Mondials tre grundare: Simon Brouwers, Olle Grundin och Niklas Strömberg.

Branschprofiler bakom nystartade förlaget Mondial

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bakom nystartade förlaget Mondial står en trio med branschkunskaper. Förläggarna Simon Brouwers och Olle Grundin som under sex år byggt upp Volantes förlagsdel startar eget tillsammans med fd SvB-journalisten Niklas Strömberg. 

Volante, som startades 2004 av Tobias Nielsén har gjort en spännande resa de senaste åren med en rejäl tillväxt sedan 2011. En framgång som duon Brouwers och Grundin har stor del i. Det nya förlaget Mondials utgivningen ska fokusera på samhälle, reportage och debatt, men kommer även att innefatta skönlitteratur. Förlaget planerar att ge ut sju titlar under 2017, för att sedan växa listan till mellan 15–20 titlar under 2018.


ANNONS


– Trots att branschen har ett halvt millennium på nacken tror vi att bokens guldålder ligger i framtiden. Det har länge varit en ganska sömnig bransch som stått bakom denna medieformatens ’superstar’. Vi tror att boken har en enorm potential och ser fram emot att utveckla såväl den som berättandet framöver, säger Olle Grundin.

Han och Simon Brouwers har under de senaste sex åren arbetat med att bygga upp Volantes förlagsdel. Bland författarna finns Nobelpristagaren Daniel Kahneman, stjärnekonomen Thomas Piketty och New Yorker-skribenten Malcom Gladwell samt svenska namn som Max Tegmark, Lina Thomsgård och Micael Dahlen.

– I dag är Volante ett av de starkaste populärvetenskapliga förlagen med en utgivning på cirka 25 titlar per år. Tiden på förlaget har varit fantastiskt rolig och utvecklande, men vi känner att det är dags att gå vidare, säger Simon Brouwers.

Mondials tredje grundare är journalisten Niklas Strömberg. Han arbetade länge som reporter på Aftonbladet och har även varit frilansskribent för bland andra Dagens Nyheter och magasinet Filter. De senaste fyra åren har han haft rollen som redaktionschef på tidningen Svensk Bokhandel, som bevakar den svenska bokbranschen.

ANNONS

– För mig känns det här som en både klockren och otroligt rolig utmaning. Under de år jag bevakat bokbranschen har jag ofta imponerats av Simon och Olles sätt att arbeta. De är nytänkande och rör sig också väldigt snabbfotat, säger Niklas Strömberg.

– Niklas har lång erfarenhet av journalistiskt berättande och ett brett kontaktnät bland skribenter och journalister. Att han under de senaste åren varit chef på Svensk Bokhandel gör också att han har stor förståelse för hur bokbranschen fungerar, men också tankar kring hur den skulle kunna fungera, säger Simon Brouwers.

Det är lätt att se att fyra års bevakning av bokbranschen har gett Niklas Strömberg insikter i förlagsvärlden och kanske idéer om hur förlagen borde jobba annorlunda.

Så varför lämnar du Svensk Bokhandel?

– Det finns ingen dramatik bakom beslutet att lämna SvB. Det var bestämt långt innan planerna med Simon och Olle växte fram. Faktum är att jag var helt inställd på att fortsätta jobba som journalist när diskussionerna om Mondial inleddes. Men ganska snart kände jag att detta var för ett alldeles för roligt projekt att tacka nej till, säger Niklas Strömberg.

Vad blir din roll, är det PR med tanke på din bakgrund?
– Arbetsmässigt kommer vi att ha ganska flytande roller till en början men jag kommer att arbete mycket med manus och text.

Mondial kommer att leta efter spännande författare utomlands, precis som Volante gjort. Men inte enbart översättningar.


ANNONS


– Vi kommer absolut att arbeta med svenska författare. Det är vi redan i gång med! Vi kommer gå ut med några projekt inom kort, säger Niklas Strömberg.

Namnet på förlaget då? Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder “mondial” världsomfattande. Det är också namnet på ett världsspråk utvecklat i mitten av 1900-talet, tänkt att användas så att alla på planeten kunde förstå varandra.

– Ordet en ständig påminnelse om att mängden berättelser är oändlig, och att en bra story alltid är universell, menar de tre grundarna.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.