Nytt fraktbolag lovar hemleverans från lokala bokhandlare – inom 60 minuter

Efter brevduvan kommer nu bokugglan. Det hoppas i alla fall två entreprenörer som vill hjälpa lokala bokhandlare med same-day-delivery till sina kunder. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Beställ boken från din lokala bokhandel och få den levererad till din dörr inom 60 minuter. Det lovar nya fraktbolaget Bookowl som nu hoppas på samarbeten med Ugglan och Akademibokhandeln.

– Vi älskar böcker. Det här blir som Amazon fast tvärtom. Vi kommer att revolutionera ehandeln och ge de lokala handlarna makten tillbaka, säger Eddie Eagle som i mer än trettio år jobbat på cirkusar runtom i världen.

Cirkusar och böcker, vad är kopplingen? Hans passion är fåglar och framför allt att dressera dem. För ett par år sedan mötte han kärleken i form av svenska Helena Falk som då jobbade på DHL i Skottland. Hon levererade ett stort paket till honom, som lät konstigt.

– Hon var väldigt misstänksam och ville att jag skulle öppna paketet eftersom hon trodde att det kommit in en mus i det. Men det var faktiskt en vit snöuggla, skrattar Eddie och kramar om Helena.

De båda blev ett par och efter några år lockade hon med sig honom från Skottland till Sverige där de båda lever i Småland. Men hennes intresse för logistik tillsammans med hans intresse för dresserade fåglar i kombination med Harry Potter födde en idé.

– Det var en sådan där galen idé som krävs för att revolutionera en bransch. Vad var det du sa nu Helena, efter att vi hade sett Harry Potter-filmen?

– Jag minns inte exakt, men något i stil med att “tänk om man kunde dressera en uggla till att leverera böcker hem till dörren”, säger Helena.

Åren gick och Eddie kunde inte riktigt släppa idén. Han tränade först sina falkar till att bära böcker men provade sedan med en uggla. Först blev det en del av hans show, han satt i en fåtölj och skickade ugglan Hemingway att hämta en bok från bokhyllan.

– Sedan började vi testa hemma på gården och lät Hemingway flyga längre sträckor och leverera paket. En uggla klarar långt mer än en pocket. Hittills har jag inte träffat på någon bok han och de andra ugglorna inte orkar bära, säger Eddie.

Han kontaktade den lokala bokhandeln där ägaren Lisa Svan blev eld och lågor över idén att kunna leverera böcker hem till kunderna samma dag som de beställde.

– Same day delivery är ju något de skryter om både på Amazon och Adlibris. Men det kommer aldrig att gälla hela Sverige. Det blir Stockholm och Göteborg, men aldrig glesbygden. Då kom vi på att det finns massor av boklager runtom i Sverige – de fysiska bokhandlarna, säger Helena entusiastiskt.

Just nu håller Helena på att sälja in idén centralt till kedjorna och har bokat möten med både Akademibokhandeln och Ugglan. De sistnämnda vore förstås en perfekt match.

– Visst är det underbart. Först funderade vi på om vi skulle låta Ugglan exklusivt få leverera böcker med ugglor men vi vill ju nå hela Sverige och alla lokala bokhandlare. Så alla är välkomna, även de oberoende såklart, säger Helena.

Helena och Eddie med det nyaste tillskottet i familjen. Ugglorna Hemingway och Hedwig har fått tre ungar: Hesse, Hermione och Heberlein. Foto: iStock.

Efter brevduvor kommer alltså bokugglor. Frågan är dock om det kommer att stanna där. Som den logistiknörd Helena är så ser hon större potential.

– Det snackas en massa om drönare men det här är ett miljövänligt alternativ. Vi börjar med böcker precis som Jeff Bezos gjorde en gång i tiden, men det finns massor av produkter som ugglorna kan bära hem genom luften, säger Helena.

Men hur hittar ugglorna till de olika adresserna?
– Ja, det är vår lilla hemlighet. Det är som magi fast ändå inte. Ugglor är kloka och lättlärda, säger Eddie och skrattar.

Idag, den 1 april, sker de första leveranserna med Bookowl. Under det kommande året kommer förhoppningsvis avtal med kedjorna att göra att de kan erbjuda hemleverans inom en timme i hela landet. Frågan är om nätbokhandlarna ska få tillgång?

– Nej, det här bygger på småskalighet. Vi har sagt till Akademibokhandeln att de inte får använda ugglorna till Bokusbeställningar, säger Helena.

Vill du veta om din lokala bokhandel är ansluten till Bookowl eller vill du ansluta din bokhandel? Läs mer på Bookowls hemsida. Öppningserbjudande idag – fri frakt! (Gäller en bok, ej heller böcker över 1000 sidor eller tunga coffee tableböcker)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL