Piratförlaget köper ut Norstedts ur Pocketförlaget

Carl Hamilton, styrelseordförande Piratförlaget. Foto: Cato Lein

Norstedts Förlagsgrupp säljer sina aktier i Pocketförlaget till Piratförlaget. Carl Hamilton, styrelseordförande i både Piratförlaget och Pocketförlaget hoppas kunna presentera en plan för bolaget inom kort.

– Diskussionerna i styrelsen har pågått sedan förra sommaren och vi har prövat flera olika lösningar som av olika skäl inte gått att genomföra. Nu har vi nått en punkt där vi kommit överens om att ta över Norstedts aktier, säger Carl Hamilton, styrelseordförande i både Piratförlaget och Pocketförlaget.

Norstedts Förlagsgrupp och Piratförlaget har sedan 2010 ägt och drivit Pocketförlaget tillsammans. Nu säljer Norstedts Förlagsgrupp hela sin andel på 35 % och Piratförlaget blir därigenom ägare till 83 % av Pocketförlaget. Förvärvet träder i kraft i september 2017.

– Det här en bra affär som ger oss möjlighet att bättre fokusera på vår egen pocketutgivningen och Piratförlaget får kraft att göra nödvändiga förändringar i Pocketförlaget, säger Otto Sjöberg, VD på Norstedts.

Norstedts har redan tidigare deklarerat att deras strategi är att vara huvudägare – annars avyttra sitt innehav vilket man gjort tidigare i år med bland annat Elib till Axiell.

Övriga ägare i Pocketförlaget som kvarstår är Göte Johansson (som ägt både förlag och boklådor genom åren), Louise Bäckelin (tidigare vd för Pocketförlaget men som nu driver eget förlag), Dan Israel (Leopard förlag) och Yellow Horse (Jon Mankell).

Så vad händer nu med Pocketförlaget? En utmaning på senare år är att allt fler förlag satsat på att ge ut pocketversionerna själva av sina böcker. Det gör även Piratförlaget med vissa titlar.

– Vi är inte riktigt framme vid vad vi ska göra ännu. Men under hösten kommer det att klarna och jag hoppas att vi inom kort kan presentera en plan för Pocketförlagets framtid, säger Carl Hamilton.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.