Mattias Lundgren lämnar Bokfabriken – köps ut av övriga ägare

Mattias Lundgren lämnar nu Bokfabriken för att fokusera på Word Audio. Foto: Jenny Castegren.

Ljudbokspionjärerna Lasse Brahme och Mattias Lundgren startade Bokfabriken tillsammans för åtta år sedan. Nu lämnar Lundgren förlaget och köps ut av de övriga ägarna.

2012 grundade Lasse Brahme och Mattias Lundgren förlaget Bokfabriken, då som en del av det företag som idag är Word Audio Publishing. Bokfabriken blev ett eget bolag 2014 och i samband med detta kom även Erik Johansson med som delägare. 2017 köptes Lasse ut ur Word Audio Publishing för att fokusera på Bokfabriken samtidigt som Mattias ägnade sig enbart åt Word Audio.

Nu säljer Mattias återstoden av sina aktier i Bokfabriken och lämnar både som delägare och styrelseledamot. Köpare är de andra delägarna.

– Jag och Lasse har haft ett långt och otroligt värdefullt samarbete under många år. Man kan inte nog poängtera detta. Men 2020 kändes redan innan Corona-krisen som ett år då saker skulle hända. Ett år för att städa upp och konsolidera sina idéer och projekt, säger Mattias Lundgren, i ett pressmeddelande.

– Bokfabriken har varit en framgångssaga för oss alla. Mattias har betytt väldigt mycket för vår tillkomst och the early days, men har sedan 2017 inte jobbat operativt i verksamheten. Den här given känns som ett naturligt steg vidare för alla parter, säger Lasse Brahme.   

De båda startade tillsammans ljudboksförlaget HörOpp redan år 2006, då som pionjärer på en väldigt liten ljudboksmarknad. Idag står digitala böcker för mer än hälften av intäkterna på skönlitteratur på många förlag och prenumerationstjänsterna växer kraftigt.

Bokfabriken har sida vid sida med Word Audio och Storytel varit ledande i skapandet av det nya läsandet – streamade ljudböcker. Idag är Bokfabriken det tionde största allmänutgivande förlaget i Sverige, Word Audio är nummer elva.

Ingen av parterna vill kommentera köpeskillingen. Förra året omsatte Word Audio runt 31 Mkr och Bokfabriken ungefär 35 Mkr. Båda förlagen har de senaste åren dessutom haft väldigt bra vinstmarginaler och rankats bland de mest lönsamma förlagen i Sverige. Båda fanns givetvis med på Boktuggs stora lista över de 50 största förlagen i Sverige 2019.

Den som är nyfiken på hur man värderar bokförlag var detta ämnet för veckans utgåva av Analysbrevet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL