Mattias Lundgren, vd och grundare till Word Audio Publishing.

Word Audio är ett av de mest lönsamma bokförlagen i Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Samtidigt som många bokförlag kämpar med minskade intäkter på grund av digitalisering går andra som tåget. Word Audio är ett av Sveriges mest lönsamma förlag.

I senaste numret av tidningen Svensk Bokhandel finns statistik över hur förlagen utvecklats ekonomiskt det senaste året. Boksluten är för det senaste verksamhetsåret, i vissa fall helåret 2018 medan andra stängde sitt år under 2019.


ANNONS


En av listorna visar de mest lönsamma förlagen i Sverige, rangordnade efter vinstmarginal. Överst finns Bokförlaget Dar Al-Muna som ger ut barnböcker på arabiska och som omsatte 6,7 Mkr och gjorde en vinst på 3,9 Mkr, vilket är 58 procent.

Tvåa på listan är Word Audio Publishing med 52 procents vinstmarginal. Men det är med en omsättning på 28,7 Mkr vilket innebär en vinst på hela 14,8 Mkr. De ökade omsättningen med 37 procent mellan 2017 och 2018.

Lönsamhet föds ur att man har rätt katalog i förhållande till vad som ligger i tiden. Efterfrågan på arabiska böcker har ökat de senaste åren för att vi idag har fler arabisktalande i Sverige. För Word Audio handlar det om att efterfrågan på ljudböcker har exploderat när Storytel, Bookbeat och Nextory växt kraftigt.

Så vad är hemligheten?
– Förståelse för de digitala formaten, vilja att se bortom det ordinära och ett grymt team, säger Mattias Lundgren, grundare av Word Audio (som en gång startades med namnet HörOpp).

ANNONS

En annan förklaring är givetvis det som blivit allt viktigare i digitaliseringen: att ha en stor katalog med äldre titlar. Backlist är viktigt i ljudbokstjänsterna eftersom en författares tidigare böcker bara ligger ett klick bort jämfört med i den fysiska världen där de sällan finns på lager i bokhandeln och i vissa fall inte ens finns i tryck längre.

– Självklart spelar det in att vi har en stor ljudbokskatalog med över 800 titlar. Även om många titlar säljer ganska lite medan vissa säljer hela tiden, säger Mattias Lundgren.

Han delar upp titlar i frontlist (nyheter utgivna de senaste två åren) och backlist (titlar äldre än 18 eller 24 månader).

– Just nu är runt 30 procent av vår försäljning frontlist och resten backlist. Jag misstänker att många traditionella förlag har en omvänd fördelning där nyheterna står för det mesta av försäljningen. Backlist i pappersformat blir snabbt en kostnad för förlagen i lagerhållning och nedskrivningar. Digital backlist är rena intäkter både för förlaget och författaren, säger Mattias.

Tidigare utgjordes förlagets utgivning endast av rättigheter som de köpte från andra förlag eller från författare där originalutgivningen låg på ett annat förlag. Men idag ger Word Audio ut allt fler titlar där de hittat framgångsrika egenutgivare eller författare vars böcker inte finns som ljudbok.

På senare år har Word Audio dessutom ökat utgivningen av originaltitlar, skrivna direkt för ljud. Ett exempel är Christina Larssons serie Sektion M som släpptes i samband med Bokmässan i Göteborg 2019. Den ges bara ut digitalt och är planerad för översättning till andra länder. Word Audio ser numera inte enbart Sverige som sin marknad utan även Finland, Spanien och Ryssland.

– Med Sektion M ville vi skapa något som var mer än en bok – en story som lånar dramaturgi och spänningsbågar från tv-serier och film, som är händelsedriven med rapp dialog. Christina är dessutom utbildad manusförfattare inom tv och film. Där hittade vi en samsyn som gav projektet en sällsam energi, berättar Mattias Lundgren.


ANNONS


Trea på lönsamhetslistan är Printz Publishing (numera uppköpta av Norstedts/Storytel) med en marginal på 28 procent.

Längre ner hittar vi även Bokfabriken där Mattias Lundgren också har haft ett finger med i spelet och som är sprunget ur Word Audio. Bokfabriken omsatte nästan exakt lika mycket som Word Audio, 28,8 Mkr, men gjorde ”bara” 7,2 Mkr i vinst.

Mattias och Lasse Brahme (som är vd för Bokfabriken) startade ljudboksförlaget tillsammans 2006 och för tio år sedan var omsättningen blott 2,4 Mkr och ett rörelseresultat på 70 Tkr. Faktum är att så sent som 2014 var omsättningen ”bara” 4,4 Mkr men även då med en bra vinst på 1,4 Mkr. Word Audio har redovisat vinst alla år.

– De där första åren var det inte så fett, vi lärde oss att hålla i kostnaderna för att vara lönsamma. Vi hittade en billig lokal i en kåk som skulle rivas där vi hade låg hyra och kunde hålla nere de fasta kostnaderna. Jag är fortfarande snål och vill inte slösa på onödiga utgifter men däremot är jag alltid redo att investera i framtiden, som vi gör nu med utlandslanseringar, säger Mattias.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över hundra nya titlar denna måndag. Bland dessa lättläsa Falska spår av Jan Olof Ekholm och en hel massa Harlequin-titlar som Handen på hjärtat av Nora Roberts. Första boken i en ny barnboksserie är Den brinnande kartan av Lisa McMann. En annan barnbok är Mumintrollen och den första snön av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson. Idag släpps även ”Inte alls dåligt” : efterlämnade dikter av Kristina Lugn.

🎂 Födelsedagar: Gore Vidal (1925-2012) var född den 3 oktober. Han skrev ett tjugotal romaner och ytterligare essäer och fackböcker, varav bland annat Evigt krig för evig fred finns utgiven på svenska. Niklas Natt och Dag (född 1979) har födelsedag idag. Han debuterade med den historiska deckaren 1793, första boken i en trilogi. Om tre veckor kommer den ut i nytt format: 1793 – serieromanen.

🏘️ Den första måndagen i oktober, i år den 3 oktober, firas World Architecture Day och årets tema är arkitektur för välmående. Boktips? Kanske Så byggdes husen 1880-2020 : arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 140 år av Laila Reppen, Per Kallstenius och Cecilia Björk eller Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och för vuxna av Karin Schönmeyr Elfström?xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …