Piratförlaget köper ut Norstedts ur Pocketförlaget

Carl Hamilton, styrelseordförande Piratförlaget. Foto: Cato Lein

Norstedts Förlagsgrupp säljer sina aktier i Pocketförlaget till Piratförlaget. Carl Hamilton, styrelseordförande i både Piratförlaget och Pocketförlaget hoppas kunna presentera en plan för bolaget inom kort.

– Diskussionerna i styrelsen har pågått sedan förra sommaren och vi har prövat flera olika lösningar som av olika skäl inte gått att genomföra. Nu har vi nått en punkt där vi kommit överens om att ta över Norstedts aktier, säger Carl Hamilton, styrelseordförande i både Piratförlaget och Pocketförlaget.

Norstedts Förlagsgrupp och Piratförlaget har sedan 2010 ägt och drivit Pocketförlaget tillsammans. Nu säljer Norstedts Förlagsgrupp hela sin andel på 35 % och Piratförlaget blir därigenom ägare till 83 % av Pocketförlaget. Förvärvet träder i kraft i september 2017.

– Det här en bra affär som ger oss möjlighet att bättre fokusera på vår egen pocketutgivningen och Piratförlaget får kraft att göra nödvändiga förändringar i Pocketförlaget, säger Otto Sjöberg, VD på Norstedts.

Norstedts har redan tidigare deklarerat att deras strategi är att vara huvudägare – annars avyttra sitt innehav vilket man gjort tidigare i år med bland annat Elib till Axiell.

Övriga ägare i Pocketförlaget som kvarstår är Göte Johansson (som ägt både förlag och boklådor genom åren), Louise Bäckelin (tidigare vd för Pocketförlaget men som nu driver eget förlag), Dan Israel (Leopard förlag) och Yellow Horse (Jon Mankell).

Så vad händer nu med Pocketförlaget? En utmaning på senare år är att allt fler förlag satsat på att ge ut pocketversionerna själva av sina böcker. Det gör även Piratförlaget med vissa titlar.

– Vi är inte riktigt framme vid vad vi ska göra ännu. Men under hösten kommer det att klarna och jag hoppas att vi inom kort kan presentera en plan för Pocketförlagets framtid, säger Carl Hamilton.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.