När Lyxförlaget marknadsför sig så är det med palmer och sandstränder. Förlagshusen ska locka fram kreativitet och pengar från författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Hybridförlag på abonnemang – lockar författare med VIP-service

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lyxförlaget är den senaste varianten på hybridförlag i Sverige. De tänker locka även etablerade författare med VIP-service och tillgång till lyxiga skrivarlyor runtom i världen.

– Det låter nästan för bra för att vara sant. Min agent håller på att gå igenom ett avtalsförslag och jag har en del frågor kring deras finansiering. Men eftersom mitt nuvarande förlag inte gett mig tillräcklig uppmärksamhet så är jag väldigt sugen på att hoppa på det här, säger en välkänd författare på ett av de stora förlagen till Boktugg.

Hen vill vara anonym. Enligt uppgifter till Boktugg har ett flertal bästsäljande författare, framför allt dem som befinner sig precis under toppskiktet, kontaktats av säljare på hybridförlaget Lyxförlaget. Som inte vill kalla sig hybrid, kanske inspirerade av Boktuggs artiklar om att skrota begreppet hybridförlag.

Vill locka författare med potential

Lyxförlaget letar alltså i första hand inte efter okända debutanter utan siktar in sig på missnöjda midlistförfattare. De som inte får synas i streamingtjänsternas tv-reklam eller får sviten på Bokmässan i Göteborg.

– Vi vill få tag på midlistförfattarna och hjälpa dem till bästsäljarstatus. Vi har ingenting emot att hjälpa debutanter, men vårt upplägg är inte gratis så det passar bäst för den som redan har en läsekrets och lagt grunden till en författarekonomi. Lyxförlaget är förlag-as-a-service, säger Etta Monata som är en av grundarna till förlaget.

Hon har själv gett ut en bok på eget förlag och insett hur svårt det är som egenutgivare. Hennes manus fick artiga refuseringsbrev och uppmuntrande ord från de stora förlagen – efter flera månaders väntan.

– Jag insåg att det behövs en ny sorts förlag som sätter författaren i centrum. Eftersom jag inte kommer från bokbranschen så kan jag tänka utanför boxen. Jag startade ett IT-bolag när jag var fjorton tillsammans med några kompisar som jag sålde innan jag började plugga på Handels. Parallellt med studierna startade vi en ehandel som sålde squishys och andra heta prylar, berättar Etta.

Kramade pengar ur squishy-trenden

Hon har nu sålt sin del i squishy-bolaget och hittat investerare för att bygga ett förlagshus. Och de började med att resa jorden runt i jakt på fastigheter.

– Se på Norstedts och Bonnierförlagen. De har sina gamla byggnader. Bonniers är egentligen ett fastighetsbolag, sa en av mina lärare på Handels. Men det finns något speciellt med fysiska hus som signalerar trygghet, ”vi har funnits i hundra år och kommer att finnas imorgon också”. Men hur sexigt är det med gamla stenhus i Stockholm? Vi har köpt hus som folk vill komma till för att jobba och umgås, säger Etta.

Sedan rabblar hon upp förlagets alla hus runtom i världen: Costa Rica, Phuket, Malta, Kap Verde, Åre, New York, Bali, Gran Canaria, London, Paris, Miami och fler hus är på gång.

Det måste kosta mycket pengar?
– Det är stor skillnad på att investera i fastigheter och bokutgivning. Vi har tagit in 480 Mkr och två tredjedelar kommer vi att köpa hus för.

Priset: minst 9 900 kronor i månaden

Förlagets författare investerar alltså i sin utgivning precis som på hybridförlag. I ett informationsblad som Boktugg tagit del av skriver de ”Våra författaravtal startar på 9900 kr i månaden + moms. Då ingår utgivning av en (1) bok per år (samtliga format). Du behåller 90 procent av nettointäkterna på bokförsäljning efter distributionskostnader.”

Med andra ord måste en författare lägga närmare 120 000 kronor per år för att vara en del av Lyxförlaget. Det krävs en hel del bokförsäljning för att den kalkylen ska gå ihop. Å andra sidan följer en del förmåner med att vara författare hos det nya förlaget.

”Alla förlagshus är bemannade. Vi sköter städning och har en egen kock. (…) Som författare hos Lyxförlaget kan du disponera våra förlagshus fritt under totalt åtta veckor per år, men du kan i mån av plats förlänga dina vistelser genom att köpa till extra veckor. Helpension med alkoholfri dryck ingår, men baren står öppen för den som vill handla eller bjuda sina förlagskollegor.”

Distansarbete i solen

Förlagets medarbetare är alltså inte stationerade i Sverige utan kommer att jobba på distans från valfritt förlagshus och vid behov resa mellan dem. Förlaget skriver att samtliga hus har pool och ”stora sällskapsytor där du kan umgås med andra författare som befinner sig i förlagshuset och givetvis med redaktörer, förläggare, formgivare och korrekturläsare”.

– Jag ska inte säga några namn, men vi har flera av de främsta redaktörerna och förläggarna i Sverige som vill börja jobba hos oss. Det här kommer att bli grymt. En av dem uttryckte det som att vi var som en förlängning av Piratförlaget, som ett Skattkammaröförlag, säger Etta.

Ett drömförlag med andra ord. Eller är det en utopi? Hur övertygande Etta än är så ringer alla varningsklockor. En källa säger till Boktugg:

– Det finns bara två alternativ. Antingen blir det här en supersuccé och de kommer att samla alla framgångsrika författare, eller så blir det en flopp som slutar med konkurs. Men ärligt talat så får jag vibbar av Boo.com-projektet, säger källan.

Lyxförlagets första förlagshus öppnar idag den 1 april och en rad författare och förläggare sägs vara på väg dit för att fira påsk. Vi får helt enkelt hålla koll på Instagram och Facebook för att se vilka som dyker upp där.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …