Nya regler på AF tvingar arbetslösa att läsa minst en bok i veckan

Arbetsförmedlingen vill öka arbetslösas chanser att få jobb genom att låta dem läsa böcker. Den 1 juli införs krav på att alla arbetslösa ska läsa minst en bok i veckan. En guldgruva för bokbranschen – försäljningen kan öka med 1-2 miljarder kronor.

(Uppdaterat: Denna artikel är ett aprilskämt)
– Forskning visar att läsning är oerhört viktigt för utvecklingen av barns förmåga att ta till sig information. Läsförståelse och ordförråd förbättras. Empatin stärks av skönlitteratur. Och givetvis kan man lära sig hur mycket som helst av att läsa facklitteratur, säger utredaren Rea D’alottomucho som själv kom till Sverige från Italien och lärde sig svenska genom att läsa deckare.

De senaste åren har kraven på de arbetslösa diskuterats och debatterats flitigt. Krav på att söka ett visst antal jobb visade sig leda till att arbetsgivare översvämmades av ansökningar från okvalificerade sökande. Kritik har också riktats mot flera av de satsningar som gjorts inom Arbetsförmedlingen på kurser och coacher.

Det nya förslaget som ska klubbas i riksdagen i ett extrainsatt sammanträde under lördagen den 1 april för att reglerna ska kunna träda i kraft redan till halvårsskiftet 1 juli 2017.

– Att politikerna är beredda att skippa en ledig dag i vårsolen visar hur viktigt de tycker att det här är. Men så vet de också hur avgörande läsförståelse är eftersom alla utredningar fortfarande presenteras i skriftlig form. Precis som det mesta av samhällsinformationen i Sverige idag, säger Rea.

Men Boktugg erfar att det kommer att bli en hård debatt i riksdagen. Inte alla partier tycker att det är rätt väg att gå med krav på läsning för arbetslösa.

– Läsning måste bygga på frivillighet och glädje. Det här riskerar att få motsatt effekt när hundratusentals arbetslösa svenskar tvingas hitta böcker att läsa och dessutom måste bevisa för sin handledare att de läst boken genom att redovisa den, säger Les Andersson på Arbetsförmedlingen.

Utredaren vill inte komma med några pekpinnar när det gäller vilka böcker de arbetslösa väljer att läsa. Hon vill helst undvika att svartlista några böcker och det ska vara okej att läsa även deckare och feelgood. Man får dock förmoda att pekböcker och andra bilderböcker inte kommer att tillåtas.

Kommer det att vara okej med erotik?

– Eh, ja varför inte. Men jag misstänker att en del kan tycka att det är lite pinsamt när de ska berätta om boken för sin handläggare, säger Rea.

Från branschens sida välkomnas det oväntade förslaget. Flera bokhandlare som Boktugg talat med hoppas att det här kan ge ett uppsving som överträffar sänkningen av bokmomsen. Enligt det förslag som regeringen lägger fram i riksdagen ska nämligen alla arbetslösa få bokbidrag på 1000 kr per månad för inköp av böcker. Idag finns det knappt 200 000 öppet arbetslösa inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

– Det här kan bli hur stort som helst. Vi talar om miljontals exemplar och kanske två miljarder kronor i ökad försäljning per år. Vår förhoppning är att den här försäljningen hamnar i de små lokala bokhandlarna. Kanske kan det leda till att orter med hög arbetslöshet plötsligt får en bokhandel, säger Erika Bookman som jobbar som handläggare på Arbetsförmedlingen men har tagit tjänstledigt för att den 1 juli kunna öppna en bokhandel på hemlig ort där tusen personer varslats av ortens största arbetsgivare.

Utredarna har helt fokuserat på köp av pappersböcker i sin utredning. Varken eböcker eller digitala ljudböcker kommer att täckas av Bokbidraget.

– Nej, att lyssna på en ljudbok är ju inte att läsa. Och eböcker är det väl ingen som läser, alla undersökningar visar ju att folk vänder tillbaka till riktiga böcker igen. Pappersböcker är framtiden. Men vi är redo att ompröva beslutet om några år ifall det visar sig att eböcker faktiskt är ett alternativ. Jag kan tänka mig att utreda den frågan under några år, säger Rea.

Varken Storytel eller BookBeat vill kommentera beslutet. Sannolikt kommer många arbetslösa kommer att lyssna på böckerna i streamingtjänsterna trots att de på pappret köper pappersboken så att säga.

Det finns dock ett stort mörkt orosmoln på bokhandlarnas himmel som kan skymma solen och därmed regnbågen och den tillhörande guldkittel som skimrar vid dess slut.

– Ja, det finns ju en del som menar att de här bokbidragen inte ska betalas ut. Istället bör Arbetsförmedlingen genomföra en offentlig upphandling och då kan man tänka sig att någon av de stora nätbokhandlarna ligger bäst till för att vinna den. En del menar till och med att Arbetsförmedlingen bör starta en egen nätbokhandel för att underlätta administrationen, säger Rea.

Men är det inte mer rimligt att alla dessa arbetslösa går till biblioteket och lånar böckerna?

– Jo, det har jag faktiskt inte tänkt på. Oj, nu när du säger det är det faktiskt ett väldigt slöseri att vi lägger två miljarder kronor av skattepengar på att göda förlag och bokhandlare. Vi blir nog tvungna att revidera vårt förslag, tack för tipset, säger Rea D’alottomucho.

Boktugg ber härmed förlag, författare och bokhandlare om ursäkt för att vi råkat försäga oss. Samtidigt tar vi initiativ till ett upprop för att övertyga riksdagen om att faktiskt införa ett bokbidrag till arbetslösa.

Klicka här för att skriva under uppropet >>

 

Bilden: Personen på bilden har inget med förslaget att göra. Foto: Fotolia och privat.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.