Strawberry Publishing köper upp Bazar

Rebecka Leffler, ny CEO på Strawberry Publishing. Foto: Nils Petter Nilsson/Strawberry Publishing.

Förlaget Bazar köps upp av Strawberry Publishing i Sverige som därmed tar över bland annat utgivningen av Lucinda Riley och Paulo Coelho.

Det har varit tyst från Strawberry Publishing ett tag, men idag kom senaste nytt: förlaget köper upp Bazar, ett nordiskt förlag med verksamhet i Sverige, Norge och Finland som startades 2002. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Bazar förlag omsatte 11,3 Mkr och gjorde en vinst på 1,26 Mkr (2017). Omsättningen har legat där de senaste åren efter det exceptionella 2012 då omsättningen landade på 21 Mkr med en vinst på nästan 2 Mkr.

Bazar har framför allt gett ut översatt skönlitteratur och genom uppköpet tar Strawberry Publishing Sverige över de svenska rättigheterna till storsäljande författare som exempelvis Lucinda Riley, Paulo Coelho, Bernard Cornwell, Nina George, Ildefonso Falcones, Cecelia Ahern och Terry Hayes.

– Strawberry Publishing tar över ett levande förlag, med många intressanta författarskap och ett duktigt och entusiastiskt team, säger Öyvind Hagen, förlagschef på Bazar, i ett pressmeddelande.

Bazar kommer att finnas kvar som varumärke under Strawberry. Förlagschefen Öyvind Hagen lämnar i och med uppköpet.

– Öyvind Hagen har visat på en otrolig förmåga att hitta och ge ut populär utländsk litteratur, säger Strawberry Publishings svenska VD Rebecka Leffler. Bazar har en bred kommersiell utgivning, med ett antal fina författarskap, som vi nu ser fram emot att jobba vidare med tillsammans med det nätverk av duktiga och professionella samarbetspartners som Bazar knutit till sig.

Säljbolaget Hemming & Baggfelt har ansvarat för försäljningen för Bazar de senaste tio åren. 

– Bazar har en stark säljande lista med många succéer. Det ska bli roligt att påbörja ett nytt samarbete med teamet inom Strawberry Publishing, säger Anders Hemming.

Den irländska författaren Lucinda Riley med över 15 miljoner sålda böcker internationellt är ett av de viktigaste författarskapen som Strawberry tar över. I hennes succéserie De sju systrarna är titlarna De sju systrarna, Stormsystern, Skuggsystern och Pärlsystern hittills utgivna på svenska av Bazar. Rättigheterna till en tv-serie med flera säsonger har förvärvats av ett produktionsbolag i Hollywood.

– Lucinda Riley är en författare jag länge har velat arbeta med, säger Karin Linge Nordh, publicistisk chef för skönlitteratur på Strawberry Publishing Sverige. Hon har en fantastisk förmåga att väva samman nutid och dåtid i episka, fängslande bladvändare. Hennes romaner bärs upp av starka kvinnliga huvudkaraktärer, vilket läsarna älskar.

I pressmeddelandet framkommer att Strawberry kommer satsa på att tillgängliggöra många av Bazars författarskap digitalt, där finns många outnyttjade rättigheter.

– Det är oerhört glädjande att Sveriges alla lyssnare snart kommer att kunna stifta bekantskap med en skatt av oupptäckta ljudbokspärlor. Vi har redan påbörjat arbetet med att knyta till oss de bästa rösterna, och vi är stolta över att Gunilla Leining ska läsa in Lucinda Riley, säger Rebecka Leffler.

– Strawberry Publishings svenska organisation börjar att sätta sig, snart offentliggör vi de första svenska författarna och med Bazar får vi en bred lista med stora utländska författare. Vi ligger i fas med vår plan, säger Petter Stordalen själv i pressmeddelandet.

Hur kommer fördelningen mellan svensk och översatt litteratur att se ut på Strawberry i Sverige framöver?
– Nu har vi köpt Bazar med flera spännande utländska författarnamn, hur fördelningen mellan svenskt och utländskt kommer att se ut i ett längre perspektiv får vi se. Vi vill ge ut de bästa berättelserna som vi tror har potential att nå ut brett, säger Rebecka Leffler till Boktugg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.