ANNONS

Biblioteksstatistiken 2019: Svenska bibliotek blir alltmer digitala

Nedladdningen av e-medier från de svenska biblioteken ökar. Arkivbild: Claudio Bresciani / TT.

De svenska biblioteken blir alltmer digitala. Nedladdningar av e-böcker och e-tidningar ökar samtidigt som biblioteken i större utsträckning erbjuder strömmade filmer, visar Sveriges biblioteksstatistik för 2019, sammanställd av Kungliga biblioteket.

Av rapporten framgår att både biblioteken och hur de används håller på att förändras. Förra året gjordes i snitt 8,4 nedladdningar av e-medier (böcker, tidningar med mera) per invånare. Användningen av enbart e-böcker ökade med 14 procent, och på folkbiblioteken står e-böckerna i dag för 6,5 procent av utlånen.

Den ökade användningen av bibliotekens e-medier tros också vara en av förklaringarna till att antalet besök på folkbiblioteken gick ned med 1 miljon.

ANNONS

Utlåningen av fysiska medier ökade något, vilket framför allt förklaras av fler omlån. Sedan 2015 har dock utlåningen av fysiska böcker, filmer, dvd:er och skivor minskat med 7,8 miljoner på offentligt finansierade bibliotek. På folkbiblioteken har man samtidigt dragit ned på tillgången av fysiska medier med 20 procent under tio år.

Allt fler bibliotek erbjuder samtidigt låntagarna tillgång till lokalerna även när personal inte är på plats. Besökarna kommer in med hjälp av lånekort och kod eller med sin mobiltelefon. I dag erbjuder häften av landets kommuner så kallat ”meröppet”.

Antalet skolbibliotek bemannade på minst halvtid har ökat något, även om 34 av landets kommuner fortfarande saknar skolbibliotek med minst halvtidsbemanning eller skolbibliotek som är integrerat med det lokala folkbiblioteket.

Fakta: Biblioteksstatistik för 2019

Sveriges biblioteksstatistik sammanställs av Kungliga biblioteket och gäller offentligt finansierade bibliotek.

Under 2019 gjordes 81 miljoner besök på svenska bibliotek jämfört med 81,8 miljoner året före.

Folkbiblioteken ökade samtidigt sina aktivitetstillfällen med 10 procent. 57 procent av aktiviteterna riktas till barn och unga.

Du hittar hela rapporten på Kungliga biblioteket.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL