Bokbranschens aprilskämt 2022

Det är 1 april och som vanligt samlar vi ihop bokbranschens bästa aprilskämt. Foto: Istock

Har bokbranschen hittat på några aprilskämt i år? Jodå, vi hittar både en förlagschef som blir ljudboksinläsare och en bokvariant av Pokémon Go.

Artikeln uppdateras löpande. Har du tips på bra aprilskämt i bokbranschen i år? Mejla oss på tips@boktugg.se

På Boktugg började vi dagen med att publicera en spännande nyhet om en av Sveriges mest anrika skrivarskolor som från och med nu kommer att inriktas på att skriva ljudböcker. Bara en enda delkurs kommer att handla om att skriva för papper. Uppfriskande, eller? Men det var ett aprilskämt.

Flera andra i bokbranschen hade skojat till det. Här är några utvalda aprilskämt som vi har snubblat över under dagen. 

Ordberoende förlag meddelar att förlagschef Ewa Åkerlind kommer att läsa in alla ljudböcker själv för att stärka varumärket och göra ljudböckerna mer personliga.
– Jag har funderat hur vi kan sticka ut bättre på streamingtjänsterna, och då det inte går att välja specifika förlag, bara författareuppläsare och titel, så kom jag fram till att det bästa är att jag läser in alla böcker själv. Jag hoppas få många följare som inläsare och på så sätt positionera vårt förlag starkare, säger Ewa Åkerlind.
Inte nog med att hon ska läsa in förlagets alla svenska böcker, hon tar även privatlektioner för att lära sig finska. Norska kan hon redan ”akkurat grejt”, enligt pressmeddelandet.

Idus förlag lanserar enligt ett pressmeddelande spelet Bookémon Go, ett samarbete med Nintendo Sverige. Det är ett tillägg till Pokémon Go som innebär att röra sig runt och leta upp fantasifulla varelser, kämpa mot dessa och vinna böcker. Bland dessa Bookémons hittar du bland annat Bokmalar, Bladlöss och en och annan Boksnok.
Dock vinner man inga kompletta böcker utan i fortsatta ”battles” vinns lösa kapitel till böckerna. När man har samlat en komplett bok kan den läsas och i texten finns ledtrådar om hur man hittar mer värdefulla och unika böcker.
– Vi har redan signat ett tiotal författare som just nu specialskriver spännande och målgruppsanpassade böcker, säger Idus vd Elisabeth Grunditz.

Järfälla bibliotek fick till en fullträff när de meddelade att en bibliotekarie från och med idag ska kontrollera att böcker som återlämnas verkligen är utlästa. ”Du får bland annat berätta handlingen i boken och tala om vilka huvudpersonerna är”, skriver biblioteket på sin Facebooksida. ”Har du inte läst boken får du ta med den hem igen, läsa den noga och sedan vara beredd att svara på frågorna när du lämnar boken.”

Reedsy är en plattform främst för egenutgivare. De levererade ett riktigt genomarbetat aprilskämt då de lanserade appen Bookdle som sägs kombinera en bok med det populära spelet Wordle. Varje dag får du sex chanser att gissa nästa ord i berättelsen. En följetong som räcker länge … Se videon nedan. Briljant!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL