nu spelas in i Malmö.

Fakta: Barnradions bokpris

Priset är Sveriges radios och Utbildningsradions litteraturpris för årets bästa svenska barnbok. Det instiftades 2010 och hette fram till 2016 ”Barnens romanpris”. Pristagaren får ta emot 25 000 kronor. Barnradions bokpris är även ett radioprogram där 9–12-åringar läser och diskuterar de nominerade böckerna.

Barnradions bokpris 2019 delas ut till Cilla Jackert för boken ”F som i sämst”. Författaren var även en av de nominerade till priset 2015 med boken ”Vi ses i Obsan”.

I juryn sitter fem 9-12-åringar. I år bestod juryn av Logan Martinez, Benjamin Karhumaa, Bruno Kummel, Lydia Kahn och Tove Bone från Stockholms internationella Montessoriskola.

De andra nominerade böckerna var ”Vittran” av Annalena Hedman, ”Till Vial: 800 dagar kvar” av Henrik Ståhl, ”Tusen stjärnors ö” av Emma Karinsdotter och ”Ett annat jag: Projekt gemini” av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck.

2018 fick Jenny Jägerfeld priset för boken ”Comedy queen”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL