fbpx

Nu är det dags att söka den nya författarlicensen

Den nya författarlicensen som från 1 juli 2018 blir obligatorisk för de författare som vill bli utgivna inom den europeiska unionen. En del är rädda för att det kommer att leda till att förlag förlägger sin verksamhet till länder utanför EU. Som Norge. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Den 1 juli träder de nya EU-kraven på författarlicens i kraft. Långt ifrån alla förlag och författare har förberett sig – och inte ens myndigheterna är riktigt redo, visar Boktuggs rundringning.
(Uppdaterat 2 april 2018: Notera att denna artikel är ett aprilskämt)

– Nej, vi har blivit lite tagna på sängen om vi ska vara ärliga. Det här är ett EU-direktiv som smugits in i en bisats till en upphovsrättslagstiftning och ingen hade egentligen förstått omfattningen förrän alldeles nyligen. Men det är bara för bokbranschens parter att anpassa sig, säger Ulla Rask på Kulturdepartementet till Boktugg.

Enligt direktivet så krävs framöver att minst en av författarna till en bok (gäller oavsett format, alltså även bilderböcker och ljudböcker) måste vara licensierad författare, annars kan verket inte ges ut. För de författare som inte är licensierade kan en utväg vara att skaffa en medförfattare som har författarlicens.

ANNONS

Flera författare, inte minst egenutgivare, som Boktugg talat med är upprörda och jämför systemet med författarlicenser med vad som sker i länder med sträng censur.

– Man kan ju undra vilka som lobbat för det här, förmodligen de stora förlagshusen som vill ha bort egenutgivare och nya spännande författarskap, säger en egenutgivare som dock hoppas hinna ge ut sin nya bok före den 1 juli 2018.

Bästsäljande författare utan licens

Men det är inte egenutgivarna som är i skottgluggen specifikt för lagstiftarna. Målet är snarare att stärka författarnas position och då framför allt kvalitetsförfattare.

ANNONS

– Alltför många förlag ger ut alldeles för mycket lättsmält underhållning idag. De konkurrerar ut författare som skriver stor litteratur. Med en författarlicens så ger vi kvalitetslitteraturen en bättre chans att synas på marknaden. Dessutom blir det samma villkor i hela EU vilket innebär att författare utan licens inte får säljas vidare till andra länder, säger Coegi Licentia, italiensk ledamot i utskottet för litterära spörsmål.

Sverige ligger efter många andra länder och det är först i månadsskiftet mars-april som det blir möjligt att söka författarlicens. Förhandsinformationen har dessutom varit väldigt bristfällig och till viss del inväntar de svenska myndigheterna liksom sina EU-kollegor praxis.

– Det är givetvis så att med alla nya regleringar så går det inte helt säkert att säga vilka krav som kan ställas utöver dem vi ställt. Det har redan dykt upp en del överklaganden från författare vars licensansökningar har avslagits och när dessa har avgjorts i högsta instans får vi också en tydligare bild, säger Coegi Licentia.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

En av dem som drabbats är nämligen Elena Ferrante. Det har delvis att göra med det faktum att det är en pseudonym, och det täcks inte riktigt av lagstiftningen.

– Alltså, det är ju hundratals sidor lagtext och vi har verkligen försökt att tänka på allt. Men ja, vi borde kanske ha ägnat pseudonymer lite mer eftertanke. Nu när man tänker efter. Det skulle inte förvåna mig om praxis kommer att landa i att pseudonymer tillåts i vissa fall. Utan att för den skull föregripa Ferrante-fallet.

I värsta fall kan det innebära försäljningsstopp för hens böcker i hela Europa. Redan utgivna utgåvor omfattas dock inte av de nya kraven.

De svenska förlag som Boktugg talat med är fåordiga. Flera ser nu över möjligheter att tidigarelägga utgivningar av författare som saknar författarlicens.

– Det kommer nog att slås ett rekord i antal utgivningar i juni månad, säger en förläggare med ett galghumoristiskt skratt.

Översatt litteratur från länder utanför EU är också helt osäker mark. Med de hot om handelskrig som president Donald Trump twittrat så kan plötsligt även amerikanska bästsäljare vara i farozonen.

”So much BAD literature being exported from US to the European Union. Author license for US authors would be very very FAIR”, twittrade exempelvis Coegi Lientia som ett svar på en Trump-tweet nyligen.

Så skaffar du författarlicens – alla kraven

Frågan alla ställer sig nu är förstås: Hur får man en författarlicens? Ja, det är en prövning. Både före och efter inlämnad ansökan, kan Boktugg avslöja. Författaren tvingas fylla i ett omfattande formulär och gå igenom prov på läsförståelse och ordkunskap, inte helt olikt högskoleprovet. Dessutom ska man ange vilka författarutbildningar man gått. Även prover på utgivet material ska bifogas ansökan.

– Vi gör en helhetsbedömning. Målet är att författarlicenser delas ut främst till skolade författare, så de författare som gått någon av de längre skrivarlinjerna som omfattar minst ett år på högskola kommer att få förtur, säger Matte Provenius som precis tillträtt en tjänst vid Författarlicensieringsnämndens kansli i Kiruna (en placering som tydligen ska kompensera för en trolig nedläggning av Radiotjänst).

Men författare som bara gått en kurs över helgen eller helt enkelt är självlärda, kommer de inte att få licens?
– Jag ska ärligt säga att jag är ytterst tveksam till om man blir författare på någon av de här snabbkurserna. Det är ju inte så att du åker iväg en helg och bor på ett slott och äter god mat och lyssnar på ett par föreläsningar och sedan kommer hem och får en läkarlicens. Eller hur? Vi måste ta litteraturen på allvar, annars kommer den att utarmas.

Faktum är att några författare redan fått förhandsbesked eftersom Författarlicensieringsnämnden tagit emot ansökningar från några av de största förlagen. En av de allra bäst säljande svenska författarna ryktas ha fått avslag.

– Topplisteplaceringar finns inte med bland kriterierna för att få en författarlicens. Det vet vi ju alla att vem som helst kan hamna där. Se bara på Zlatan, en fotbollsspelare som skriver en bästsäljare, säger Provenius.

Men den boken skrevs ju av David Lagercrantz?
– Jaja, det må så vara. Men då hade det krävts att han hade licens eftersom Zlatan aldrig hade fått det.

Faktum är att just kändisar är en måltavla för den nya lagstiftningen. EU-utskottet för litterära spörsmål menar att böcker skrivna av kändisar stjäl både uppmärksamhet och intäkter från de riktiga författarna. Det här oroar en annan grupp författare – spökskrivarna.

– Ingen tänkte på oss. Hur ska vi kunna licensiera oss? Jag har skrivit mer än tjugo böcker men mitt namn syns inte på någon av dem. Flera av de där har redan hört av sig och frågat om inte jag kan skriva deras ansökan eftersom jag ändå skriver deras böcker, säger en välrenommerad spökskrivare.

Konkurrensverket har dock krävt att fler än den statliga Författarlicensieringsnämnden ska få utfärda författarlicenser. De har valt ut två: Svenska Akademien och Boktugg. Detta är vi naturligtvis väldigt stolta över.

Boktugg är också först ut av de tre att kunna erbjuda ansökningformulär online. Till de båda andra är det fortfarande ansökan på papper som gäller. Handläggningstiden beräknas vara 10-12 veckor, alltså är det bråttom för den som vill få sin licens före midsommar.

Är du författare? Ansök om din författarlicens redan idag >>

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.