ANNONS

Frida Nilsson tilldelas Kulla-Gullapriset 2018

Författaren Frida Nilsson.

Kulla-Gullapriset går i år till författaren Frida Nilsson. ”Hon väjer inte för smärtsamma upplevelser som sorg, längtan och utanförskap, men inte heller för djärv humor och skit under naglarna”, skriver juryn bland annat i motiveringen.

Författaren Frida Nilsson belönas med Kulla-Gullapriset. Hon debuterade 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester och har fram till idag skrivit 12 böcker. Hennes senaste alster är Ishavspirater och Det tunna svärdet. Förutom barnböcker har hon skrivit manus för radio och TV, varit verksam som översättare och programledare för barnprogrammet Hjärnkontoret i SVT. Frida Nilsson har tilldelats priserna BMF-plaketten 2004, Les Olympiades 2013, Astrid Lindgren-priset 2014 och Nils Holgersson-plaketten 2016, och dessutom blivit nominerad till Augustpriset tre gånger och Nordiska rådets pris för barn och ungdomslitteratur två gånger.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Motiveringen lyder:
”Frida Nilsson är en mångsidig författare med känsla för den unika berättelsen. Hon är en snillrik ordkonstnär som behärskar språkets möjligheter till fullo. Hennes berättelser kännetecknas av glimrande och drastisk humor, exentriska gestalter som sjuder av liv och ett starkt patos för den som befinner sig i underläge. Här kan en råtta finna en vän på en soptipp och en uteliggarhund hjälpa en ensam och mobbad pojke. Genom vintriga övärldar kan en beslutsam flicka kämpa för att återfinna sin bortrövade syster, medan en pojke söker efter sin mamma i Dödens rike. Frida Nilsson törs ställa de riktigt stora livsfrågorna. Hon väjer inte för smärtsamma upplevelser som sorg, längtan och utanförskap, men inte heller för djärv humor och skit under naglarna. Hon litar på berättelsens kraft. Och hon litar på det läsande barnet.”

Kulla-Gullapriset instiftades 1999 av Martha Sandwall-Bergström, författare till böckerna om Kulla-Gulla. Priset delas ut genom en stipendiefond i form av en stiftelse, vars syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare, i första hand en barn- och ungdomsförfattare som skriver prosa. Vartannat år utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta forskare och författare inom barn- och ungdomslitteraturområdet.

Årets pristagare Frida Nilsson får härmed en prissumma på 85 000 kronor. Prisceremonin kommer att äga rum den 11 juni på Författarnas Hus i Stockholm.

I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund (Janne Carlsson), Samfundet De Nio (Boel Westin) samt Svenska barnboksinstitutet (Åsa Warnqvist).

ANNONS
Kulla-Gullaprisets tidigare pristagare

2017 Forskarstipendier: Martin Hellström och Kelly Hübben samt författaren Katarina Kieri
2016 Ulf Stark
2015 Helen Asklund, Birgitta Theander och Lydia Wistisen (forskarstipendium)
2014 Åsa Lind
2013 Magnus Öhrn (forskarstipendium)
2012 Gunna Grähs
2011 Lotta Paulin (forskarstipendium)
2010 Janne Lundström
2009 Maria Andersson och Annika Gunnarsson (forskarstipendium)
2008 Anita Eklund Lykull
2007 Elina Druker (forskarstipendium)
2005 Ingen utdelning
2003 Bo R. Holmberg
2002 Helene Ehriander (forskarstipendium)
2001 Annika Holm
2000 Eva Söderberg (forskarstipendium)
1999 Ann-Madeleine Gelotte


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se