Svenska Akademien har beslutat tilldela Åsa Norlund, Tullängsgymnasiets bibliotek i Örebro, sitt bibliotekariepris för år 2020. Foto: Elin Ek Mälman.

Åsa Norlund får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Åsa Norlund, Tullängsgymnasiets bibliotek i Örebro, tilldelas Svenska Akademiens bibliotekariepris 2020 för ”en kreativ, lustfylld och inkluderande skolbiblioteksverksamhet”.

Priset, som inrättades 2005, skall tilldelas bibliotekarier vid svenska folk- och skolbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur. De senaste årens pristagare har varit Peter Björkman (2017), Elisabeth Skog (2018) och Gunnel Furuland (2019). Beloppet är 50 000 kronor till pristagaren och 30 000 kronor till dennas arbetsplats.

Priset kommer att överlämnas vid en ceremoni under hösten
och motiveringen lyder:
Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2020 tilldelas Åsa Norlund, Tullängsgymnasiets bibliotek, för en kreativ, lustfylld och inkluderande skolbiblioteksverksamhet i vilken elevers möte med skönlitteraturen står i centrum, oavsett tidigare läsvana.

Åsa Norlund är sedan tretton år tillbaka skolbibliotekarie vid Tullängsgymnasiets bibliotek i Örebro. Hon har litteraturvetenskaplig bakgrund och har i sin roll som skolbibliotekarie arbetat mycket aktivt med litteraturförmedling – så pass aktivt att skolledningen ifjol tog det ovanliga beslutet att anställa ytterligare en bibliotekarie för att förstärka den påbörjade linjen, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Utöver att skapa en kreativ och välkomnande miljö har Åsa Norlund bland annat infört bokcaféer i vilka såväl klassiker som nyskriven litteratur diskuteras med eleverna. Hon har också varit drivande i projektet ”16-årsboken”, ett projekt som syftar till att främja ungdomars läsande och som avslutas med att författaren själv besöker skolan. Projektet ifråga har även kommit att spridas till andra städer.

Utöver detta kan nämnas projektet ”book crossing” som går ut på att gömma böcker och låta eleverna leta upp dem samt det läsinspirerande Instagramkontot Tubblan. Dessutom driver Åsa Norlund en bokklubb för personalen på skolan.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.