Jenny Jägerfeld får Kulla-Gullapriset 2022

Författaren Jenny Jägerfeld. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Kulla-Gullapriset delas ut vartannat år, och 2022 års pristagare är Jenny Jägerfeld. Prissumman är 89 000 kronor.

Jenny Jägerfeld debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, som även nominerades till Slangbellan. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!Comedy QueenMitt storslagna liv som Augustprisnominerades 2019 och dess fortsättning Min storslagna död.

Motiveringen lyder: ”Jenny Jägerfeld har med sitt författarskap skapat en värld som känns fast förankrad i samtiden och samtidigt alldeles egen. Det är en värld som vibrerar av liv och energi. Hennes realistiska prosa utmärks av skarp situationskomik och en särskild förmåga att skapa bilder och karaktärer som stannar hos läsaren. Bakom skrattet finns ett tydligt syfte att behandla svåra ämnen och en obruten lojalitet med unga människors upplevelser. De existentiella frågorna gestaltas på ett originellt sätt i en hoppfull riktning mot förståelse och försoning.”

Kulla-Gullapriset delas ut tisdagen den 31 maj kl. 18.00 på Författarnas och översättarnas Hus i Stockholm och följs av ett samtal mellan pristagaren och Malin Nauwerck, forskare på Svenska barnboksinstitutet.

De senaste pristagarna är Frida Nilsson (2018) och Jakob Wegelius (2020).

Om stipendiefonden

Författaren Martha Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta författare och forskare på barn- och ungdomslitteraturområdet.

I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund, Samfundet De Nio samt Svenska barnboksinstitutet. I juryn har Sveriges Författarförbund företrätts av författaren Alex Haridi, Samfundet De Nio av Elina Druker och Svenska barnboksinstitutet av Malin Nauwerck.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.