Modernista Group startar nytt förlag med Gunnar Nirstedt

Gunnar Nirstedt, då bokförläggare på Bonniers, under en programpunkt på Bokmässan i Göteborg 2014. Foto: Vogler. (CC BY-SA 4.0)

Modernista Group växer. Nu startar de ett nytt förlag med Gunnar Nirstedt, en av Sveriges ledande skönlitterära förläggare med 24 års erfarenhet från Albert Bonniers Förlag. Våren 2019 kommer första utgivningen.

Det nya förlaget ska heta Nirstedt/litteratur och kommer att inrikta sig på samtidslitteratur med stora anspråk, artegna och oavvisliga texter, såväl prosa som poesi, i första hand svenskt men även översättningar som visar sig nödvändiga.

– Det här är en stor möjlighet för oss som förlagsgrupp, och för den svenska litteraturen som sådan. Gunnar Nirstedts namn har länge varit liktydigt med litterär kvalitet – ofta överraskande, alltid konsekvent, säger Pietro Maglio på Modernista Group i ett pressmeddelande.


ANNONS


Gunnar Nirstedt, född 1965, bor i Stockholm och Borghamn. Under sin tid på Albert Bonniers Förlag knöt han till sig ett stort antal tongivande författare och poeter från Sverige och utlandet. Få andra svenska förläggare som är verksamma idag har stått bakom så många prisbelönta och prisnominerade böcker, exempelvis tolv nominerade till Borås Tidnings debutantpris, varav tre pristagare, och sex nominerade till Augustpriset, varav en pristagare, berättas i pressmeddelandet.

– Det nya förlaget har en viktig uppgift, att vara en plats för mer språk, fler nyanser – litteratur. Allt sådant kommer att vara avgörande i en nära framtid, säger Gunnar Nirstedt.

Nirstedt var i många år ansvarig för Albert Bonniers Förlags poesiutgivning och Panacheserien, och skrev också i BLM. Under 1990-talet höll han i BonnierPocket och Delfinserien och utbildades 1999–2000 på Förläggarlinjen vid Bonniers Mediauniversitet. Han har även varit verksam som litteraturkritiker och har skrivit en äventyrsbok för barn. Nirstedt blir delägare i det nya förlaget.

Nirstedt/litteratur kommer att dela kontor med Modernista, och de två förlagen kommer även att samarbeta kring produktion, ekonomi, försäljning och distribution.

Modernista Group är ett förlagshus som grundades 2002 av Pietro Maglio och Lars Sundh, och består numera av Modernista, Louise Bäckelin Förlag, MiMa Förlag och Modern Audio – samt snart även Nirstedt/litteratur.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.