ANNONS

Mattias Lundgren lämnar Bokfabriken – köps ut av övriga ägare

Mattias Lundgren lämnar nu Bokfabriken för att fokusera på Word Audio. Foto: Jenny Castegren.

Ljudbokspionjärerna Lasse Brahme och Mattias Lundgren startade Bokfabriken tillsammans för åtta år sedan. Nu lämnar Lundgren förlaget och köps ut av de övriga ägarna.

2012 grundade Lasse Brahme och Mattias Lundgren förlaget Bokfabriken, då som en del av det företag som idag är Word Audio Publishing. Bokfabriken blev ett eget bolag 2014 och i samband med detta kom även Erik Johansson med som delägare. 2017 köptes Lasse ut ur Word Audio Publishing för att fokusera på Bokfabriken samtidigt som Mattias ägnade sig enbart åt Word Audio.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Nu säljer Mattias återstoden av sina aktier i Bokfabriken och lämnar både som delägare och styrelseledamot. Köpare är de andra delägarna.

– Jag och Lasse har haft ett långt och otroligt värdefullt samarbete under många år. Man kan inte nog poängtera detta. Men 2020 kändes redan innan Corona-krisen som ett år då saker skulle hända. Ett år för att städa upp och konsolidera sina idéer och projekt, säger Mattias Lundgren, i ett pressmeddelande.

– Bokfabriken har varit en framgångssaga för oss alla. Mattias har betytt väldigt mycket för vår tillkomst och the early days, men har sedan 2017 inte jobbat operativt i verksamheten. Den här given känns som ett naturligt steg vidare för alla parter, säger Lasse Brahme.   

De båda startade tillsammans ljudboksförlaget HörOpp redan år 2006, då som pionjärer på en väldigt liten ljudboksmarknad. Idag står digitala böcker för mer än hälften av intäkterna på skönlitteratur på många förlag och prenumerationstjänsterna växer kraftigt.

ANNONS

Bokfabriken har sida vid sida med Word Audio och Storytel varit ledande i skapandet av det nya läsandet – streamade ljudböcker. Idag är Bokfabriken det tionde största allmänutgivande förlaget i Sverige, Word Audio är nummer elva.

Ingen av parterna vill kommentera köpeskillingen. Förra året omsatte Word Audio runt 31 Mkr och Bokfabriken ungefär 35 Mkr. Båda förlagen har de senaste åren dessutom haft väldigt bra vinstmarginaler och rankats bland de mest lönsamma förlagen i Sverige. Båda fanns givetvis med på Boktuggs stora lista över de 50 största förlagen i Sverige 2019.

Den som är nyfiken på hur man värderar bokförlag var detta ämnet för veckans utgåva av Analysbrevet.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se