Hybridförlag på abonnemang – lockar författare med VIP-service

När Lyxförlaget marknadsför sig så är det med palmer och sandstränder. Förlagshusen ska locka fram kreativitet och pengar från författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Lyxförlaget är den senaste varianten på hybridförlag i Sverige. De tänker locka även etablerade författare med VIP-service och tillgång till lyxiga skrivarlyor runtom i världen.

– Det låter nästan för bra för att vara sant. Min agent håller på att gå igenom ett avtalsförslag och jag har en del frågor kring deras finansiering. Men eftersom mitt nuvarande förlag inte gett mig tillräcklig uppmärksamhet så är jag väldigt sugen på att hoppa på det här, säger en välkänd författare på ett av de stora förlagen till Boktugg.

Hen vill vara anonym. Enligt uppgifter till Boktugg har ett flertal bästsäljande författare, framför allt dem som befinner sig precis under toppskiktet, kontaktats av säljare på hybridförlaget Lyxförlaget. Som inte vill kalla sig hybrid, kanske inspirerade av Boktuggs artiklar om att skrota begreppet hybridförlag.

Vill locka författare med potential

Lyxförlaget letar alltså i första hand inte efter okända debutanter utan siktar in sig på missnöjda midlistförfattare. De som inte får synas i streamingtjänsternas tv-reklam eller får sviten på Bokmässan i Göteborg.

– Vi vill få tag på midlistförfattarna och hjälpa dem till bästsäljarstatus. Vi har ingenting emot att hjälpa debutanter, men vårt upplägg är inte gratis så det passar bäst för den som redan har en läsekrets och lagt grunden till en författarekonomi. Lyxförlaget är förlag-as-a-service, säger Etta Monata som är en av grundarna till förlaget.

Hon har själv gett ut en bok på eget förlag och insett hur svårt det är som egenutgivare. Hennes manus fick artiga refuseringsbrev och uppmuntrande ord från de stora förlagen – efter flera månaders väntan.

– Jag insåg att det behövs en ny sorts förlag som sätter författaren i centrum. Eftersom jag inte kommer från bokbranschen så kan jag tänka utanför boxen. Jag startade ett IT-bolag när jag var fjorton tillsammans med några kompisar som jag sålde innan jag började plugga på Handels. Parallellt med studierna startade vi en ehandel som sålde squishys och andra heta prylar, berättar Etta.

Kramade pengar ur squishy-trenden

Hon har nu sålt sin del i squishy-bolaget och hittat investerare för att bygga ett förlagshus. Och de började med att resa jorden runt i jakt på fastigheter.

– Se på Norstedts och Bonnierförlagen. De har sina gamla byggnader. Bonniers är egentligen ett fastighetsbolag, sa en av mina lärare på Handels. Men det finns något speciellt med fysiska hus som signalerar trygghet, ”vi har funnits i hundra år och kommer att finnas imorgon också”. Men hur sexigt är det med gamla stenhus i Stockholm? Vi har köpt hus som folk vill komma till för att jobba och umgås, säger Etta.

Sedan rabblar hon upp förlagets alla hus runtom i världen: Costa Rica, Phuket, Malta, Kap Verde, Åre, New York, Bali, Gran Canaria, London, Paris, Miami och fler hus är på gång.

Det måste kosta mycket pengar?
– Det är stor skillnad på att investera i fastigheter och bokutgivning. Vi har tagit in 480 Mkr och två tredjedelar kommer vi att köpa hus för.

Priset: minst 9 900 kronor i månaden

Förlagets författare investerar alltså i sin utgivning precis som på hybridförlag. I ett informationsblad som Boktugg tagit del av skriver de ”Våra författaravtal startar på 9900 kr i månaden + moms. Då ingår utgivning av en (1) bok per år (samtliga format). Du behåller 90 procent av nettointäkterna på bokförsäljning efter distributionskostnader.”

Med andra ord måste en författare lägga närmare 120 000 kronor per år för att vara en del av Lyxförlaget. Det krävs en hel del bokförsäljning för att den kalkylen ska gå ihop. Å andra sidan följer en del förmåner med att vara författare hos det nya förlaget.

”Alla förlagshus är bemannade. Vi sköter städning och har en egen kock. (…) Som författare hos Lyxförlaget kan du disponera våra förlagshus fritt under totalt åtta veckor per år, men du kan i mån av plats förlänga dina vistelser genom att köpa till extra veckor. Helpension med alkoholfri dryck ingår, men baren står öppen för den som vill handla eller bjuda sina förlagskollegor.”

Distansarbete i solen

Förlagets medarbetare är alltså inte stationerade i Sverige utan kommer att jobba på distans från valfritt förlagshus och vid behov resa mellan dem. Förlaget skriver att samtliga hus har pool och ”stora sällskapsytor där du kan umgås med andra författare som befinner sig i förlagshuset och givetvis med redaktörer, förläggare, formgivare och korrekturläsare”.

– Jag ska inte säga några namn, men vi har flera av de främsta redaktörerna och förläggarna i Sverige som vill börja jobba hos oss. Det här kommer att bli grymt. En av dem uttryckte det som att vi var som en förlängning av Piratförlaget, som ett Skattkammaröförlag, säger Etta.

Ett drömförlag med andra ord. Eller är det en utopi? Hur övertygande Etta än är så ringer alla varningsklockor. En källa säger till Boktugg:

– Det finns bara två alternativ. Antingen blir det här en supersuccé och de kommer att samla alla framgångsrika författare, eller så blir det en flopp som slutar med konkurs. Men ärligt talat så får jag vibbar av Boo.com-projektet, säger källan.

Lyxförlagets första förlagshus öppnar idag den 1 april och en rad författare och förläggare sägs vara på väg dit för att fira påsk. Vi får helt enkelt hålla koll på Instagram och Facebook för att se vilka som dyker upp där.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.