Bokbranschens aprilskämt 2021

aprilskämt böcker 2021
Bokbranschen bjuder inte bara på roliga böcker. Foto: iStock.

Vilka är årets bästa aprilskämt? Boktugg var tidigt ute med sina, men det är fler som har humor i bokbranschen och vågar skoja till det. Nya imprints, oväntade boksläpp och nya direktiv för bokhandeln.

Artikeln uppdateras löpande. Har du tips på bra aprilskämt i bokbranschen i år? Mejla oss på tips@boktugg.se

Boktugg inledde morgonen med att skicka ut ett nyhetsbrev fyllt med sensationella nyheter. Vi ber på förhand om ursäkt ifall någon satte kaffet i vrångstrupen eller spilde ut skålen med mjölk och flingor på pendeltåget på väg till sommarhuset. Det var förstås inte riktigt sant att solceller kan förvandlas till reklamplatser eller hybridförlaget Lyxförlaget. Kan även avslöja att boktipsen i nyhetsbrevet visserligen var korrekta, men tipsaren är påhittad.

Fri Tanke avslöjar i ett pressmeddelande att de släpper en ny titel Omvändelse – en livsåskådningsresa med ombytta roller av Joel Halldorf och Christer Sturmark. De båda har nu skrivit en bok tillsammans om vad som hände när de började samarbeta med konceptet Existentiell salong. Syftet med salongssamtalen var att visa att två parter med helt olika livsåskådningar, kristendom och sekulär humanism, kunde föra ett civiliserat och respektfullt samtal med varandra. Det slutade med Sturmark blev frälst och Halldorf sökte medlemskap i Humanisterna.
Eftersom båda parter har bytt sidor på liknande sätt, kommer de existentiella salongerna att fortsätta precis som förut, meddelar arrangören Fri Tanke förlag.
– Det blir egentligen ingen skillnad mot förut, eftersom samtalsparterna så att säga bara har bytt plats, säger Martina Stenström, operativ förlagschef på Fri Tanke.

ANNONS

Littfest som fått mycket beröm för 2021 års digitala litteraturfestival meddelar på Facebook att de kommer att höja ribban inför 2022 och göra den ännu mer digital. Med hjälp av VR-glasögon ska besökarna få uppleva en helt annan dimension. Virtuella författare och tydliga inslag av gamification.
– Det kan vara svårt att ta in för den traditionella littfestbesökaren, men försök föreställa er en Folkets Hus-foajé som liknar verkligheten, men inte riktigt, fortsätter Tornéus. Där börjar festivalen, och där bjuds de första utmaningarna för dig i publiken. Kanske behöver du ta dig förbi en särskilt stark kulturtant, lyssna på en poesiläsning på ett främmande språk eller lyckas lura med dig en journalist från Stockholm, för att ens komma in?

Akademibokhandeln Center Syd är duktiga på sociala medier. Under en bild berättar butikschefen:
”Nya rekommendationer från Länsstyrelsen (pga av EU-direktiv 2021:42) är att personal från och med den 1/4 måste bära personliga innehållsdeklarationer under namnbrickan. Dessa tas fram i samförstånd mellan den anställde och bolagets HR-ansvarige. Jag har överklagat min, men får bära den tillsvidare. // Johan”

Publit berättar att de med hjälp av maskininlärning nu kan erbjuda ett enkelt sätt att konvertera ljud till text. ”Vi laddar upp ljudfilen i vårt nya konverteringsverktyg och låter vårt supersmarta AI omvandla ljudfilen till en textfil. Efter konverteringen, som inte tar mer än 30 minuter, skickar AI:t själv vidare filen till tryckeriet. Inom 7 vardagar har man texten, tryckt på papper, i sin hand.”
– Det kan verka märkligt att konvertera en ljudbok till text på papper, men efterfrågan för en sådan tjänst har regelbundet återkommit sedan vi började att distribuera ljudböcker, säger Per Helin, VD på Publit. 

Scouterna ger sig in i bokbranschen. P¨å Facebook meddelar de att ”Nästa vecka kommer det ÄNTLIGEN släppas en kokbok där naturens kanske vanligaste råvara står i centrum! Kottar, som kanske är det mest klimatsmarta, ekologiska och billigaste valet av mat, är och har alltid varit många scouters favoritråvara. 100 galet goda kottar som är skriven av Sara F. Rötpil, är boken med recepten som är perfekta i friluftslivet. För endast 149 kr är boken, med över 100 recept, din.”
Boktugg kan inte låta bli att bjuda på en köplänk.

Annons i Dagens Nyheter som leder till landningssida på Bokus. Aprilskämt med syfte både att sälja och roa.

Bokus körde en annons i DN, berättar en läsare, där man uppmanar folk att upptäcka Doggerland. I annonsen skriver de ”Har du ännu inte besökt Nordsjöns gömda pärla? Då är det hög tid nu! Här blandas brittisk och skandinavisk kultur med det genuint doggerska. Njut av ett nytt resmål med hisnande natur, skaldjur, pubar och en spännande historia. Hit reser du både säkert och miljövänligt.” Och längst ner finns en www-adress som leder till en landningssida med samma budskap på Bokus. Och Doggerland finns förstås bara i Maria Adolfssons böcker.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL