Sveriges 50 största bokförlag 2019

Vilka bokförlag är störst i Sverige? Boktugg har tittat närmare på omsättning och resultat och rankar de 50 största förlagen. Bakgrundsfoto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Sveriges största förlag? Ja, det beror på hur man räknar. Allmänförlag vs läromedelsförlag. Förlagshus med fler förlag i form av imprints vs mindre fristående förlag. Men vi rankar de 50 största utifrån omsättning.

Det ska sägas att det ibland är svårt att avgränsa vad som faktiskt är intäkter från bokutgivning och vad som är tjänster eller helt andra produkter när man tittar på förlag som driver bokklubbar (Stabenfeldt) eller säljer programvara (Björn Lundén).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Dessutom har vi svårigheten med att de allra största förlagen (Bonnierförlagen och Norstedts förlagsgrupp) inte särredovisar de förlag som ingår. Hur stora är Albert Bonniers förlag egentligen? Dessutom vet vi inte mycket om hur de enskilda förlagen går ekonomiskt inom dessa stora förlagshus.

Den uppmärksamma ser i listan att Berling Media äger Gleerups, Verbum och Gothia Fortbildning som tillsammans omsätter 342,6 Mkr vilket indirekt gör dem till den femte största förlagsgruppen i Sverige.

På samma sätt ägs både NE och Stabenfeldt av IMP-koncernen via Cydonia Development, två förlag som tillsammans omsätter över 135 Mkr. Det är mer än HarperCollins på tionde plats.

Tukan förlag och Nona förlag har samma ägare och tillsammans når de över 100 Mkr i omsättning (bokslut per siste juni 2019). Men i vår topplista ligger de som separata förlag.

Egmont Publishing har en växande bokutgivning men domineras annars av tidningsutgivning. Det förlagshuset omsatte 784 Mkr 2018 – men hur mycket är böcker? Det är troligt att de skulle platsa på listan med tanke på att de hade 140 titlar under 2018. Men eftersom de inte särredovisar kan vi inte gärna plocka med dem på listan.

Egenutgivare, doldisar och hybridförlag

En överraskning på listan, en riktig raket faktiskt är Bokförlaget Redaktionen som jobbat lite i det dolda med en stor direktförsäljning via hemsidan av praktiska handböcker för småföretagare. Förlaget ökade omsättningen från 18,4 Mkr (2017) 2017 till 32,7 Mkr (2018). Vad är hemligheten?

– Roligt att vi kom med på topp 50. Svaret på frågan är att vi jobbar hårdare, har fokuserat mer på säljbara titlar och har frågat kunderna vad de vill ha istället för att gissa, säger förlagschefen Stefan Ekberg, som själv är författare till flera böcker bland annat Vuxen – så funkar det som kom den elfte november och redan sålt slut – 6 000 exemplar. Angenäma problem att inte ha fler att sälja under de sista veckorna före jul.

Och så var det direktförsäljningen, en framgångsfaktor eller?

– Vi säljer 99.9 % av böckerna direkt till slutkunderna. Det är inte så att vi vill det men vi har så svårt att få bokhandlarna intresserade av oss att jag har gett upp. Jag skulle inget hellre vilja än att jobba mer med bokhandeln. Vi har några som fått upp ögonen för oss men vi möts annars bara av tystnad, säger Stefan Ekberg.

Inte nog med det. Redaktionen har även ett systerförlag som heter Ego förlag. Som har en lika stark utveckling och om man räknar samman dessa två förlag så omsatte de 56,7 Mkr under 2018. Det skulle räcka till en plats bland de 20 största förlagen.

Och hur ska vi egentligen hantera egenutgivarplattformar som Vulkan? Bolaget Vulkanisterna omsatte 30,6 Mkr (bokslut per 30 april 2019, res 0,5 Mkr) och hade kvalat in på 26:e plats. Men det hade även andra företag i bokbranschen som inte är förlag, exempelvis Publit. Vad vi kunnat se är det inga andra egenutgivartjänster som kvalar in på listan eftersom de omsätter mindre än 10 Mkr per år, vilket även gäller de flesta hybridförlag förutom Hoi som återfinns på plats 38.

Svårt att jämföra siffror

Det kan också vara värt att tänka på att alla bolag inte använder kalenderår (bokslut per siste december), vilket innebär att några har bokslut sista april, sista juni eller sista augusti och därmed jämförs i flera fall olika år eller i alla fall halvår. Det är exempelvis förklaringen till att vi i allra sista stund fick tillgång till Piratförlagets bokslut (per 30 april 2019) som visar en historisk förlust för förlaget och Tukan förlag (per 30 juni 2019). Här kan man givetvis också diskutera om vi i topplistan borde använda Tukans siffror från 30 juni 2018 istället.

Uppdatering: Vi valde efter publicering att räkna ihop alla förlag som ingår i Modernista Group vilket gör att de klättrar från plats 26 till plats 22 på listan. Även om förlagen Louise Bäckelin förlag, Mima förlag och Modern Audio inte är dotterbolagd utan delägda.

Boktugg har gått igenom siffror från Bolagsverket, vi har inte läst alla årsredovisningar, för att se på omsättning och resultat. Baserat på detta har vi gjort en egen topplista över de största förlagen. Vi har tidigare skrivit om de förlag som är mest lönsamma, baserat på Svensk Bokhandels förlagsspecial. Det här är en annan lista, i flera fall med mer aktuella siffror än de som fanns tillgängliga när SvB gjorde sin. Och i vissa fall har vi gjort olika bedömningar av vilka förlag som ska vara med och inte. Har vi missat något förlag som borde varit med här? Skicka ett mejl till tips@boktugg.se och berätta.

Allt detta får du ha i bakhuvudet när du läser den här listan med Sveriges 50 största bokförlag. Notera att vi genomgående använder nettoomsättning. Vissa förlag har högre omsättning totalt då de räknar in övrig omsättning som kan vara intäkter av karaktären bidrag, gåvor etc.

1. Bonnierförlagen

Nettoomsättning 2018: 1221 Mkr
Rörelseresultat: 105 Mkr
Ägare: Ingår i Bonnierkoncernen.
Sveriges utan jämförelse största förlagshus med fokus på böcker. I huset finns alla dessa förlag och andra bolag: Albert Bonniers Förlag, Bokförlaget Forum, Bokförlaget Ester Bonnier, Bokförlaget Semic, Bonnier Audio, Bonnier Bookery, Bonnier Carlsen, Bonnier Fakta, Fenix förlag, Lovereads, Bokförlaget Max Ström, Orosdi-Back, Romanus & Selling, Wahlström & Widstrand, Reseförlaget (numera sålt), Första klass, Älska pocket, Bokiño, SelmaStories, Bonniers Bokklubb, Lyssnarklubben, Månadens Bok, Svalan, Bonnier Brands, Bonnier Rights, Bonnierförlagen Lära.

2. Norstedts förlagsgrupp

Nettoomsättning 2018: 414,1 Mkr
Rörelseresultat: 28,3 Mkr
Ägare: Storytel.
Förlagsgruppen består av Norstedts, Rabén & Sjögren, Massolit, Tiden, B. Wahlströms, Norstedts Kartor, Böckernas klubb, Barnens bokklubb och Printz Publishing (i denna topplista finns dock Printz kvar som eget bolag eftersom det övergick till Norstedts 1 oktober 2018). Storyside ägs också av Storytel men ligger som ett eget bolag i denna lista.

3. Natur & Kultur

Nettoomsättning 2018: 369,3 Mkr
Res: 30,0 Mkr
Ägare: Stiftelse.
Trots att Natur & Kultur gjorde ett bra resultat 2018 (tack vare framgångsrik allmänlitteratur) så har man under 2019 lagt ett sparpaket. Det är lite svårt att analysera ekonomin då det ligger i en stiftelse. Det finns fyra dotterbolag i koncernen som alla visar röda siffror: Natur & Kultur Media i Stockholm (oms 2,5 Mkr, res -0,8 Mkr), bokklubben Clio (oms 5,6 Mkr, res -0,6 Mkr), Förlagshuset NoK i Stockholm (där förlagen Weyler och Atlantis finns, oms 10,4 Mkr, res -5 Mkr), Digilär (oms 17,7 Mkr, res -13,2 Mkr).

4. Studentlitteratur

Nettoomsättning 2018: 369,2 Mkr
Res: 43,6 Mkr
Studentlitteratur grundades 1963 och är idag ett av Sveriges ledande utbildningsförlag med läromedel, kurslitteratur, facklitteratur, utbildningar och digitala informationstjänster i utbudet. Äger numera även Nypon förlag (som ligger som eget bolag i listan). Har växt de senaste åren och passerar Liber på topplistan. En anledning till lyftet är köpet av Nypon förlag som 2017 omsatte 24,1 Mkr på egen hand.

5. Liber

Oms: 331,4 Mkr
Res: 25,7 Mkr
Ägare: Infinitas Learning som ingår i en koncern med Noordhoff Uitgevers (Nederländerna) och Plantyn (Belgien). Infinitas Learning ägs av Compass Partners.
Liber har i mer än 120 år utvecklat läromedel för landets elever – från förskola till universitet. Omsättningen sjunker, 2016 var den 376 Mkr med ett rörelseresultat på hela 95,5 Mkr.

6. Sanoma Utbildning

Oms: 225,3 Mkr
Res: 31,8 Mkr
Ägare: Sanoma Utbildning är en del av Sanoma Learning. Utöver Sanoma Utbildning i Sverige består Sanoma Learning av sex bolag som verkar i fem länder i Europa. Sanoma Pro i Finland, Malmberg i Nederländerna, Nowa Era och Young Digital Planet i Polen och VAN IN i Belgien. Sanoma Learning är en del av Sanoma Group. Sanoma-aktien är noterad på Nasdaq Helsinki.
Sanoma köpte 2011 läromedelsförlaget Bonnier Utbildning som då blev Sanoma Utbildning. Stabil omsättning men resultatet har sjunkit kraftigt de senaste två åren från 58,6 Mkr 2016.

7. Norstedts Juridik

Oms: 215,8 Mkr
Res: 43,7 Mkr
Ägare: Karnov Group.
Omsättningen rasade för Norstedts Juridik mellan 2017 och 2018. Från 361,7 Mkr till 215,8 Mkr. Men med förbättrat resultat. Trots namnet var Norstedts Juridik tidigare ett dotterbolag till Liber, men 1993 köptes Liberkoncernen upp av den nederländska förlagskoncernen Wolters Kluwer, med kärnverksamhet inom juridik, skatt, ekonomi, offentlig förvaltning och medicin. Sedan januari 2018 ägs Norstedts Juridik av den danska koncernen Karnov Group.
Förlaget ger bland annat ut Sveriges Rikes Lag.

8. Burde

Oms: 191,4 Mkr
Res: 1,4 Mkr
Ett stort företag med extremt låg marginal. Största delen av utgivningen består av almanackor som det uppenbarligen fortfarande finns god efterfrågan på i pappersformat. Burde grundades 1991 som ett kalenderförlag och är idag marknadsledande på kalendrar i Norden men har utökat sortimentet med designade kontorsartiklar, ett finpappers- och kortsortiment under varumärket Papperix och med friskvårdskonceptet JobOut. Med andra ord är omsättningen till stor del annat än böcker.

9. Gleerups utbildning

Oms: 179,7 Mkr
Res: 27,8 Mkr
Ägare: Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och ingår i koncernen Berling Media AB. Likt andra läromedelskollegor har vinsten sjunkit rejält jämfört med för två år sedan, från 46,5 Mkr (2016).

10. HarperCollins Nordic

Oms: 131,2 Mkr
Res: -8,4 Mkr
Ägare: HarperCollins Publishers är ett av världens största förlag och ägs i sin tur av News Corp.
Den nordiska verksamheten har de senaste tio åren pendlat mellan 127 och 137 Mkr men de två senaste åren visat röda siffror jämfört med den vinst på 12 Mkr som var resultatet 2016. Harlequin utgör en stor del av omsättningen men HarperCollins har satsat på att bredda sin utgivning på senare år, bland annat genom kriminalromaner.

11. Verbum

Oms: 100,6 Mkr
Res: 9,0 Mkr
Ägare: Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och ingår i koncernen Berling Media AB.
I förlaget ingår böcker, tidningar och digitala tjänster. Bokutgivningen omfattar förutom biblar, psalmböcker och andra mer nischat religiösa böcker även en del allmänlitteratur om livsfrågor.

12. Björn Lundén

Oms: 92,9 Mkr
Res: +42, Mkr
Ger ut en rad olika ekonomiböcker för företagare. Många av titlarna uppdateras årligen med nya utgåvor för att innehålla exempelvis de senaste skattereglerna. Förutom böcker säljs även kurser och programvaror. Förlaget har en egen webbshop och omfattande direktförsäljning.

13. Tukan förlag

Nettoomsättning (bokslut 2019-06-30): 92,7 Mkr
Res: 17,6 Mkr
Tukan Förlag har även systerförlaget Nona (vars omsättning var 11,7 Mkr med en vinst på 4 Mkr). Omsättningen för Tukan var 2016 uppe i 95,4 Mkr men sjönk därefter 2016 och 2017. Även lönsamheten sjönk efter toppåret men tar nu ett skutt uppåt igen. Utgivningen är fortfarande omfattande, under 2019 uppåt 300 titlar på Tukan förlag som även börjat satsa på läromedel.

14. Tholin & Larsson-gruppen

Oms: 90,2 Mkr
Res: 17,1 Mkr
Verksamma inom ekonomi och HR. Enligt Bokinfo har dock förlaget inte gett ut några tryckta böcker sedan 2016 och på hemsidan finns endast kurser och digitala abonnemang. Lite oklart om vi fortfarande ska räkna dem som ett bokförlag eller ej.

15. Storyside

Oms: 84,5 Mkr
Res: -28,2 Mkr
Ägare: Storytel
Eftersom Storyside ägs av Storytel så kan vi inte dra några slutsatser av det ekonomiska resultatet i bolaget. Omsättningen ökade dock kraftigt, från 49,2 Mkr (2017). Utvecklingen lär fortsätta under 2019 med tanke på att antalet utgivna titlar (baserat på vad som finns registrerat i Bokinfo) har mer än dubblerats i år. Här ligger även Storytel Original-titlarna.

16. NE Sverige

Oms: 81,1 Mkr
Res: 2,1 Mkr
Ägare: International Masters Publishers
En gång i tiden var Bra Böcker en maktfaktor med sin bokklubb och utgivningen av lexikon och sedermera prestigeuppdraget Nationalencyklopedin. Sedan såldes det till IMP-koncernen och de senaste åren har man jobbat med digitalisering och kanske kommit längre än många bokförlag i att förvandla sitt lexikon till abonnemangstjänster.

17. STR Service

Oms: 80,2 Mkr
Res: 14,4 Mkr
Ägare: Sveriges Trafikutbildares förbund
STR står för Sveriges Trafikutbildares förbund och därmed kan du lista ut att den bokutgivning som finns består av körkortsböcker. Under 2019 har de gett ut ett 20-tal böcker med titlar som Trafikens grunder, Köra taxi, Vägmärken & vägmarkeringar och Körkortsboken. Ur årsredovisningen läser vi att bolaget ”gjorde under 2018 sitt bästa ekonomiska resultat någonsing. Detta beror på att den digitala försäljningen tog fart och samtidigt minskar inte försäljningen av tryckta utbildningsmaterial i samma omfattning som den digitala utbildningen ökar.”

18. Lind & Co

Oms: 78,5 Mkr
Res: 5,8 Mkr
Ett förlag som onekligen ridit på ljudboksvågen och var tidiga med att öka sin utgivning av ljudböcker, inte minst genom att identifiera genrelitteratur som passade väldigt väl för lyssning. Lind & Co ger ut såväl fack- och skönlitteratur för vuxna som barnböcker. Den stora frågan är förstås: ska förlaget spränga 100-miljonersvallen?

19. Gothia Fortbildning

Oms: 62,3 Mkr
Res: 2,4 Mkr
Ägare: Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och ingår i koncernen Berling Media AB.
Förlaget erbjuder kompetensutveckling för dem som arbetar inom förskola, skola, socialt arbete, äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt tandvård. Ger ut ett 50-tal nya titlar varje år, främst handböcker men även patientinformation, personliga berättelser och böcker riktade till föräldrar och anhöriga. Ger även ut tidningar, arrangerar konferenser, utbildningar samt digitala tjänster. Omsättningen på bokutgivningsdelen är alltså lägre.

20. Pagina Group

Oms: 56,7 Mkr
Res: -7,7 Mkr
Pagina Group begärdes i rekonstruktion tidigare i år och Bookmark förlag tog över deras katalog av utgivna böcker. Hur mycket det innebär för Bookmarks omsättning kommer att synas tidigast i nästa års bokslut.

21. Stabenfeldt

Oms: 54,1 Mkr
Res: -3,1 Mkr
Ägare: International Masters Publishers
I bokslutet 2014 redovisade Stabenfeldt en omsättning på 93,6 Mkr men även en förlust på hela 23,6 Mkr. Därefter har förlaget minskat omsättning men med bättre resultat. Även om just bokslutet per siste augusti 2018 (som är det mest aktuella) faktiskt var röda siffror före finansnetto. Aldrig hört talas om Stabenfeldt? De gör prenumerationsboxar för barn med böcker och tidningar under varumärken som Penny & Friends, Girl:IT och Kickerz.

22. Modernista Group

Nettoomsättning: 44,4 Mkr
Rörelseresultat: 3,1 Mkr
Omsättningen 2016 var uppe i 30 Mkr enbart för förlaget Modernista som då hade en vinst på 2,8 Mkr men har sjunkit något de två senaste åren. I gruppen ingår numera ett antal förlagsnamn, förutom förlaget Modernista även dotterbolaget Nirstedt/Litteratur samt de delägda Louise Bäckelin förlag (finns med på listan som eget förlag), Mima förlag och Modern Audio. Omsättningssiffran ovan inkluderar alla dessa förlag, även LB Förlag som ändå finns separat längre ner på listan.

23. Piratförlaget

Oms: 43,6 Mkr
Res: -4,3 Mkr
Uppstickarförlaget Pirat (som firade 20 år tidigare i höst) är numera ett traditionellt förlagshus som inte riktigt förmått hänga med i utvecklingen vid övergången till en ökad digital försäljning. Har fortfarande flera storsäljande författare kvar, inte minst en av grundarna – Jan Guillou – som faktiskt går bra även digitalt. Det senaste bokslutet (per 30 april 2019) visar för första gången förlust och förlaget har genomfört ett sparprogram med minskad personalstyrka. Så sent som 2016 omsatte Piratförlaget 75,8 Mkr och levererade en vinst på 11,6 Mkr. Systerbolaget Lilla Piratförlaget (där även Gilla Böcker ingår) omsätter dock 19 Mkr. I koncernen ingår även Pocketförlaget (omsättning 4,5 Mkr, res -0,6 Mkr) där avveckling pågår efter att alla tidigare delägare flyttat sin utgivning till respektive förlag.

24. Bookmark

Oms: 42,2 Mkr
Res: 5,8 Mkr
Uppstickarförlaget Bookmark som stack ut genom att värva stora etablerade författarskap som Mons Kallentoft och Alex Schulman. Fokuserar på färre författare och titlar för att maximera försäljningen men har trots det breddat utgivningen bortom deckare och ger numera även ut barnböcker.

25. Bokförlaget Redaktionen

Nettoomsättning: 32,8 Mkr
Rörelseresultat: 0,8 Mkr
En doldis som lägger mycket krut på direktförsäljning av böcker till målgruppen som ofta utgörs av småföretagare. De senaste åren har omsättningen ökat rejält, från endast 5,4 Mkr 2016 till 32,8 Mkr förra året. Utgivningen består av affärslitteratur med fokus på konkreta tips och råd, många av dem skrivna av förlagschefen Stefan Ekberg själv.

26. SISU Idrottsböcker

Nettoomsättning: 32,4 Mkr
Rörelseresultat: 0,6 Mkr
Ingen jättestor utgivning då man tittar på titlar i Bokinfo men ger även ut en hel del utbildningsmaterial åt idrottsrörelsen. Driver Idrottens bokklubb och har byggt upp en omfattande backlist av böcker om träning och ledarskap inom en rad olika idrotter.

27. Bokfabriken

Nettoomsättning: 28,8 Mkr
Rörelseresultat: 7,2 Mkr
Sprunget ur Word Audio har även detta förlag växt till ett medelstort förlag med bra lönsamhet. Mycket spänningslitteratur men även en del fackböcker.

28. Word Audio International

Nettoomsättning: 28,7 Mkr
Rörelseresultat: 14,8 Mkr
Ljudboksförlaget som ridit på ljudboksvågen och tack vare en stor katalog av ljudböcker dessutom blivit oerhört lönsamt. Expanderar nu internationellt tack vare starka finanser.

29. Svenska Historiska Media Förlag

Nettoomsättning: 24,1 Mkr
Rörelseresultat: 1,6 Mkr
Ökade omsättningen från 21,8 Mkr (2017). Med fokus på historien har utgivningen fortfarande en stor del skönlitteratur – men oftast med ena benet i historia.

30. Ego Förlag

Nettoomsättning: 23,9 Mkr
Rörelseresultat: 3,5 Mkr
”Ego förlag är till för dig som vill ha tips om hur du får ett lättare och roligare liv”, beskriver sig förlaget på hemsidan. Är systerförlag till Bokförlaget Redaktionen och har haft en lika stark utveckling de två senaste åren då omsättningen gått från 1,3 till 14,9 och slutligen till 23,9 Mkr.

31. Alfabeta Bokförlag

Nettoomsättning: 21,4 Mkr
Rörelseresultat: 1,0 Mkr
Alfabeta ger ut ca 60-70 nya titlar per år. Skön- och facklitteratur för vuxna och barn- och ungdomsböcker, ingår numera i samma koncern som Ordfront. Sedan 2011 är Alfabeta majoritetsägare i Ordfront.

32. Bokförlaget Opal

Nettoomsättning: 17,6 Mkr
Rörelseresultat: 0,9 Mkr
Barnboksförlaget Opal startades 1973 av Bengt Christell och Valborg Segerhjelm. Vid starten köptes den villa i Mariehäll, i Bromma utanför Stockholms innerstad, där kontoret fortfarande ligger. Efter tre år med röda siffror gav senaste året (avslutat 2019-03-31) äntligen plus.

33. Volante

Nettoomsättning: 21,0 Mkr
Rörelseresultat: -0,3 Mkr
Omsättningen har legat stadigt de senaste tre åren, även om resultatet sjunkit från 1,3 Mkr (2016) till en förlust på 300 tkr 2018. Men så har man också satsat på att öppna bokhandel bland annat.

34. Bertmarks förlag

Nettoomsättning: 20,9 Mkr
Rörelseresultat: 4,0 Mkr
En doldis i bokbranschen är Bertmarks förlag som sålt och marknadsfört årsböcker och lexikala verk sedan 1960 och företrädesvis genom direktförsäljning till kund. Verksamheten tickar på fortfarande trots att böckerna aldrig syns ute i butik.

35. Beta Pedagog

Nettoomsättning: 20,6 Mkr
Rörelseresultat: 3,5 Mkr
Har jobbat med läromedel sedan 1988 och på senare år ökat utgivningen av lättlästa böcker som når ut även utanför skolan.

36. Ordfront förlag

Nettoomsättning: 18,4 Mkr
Rörelseresultat: -3,2 Mkr
I år fyllde Ordfront förlag 50 år men det känns som om man ständigt kämpar för sin överlevnad. När man tittar på åren 2012-2018 så är det idel röda siffror och en total förlust på nästan 28 Mkr.

37. Lilla Piratförlaget

Nettoomsättning (2019-04): 18,6 Mkr
Rörelseresultat: 1,1 Mkr
Ägare: Piratförlaget Holding, Erik Titusson och Ada Wester.
Medan stora Piratförlaget krympt så har Lilla Piratförlaget blivit större. Kommer de rentav att växa om sitt storasyskon? Här ingår även imprintet Gilla böcker (ungdomsböcker).

38. Hoi Förlag

Nettoomsättning: 16,6 Mkr
Rörelseresultat: 0,0 Mkr
Hybridförlaget som satsar på premiumutgivning men på senare år även har traditionell utgivning. Omgiven av idioter är förlagets storsäljare (även om Thomas Erikson gett ut följande böcker på Bonnierförlagen) men omsättningsökningen kommer även av en storsatsning på audioutgivning.

39. Svenska Kunskapsförlaget

Nettoomsättning: 14,5 Mkr
Rörelseresultat: 0,6 Mkr
Har en framgångsrik produkt i Natur & miljöboken som med hjälp av samarbetspartners delas ut till elever i grundskolans årskurs 4-6.

40. Brombergs bokförlag

Nettoomsättning: 13,9 Mkr
Rörelseresultat: -0,6 Mkr
Ett förlag som brottats med digitaliseringen är Brombergs som 2015 omsatte 20,5 Mkr och gjorde en liten vinst. Därefter har omsättningen minskat och förlusten de senaste tre åren är 3,1 Mkr. Fick in en ny delägare i Elite Hotels-grundaren Bicky Chakraborty vilket gett andrum.

41. Roos & Tegnér

Nettoomsättning: 13,6 Mkr
Rörelseresultat: -0,2 Mkr
Ger ut många böcker skrivna av föreläsare och experter som själva driver försäljning. En bred fackboksutgivning.

42. Fria Ligan

Nettoomsättning: 13,6 Mkr
Rörelseresultat: -0,1 Mkr
Förlaget som nått internationella framgångar via Kickstarter ökade omsättningen kraftigt mellan 2016 och 2017, från 7 till 16 Mkr och en rejäl vinst. 2018 sjönk omsättningen något.

43. Bazar förlag

Nettoomsättning: 13,3 Mkr
Rörelseresultat: 1,2 Mkr
Ägare: Strawberry
Ägs numera av Petter Stordalens Strawberry. 2012 omsatte Bazar 21 Mkr men därefter har försäljningen minskat och de senaste åren legat mellan 11 och 13 Mkr. Kommer nye ägaren att driva på tillväxten?

44. Calazo Förlag

Nettoomsättning: 12,9 Mkr
Rörelseresultat: 1,8 Mkr
Ett nischat förlag med fokus på friluftsböcker med exempelvis böcker om vandring, cykling, skridsko, paddling och guideböcker för dem som gillar detta. Uppåtgående trend de senaste åren, har dubblat omsättningen sedan 2014 då den låg på 5,9 Mkr.

45. Mondial

Nettoomsättning: 12,2 Mkr
Rörelseresultat: -0,1 Mkr
Relativt nystartat förlag som växt kraftigt, från 2,3 Mkr 2017 till över 12 Mkr förra året. Ger under 2019 ut nästan 50 titlar. Har under hösten bland annat släppt tre böcker av Malcolm Gladwell. Blandar skönlitteratur med fackböcker.

46. Nona förlag

Nettoomsättning: 11,7 Mkr
Rörelseresultat: 4,0 Mkr
Bokförlaget Nona grundades 2010 i Göteborg och är ett systerförlag till Tukan förlag. Ger ut omkring 15 böcker per år, skönlitteratur, biografier och memoarer. Tillsammans med Tukan omsätter de två förlagen över 100 Mkr.

47. Federativs förlag

Nettoomsättning: 10,9 Mkr
Rörelseresultat: 3,3 Mkr
Federativs förlag ger främst ut böcker som ligger i linje med syndikalistiska idéer om basdemokratisk klasskamp. Federativs förlag har givit ut böcker sedan 1922 och är SAC:s bokförlag.

48. Libris Media

Nettoomsättning: 10,7 Mkr
Rörelseresultat: -8,1 Mkr
Ägare: Mentor Medier
Det har stormat en del kring Libris där ekonomin blivit rejält mycket sämre de senaste åren. 2009 var detta ett förlag med en omsättning på 32,5 Mkr men därefter har den dalat och föll 2018 till en ny lägstanivå samtidigt som det blev en brakförlust. Tidningen Dagen är systerbolag i den norskägda koncernen.

49. Argument förlag

Nettoomsättning: 10,7 Mkr
Rörelseresultat: 0,8 Mkr
Ger ut biblar och andra böcker för en kristen läsekrets. Förutom böcker har man även ett presentsortiment och säljer direkt från förlagets hemsida.

50. Dreaming Room

Nettoomsättning: 10,6 Mkr
Rörelseresultat: -2,6 Mkr
Nischat förlag som gett ut en serie kalendrar kallade Dailygreatness och beskriver sig som ett boutiqueförlag specialiserat på böcker om personlig utveckling, hälsa och produktivitet men även kurser. Utgivning på engelska.

51. Louise Bäckelin förlag

Nettoomsättning: 10,3 Mkr
Rörelseresultat: 0,7 Mkr
Ägare: Modernista är delägare.
En liten framgångssaga när Louise Bäckelin på bara några år byggt upp sitt bokförlag genom att plocka rätt titlar och författare med fingertoppskänsla. Omsättningen 2017 var 1,8 Mkr och två år senare 10,3 Mkr. Platsar på topp 25 nästa år?

52. Votum Media

Nettoomsättning: 9,8 Mkr
Rörelseresultat: 0,1 Mkr
Består av fotoboksförlaget Votum Förlag, barnboksförlaget Speja Förlag, och produktionsbyrån Gullers Produktion. Förlagen ger tillsammans ut ca 40 titlar per år. Votum Förlag har gett ut vackra fotoböcker om djur, natur, kultur och människor i tio års tid. För tre år sen förvärvades barnboksförlaget Speja. Båda förlagen fortsätter att öka i popularitet, utgivning och storlek. Har tre kontor – i Karlstad, Örebro och Göteborg.

Så varför har vi 52 förlag på listan? Ja, det dök upp ett förlag och sedan ett till när vi sammanställt alla 50 och vi tyckte det var synd att stryka. Så det blev en bonus istället. En 50pluslista …

Fotnot: Källor till denna lista är information i Bolagsregistret, SvB:s förlagsspecial, Bokinfo samt förlagens hemsidor. Pearson Sweden (oms 62,3 Mkr) har vi valt att plocka bort eftersom vi inte kan hitta någon bokutgivning från dem. Samma gäller DraftIT som inte kan ses som bokförlag. Walter & Books (oms 21,6 Mkr) gav visserligen ut kokböcker för ett par år sedan och säljer dessa fortfarande i sin shop men förlagsverksamheten verkar idag stå för en mindre del av verksamheten. Bokförlaget Polaris är en filial till danska ägaren Politiken och anger sin omsättning till 10-20 Mkr för 2018, enligt Bolagsverket, vilket indikerar att de kan platsa på listan. Detsamma gäller Bokazinförlaget Orage som vi skrivit om tidigare. Vi har även rensat bort ett antal bolag med omsättning 10-50 Mkr som angett Bokutgivning som verksamhetsgren men där majoriteten av verksamheten inte alls har med böcker att göra.

Har du hittat fel? Ser du siffror du inte tycker stämmer eller känner till ett förlag som borde vara med på listan? Hör av dig till tips@boktugg.se så kan vi kolla upp det och korrigera om det är fel.

Rättelse: Vi skrev först att författaren Tomas Sjödin var en storsäljare på Verbum, korrekt är att han ges ut av Libris.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.