fbpx

Modernista Group startar nytt förlag med Gunnar Nirstedt

Gunnar Nirstedt, då bokförläggare på Bonniers, under en programpunkt på Bokmässan i Göteborg 2014. Foto: Vogler. (CC BY-SA 4.0)

Modernista Group växer. Nu startar de ett nytt förlag med Gunnar Nirstedt, en av Sveriges ledande skönlitterära förläggare med 24 års erfarenhet från Albert Bonniers Förlag. Våren 2019 kommer första utgivningen.

Det nya förlaget ska heta Nirstedt/litteratur och kommer att inrikta sig på samtidslitteratur med stora anspråk, artegna och oavvisliga texter, såväl prosa som poesi, i första hand svenskt men även översättningar som visar sig nödvändiga.

– Det här är en stor möjlighet för oss som förlagsgrupp, och för den svenska litteraturen som sådan. Gunnar Nirstedts namn har länge varit liktydigt med litterär kvalitet – ofta överraskande, alltid konsekvent, säger Pietro Maglio på Modernista Group i ett pressmeddelande.

Gunnar Nirstedt, född 1965, bor i Stockholm och Borghamn. Under sin tid på Albert Bonniers Förlag knöt han till sig ett stort antal tongivande författare och poeter från Sverige och utlandet. Få andra svenska förläggare som är verksamma idag har stått bakom så många prisbelönta och prisnominerade böcker, exempelvis tolv nominerade till Borås Tidnings debutantpris, varav tre pristagare, och sex nominerade till Augustpriset, varav en pristagare, berättas i pressmeddelandet.

ANNONS

– Det nya förlaget har en viktig uppgift, att vara en plats för mer språk, fler nyanser – litteratur. Allt sådant kommer att vara avgörande i en nära framtid, säger Gunnar Nirstedt.

Nirstedt var i många år ansvarig för Albert Bonniers Förlags poesiutgivning och Panacheserien, och skrev också i BLM. Under 1990-talet höll han i BonnierPocket och Delfinserien och utbildades 1999–2000 på Förläggarlinjen vid Bonniers Mediauniversitet. Han har även varit verksam som litteraturkritiker och har skrivit en äventyrsbok för barn. Nirstedt blir delägare i det nya förlaget.

Nirstedt/litteratur kommer att dela kontor med Modernista, och de två förlagen kommer även att samarbeta kring produktion, ekonomi, försäljning och distribution.

Modernista Group är ett förlagshus som grundades 2002 av Pietro Maglio och Lars Sundh, och består numera av Modernista, Louise Bäckelin Förlag, MiMa Förlag och Modern Audio – samt snart även Nirstedt/litteratur.


 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.