Bokbranschens bästa aprilskämt 2019

Små bokugglor och entreprenörerna bakom fraktbolaget Bookowl … Så lät det i Boktuggs aprilskämt 1 april 2019. Foto: Istock

Igår var det första april och många tog tillfället i akt att skämta. Ni missade väl inte Boktuggs fantastiska nyhet om bokugglor?

Igår skrev vi om ett nytt fraktbolag, Bookowl, som ska börja leverera böcker från lokala bokhandlare hem till dörren inom en timme efter beställning. Med hjälp av ugglor. Bakom företaget stod fågeltränaren Eddie Eagle och hans svenska partner Helena Falk, som inspirerade av Harry Potter dresserade ugglor att leverera böcker.

Om någon blev orolig för ugglornas väl och ve kan vi nu avslöja att det naturligtvis var ett aprilskämt. Ända sedan starten har vi publicerat aprilskämt, och detta blev vårt femte i ordningen. Här finns alla Boktuggs aprilskämt för den som har glömt bort till exempel den nya författarlicensen vi skrev om förra året eller som kanske inte läste Boktugg 2017 när vi skrev om kravet från Arbetsförmedlingen att arbetslösa ska läsa minst en bok i veckan.

Men vi var självklart inte ensamma om att vara skojfriska igår, flera andra tog tillfället i akt. Här är ett litet urval av bokbranschens aprilskämt 2019.

Akademibokhandeln Center Syd hängde på den aktuella Twitter-diskussionen om Karin Boye, en författare som för överraskande många var helt okänd. Just igår den 1 april utlovades en signering med den legendariska diktaren i bokhandeln, där hon skulle signera ”sin nya lyriksamling Kallocain”. På bokhandelns Facebooksida fanns till och med bildbevis på Karins gästspel.

Aprilskämt: Karin Boye signerar på Akademibokhandeln Center Syd den 1 april 2019. Bild: Från Akademibokhandeln Center Syds Facebooksida.

Science fiction-bokhandeln i Malmö skämtade på sin Instagram (med anspelningar på att JK Rowling tenderar att ”avslöja” allt möjligt relaterat till Harry Potter-serien) om att JK Rowling nu hade avslöjat att hennes nästa projekt blir Hogwarts 3000, där magiskolan flyttat ut i omloppsbana kring jorden. ”Harry och Ginnys ättlingar måste bekämpa ingen mindre än en återuppstånden Grindelwald som planerar att orsaka en magisk solstorm.” En Harry Potter-sci-fi-mix med andra ord. Låter väl inte helt fel ändå, eller …?

Aprilskämt: I JK Rowlings nästa bok flyttar Hogwarts ut i rymden. Bild: Skärmklipp från Science fiction-bokhandeln i Malmös Instagram (sfbokmalmo).

Förlaget Nirstedt Litteratur skickade ut en fejkad TT-nyhet på sin Facebooksida:

Nirstedt/litteratur satsar på non-books

TT, Stockholm. Vid sidan av det redan framgångsrika affärssegmentet ”books” kommer finsmakarförlaget Nirstedt/litteratur nu också att erbjuda ”non-books”: husgeråd, sybehör, garner, hälsa och fitness. 

Gunnar Nirstedt, företagsledare:

— Det är onödigt att försöka sälja books till människor som inte läser books, s k non-readers. Därför erbjuder vi nu non-books, som vi tror funkar bättre i segmentet. 

Är ni inte rädda att skrämma bort era readers nu?

— Tvärtom, vi tror att våra readers är förändringsbenägna. En haj som inte rör sig kommer att drunkna på stubinen, som Konfucius sade!

Southside Stories däremot skrev om att de skulle kombinera AI med strömmade ljudböcker i nya formatet Bloodstream. Genom att bygga på grundläggande spänningsintriger, slumpgenerator, läsarens digitala fotspår och personlighetsanpassning genom ”MurderMe-algoritmen” skulle Bloodstream skapa personligt skräddarsydda spänningsromaner för strömmande ljudboksformat. En en AI-robot som producerar spänningsberättelser, helt enkelt.

– Berättelserna – jag har hittills läst ett tiotal genererade för mig och de närmaste kollegorna – är häpnadsväckande välskrivna. De må ligga en bit under Nobelprisnivån, rent litterärt, men våra marknadsundersökningar visar entydigt att det är just det så kallade ’upplevt unikt banala’ som säljer bäst i ljudformatet, inte högtravande ifrågasättanden av tillvarons intighet och målbrister. Detta kan vi nu erbjuda med nittioåtta procents träffsäkerhet för åtminstone fem språkområden, sa förlagschefen Hans-Olov Öberg i ett pressmeddelande.

Kanske inte så långt från verkligheten, om vi kunde göra en tidsresa några decennier framåt i tiden?

Några brittiska aprilskämt presenteras av The Bookseller, som själva spelade sina läsare ett spratt med en nyhet om att Brexit har inspirerat en mängd nya barnböcker, däribland The GrEUffaloSnow White and the 27 Member States och That’s not my Brexit.

Lee Child twittrade att han tänkte kombinera sin actionhjälte Jack Reacher med gamla litterära klassiker som Sherlock Holmes och Trollkarlen från Oz. Brittiska Poetry Society skämtade om en ny poesiskatt, och nätbokhandeln Wordery skrev om en ny sorts miniböcker som skulle bli 70 procent mindre i storlek tack vare vakuumförpackning och nanoteknik.

Såg ni några andra fyndiga aprilskämt från bokbranschen igår? Mejla oss på tips@boktugg.se.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL